AES и Siemens с обща компания за съхранение на енергия

Новата фирма Fluence Energy ще създаде най-голямото енергийно хранилище в света

Aмериканската AES се насочва към технологиите за съхранение на електрическа енергия
Aмериканската AES се насочва към технологиите за съхранение на електрическа енергия    ©  Анелия Николова
Aмериканската AES се насочва към технологиите за съхранение на електрическа енергия
Aмериканската AES се насочва към технологиите за съхранение на електрическа енергия    ©  Анелия Николова

Германската индустриална група Siemens и американската AES Corporation, която управлява у нас едноименния ТЕЦ в Гълъбово, съобщиха, че съвместното им дружество за технологии и услуги за съхранение на енергия Fluence Energy е получило всички необходими държавни разрешителни и вече е започнало официално работа.

Fluence обединява екипите, технологиите и клиентите на AES Energy Storage и звеното на Siemens, работещо в тази сфера, и наследява най-големия парк за съхранение на енергия в света с близо 500 MW капацитет, разположени в 15 държави. Новото партньорство осигурява на Fluence глобално присъствие в 160 страни.

"Чрез решения за съхранение на енергия ще бъдат намалени разходите, ще се подобрят енергийните системи и ще бъде създадено едно по-устойчиво бъдеще", заяви Стивън Кофлин, президент и главен изпълнителен директор на Fluence.

Търговските екипи на Siemens ще продават системите за съхранение на енергия Fluence, включително Siestorage, Advancion и най-новата платформа SunFlex Energy Storage за сдвояване с фотоволтаични панели.

Проекти от бъдещето

Компанията ще бъде доставчик на най-големия проект за съхранение с литиево-йонни батерии в света, част от "Аламитос" - енергийния център на AES в Лонг Бийч, Калифорния. Това е инсталация от 100 MW батерии, която може да осигури 400 MWh енергия в продължение на 4 часа. Тя обслужва района на Южна Калифорния, Едисън и западен Лос Анджелис.

Освен договора за "Аламитос" Fluence ще поддържа и други проекти. Сред тях са: ново 40МВ хранилище и съществуващо 37.5МВ за San Diego Gas & Electric, включително най-голямата инсталация за съхранение на енергия с литиево-йонни батерии в Северна Америка, осигуряваща ключов капацитет за Южна Калифорния; микромрежа на италианската енергийна компания Enel на остров Вентотене; шест проекта за съхранение на енергия, инсталирани на територията на Германия; два 10 МВ проекта в Доминиканската република и други.

Новият пазар

Съхранението на енергия се разраства бързо и формира изцяло нов пазар в енергийния бранш. По прогноза на Bloomberg New Energy Finance той ще достигне 100 млрд. долара до 2030 г. Ютилити компании, разработчици и големи енергийни потребители в световен мащаб признават хранилищата на енергия като критична инфраструктура, която осигурява по-голяма надеждност, устойчивост и ефективност. В комбинация с възобновяемите енергийни източници, чието производство на електроенергия е непостоянно, тази ниша несъмнено ще има съществена роля в бъдеще.