Netflix достигна 100 млрд. долара пазарна капитализация

Компанията е увеличила абонатите си с над милион повече от очакваното

Акциите на компанията поскъпнаха до 248 долара за акция
Акциите на компанията поскъпнаха до 248 долара за акция    ©  Reuters
Акциите на компанията поскъпнаха до 248 долара за акция
Акциите на компанията поскъпнаха до 248 долара за акция    ©  Reuters

Пазарната капитализация на дигиталната компания Netflix достигна над 100 млрд. долара. Компанията надмина очакванията на анализаторите, като добави 6.36 млн. абонамента към платформата си през последното тримесечие, съобщава Financial Times. Това е с около 1.26 млн. повече от консенсусната анализаторска прогноза за 5.10 млн. абонати.

Акциите на компанията поскъпнаха с 9% в часовете след края на редовната борсова сесия в понеделник, достигайки цена от 248 долара за брой. Само за последния месец книжата на Netflix са поскъпнали с над 50%, а съотношението печалба/цена на акция ще достигне близо 184, или няколко пъти повече от големите технологични компании и дори много технологични стартъпи.

Повече от половината американските домакинства, които ползват широколентов интернет, вече са абонирани за видеострийминг услугите на Netflix. По този начин общият брой на абонатите на компанията достигна 117.58 млн., повече от половината от които се намират извън САЩ.

"Netflix наливат все повече пари в създаването на оригинално видеосъдържание, което директно увеличава броя на абонаментите", обяснява анализаторът Ричард Грийнфийлд, работещ за консултантската компания BTIG. "Компанията вижда голяма възможност и се придвижва максимално бързо, за да я осъществи."

Вероятно Грийнфийлд визира създаването на своеобразен монопол на Netflix върху онлайн стриймингът на видео, докато конкурентните на компанията видеоуслуги като Amazon Video, HBO Go и Hulu произвеждат далеч по-малко оригинална продукция.

При представянето на финансовите си резултати от компанията заявиха, че те ще бъдат засегнати от еднократни ефекти вследствие на отписването на вече готова продукция, която според източници на FT e с участието на актьора Кевин Спейси, който беше обвинен в сексуален тормоз през есента. В резултат Netflix ще промени последния сезон на сериала "Къща от карти", като изреже персонажа на Спейси, и филма "Гор", където актьорът играе главната роля на Гор Видал.

Ръст на приходите и печалбата

Приходите на компанията за последното тримесечие на 2017 г. са достигнали 3.18 млрд. долара, което е ръст от 35.1% на годишна база. Нетната печалба на компанията за тримесечието е нараснала със 177%, достигайки 185 млн. долара.

Общите приходи на компанията за фискалната 2017 г. са достигнали 11.24 млрд. долара, а нетната печалба е била 558 млн. долара, или с 200% повече спрямо предходната.