Британският регулатор засега блокира сделката на Мърдок за Sky

Придобиването на стойност 11.7 млрд. паунда би концентрирало прекалено много власт в ръцете на медийния магнат

Рупърт Мърдок (вляво) засега не може да получи одобрение от британските регулатори за цялостното придобиване на сателитната телевизия Sky
Рупърт Мърдок (вляво) засега не може да получи одобрение от британските регулатори за цялостното придобиване на сателитната телевизия Sky    ©  Reuters
Рупърт Мърдок (вляво) засега не може да получи одобрение от британските регулатори за цялостното придобиване на сателитната телевизия Sky
Рупърт Мърдок (вляво) засега не може да получи одобрение от британските регулатори за цялостното придобиване на сателитната телевизия Sky    ©  Reuters

Британският антимонополен регулатор препоръча на правителството да блокира сделката на Рупърт Мърдок за придобиването на всички акции от телевизията Sky с мотива, че така той ще упражнява "твърде голям контрол върху британския медиен пазар и следователно твърде голямо влияние върху общественото мнение и политическия дневен ред", съобщава The Guardian. Това от своя страна би било предпоставка за засилено влияние върху "общественото мнение и политическия дневен ред", се казва в предварителна позиция на регулатора.

Условия

Още през 2016 г. 21st Century Fox на Мърдок обяви желанието си да придобие останалите 61% от сателитната телевизия Sky Plc., които все още не притежава.

Независимо от препятствията пред сделката акциите на Sky поскъпнаха с 3.7% във вторник, след като властите уточниха, че тя е възможна при поемане на ангажимент за спазване на стандартите за излъчване на съдържание. Възраженията на регулатора за потенциалната опасност към медийния плурализъм показват, че придобиването е малко вероятно да се осъществи без допълнителни споразумения между Fox и Sky, като например Sky News да се отдели от самата телевизия или да се гарантира, че фамилията на Мърдок няма да влияе върху медийното съдържание.

В края на 2017 г. филмовата компания Disney обяви, че е постигнала споразумение за закупуването на телевизионния, филмовия и развлекателния бизнес на притежавания от Рупърт Мърдок гигант 21st Century Fox за 52.4 млрд. долара. Изкупуването на Fox от Disneу "значително ще отслаби връзката между Sky и Мърдок, която е в основата на загрижеността ни относно медийния плурализъм", смятат от регулатора.

Като добавят, че придобиването на Fox от Disney е вероятно да бъде предмет на собствен регулаторен контрол и е малко вероятно да приключи, докато не беше завършил прегледът на поглъщането на Sky от Fox.

Твърденията за сексуален тормоз срещу служителите на Fox News в САЩ също ще бъдат разгледани, но от институцията не поставят под въпрос ангажимента на Fox към стандартите за разпространение в Обединеното кралство. Това ще се отрази на очевидната заплаха от Sky да затвори Sky News, ако сделката бъде блокирана. От регулатора заявиха, че ако Sky се опита да затвори Sky News, преди разследването да приключи, това няма да бъде разрешено.

Британският антимонополен регулатор ще се произнесе окончателно до 1 май 2018 г. Тогава ще представи експертното си становище на министъра, отговарящ за цифровите технологии в Обединеното кралство - Мат Хенкок.

От Fox заявиха, че са "разочаровани" от решението на регулатора за медийния плурализъм. Като компанията посочи в изявление, че ще остане във връзка със службата до излизането на окончателното решение.