Sanofi пребори Novo Nordisk в сделката за биотехнологичната компания Ablynx

Сделката за 3.9 млрд. евро е второто голямо придобиване за френската фармацевтична компания от началото на годината

Френската фармацевтична компания Sanofi купи биотехнологичната фирма Ablynx за 3.9 млрд. евро, след като преодоля конкуренцията на датската Novo Nordisk, съобщава Reuters. Сделката е второто голямо придобиване за френския производител на лекарства този месец, след като купи американската Bioverativ.

Споразумението идва, след като Ablynx преди това отхвърли по-ниска оферта от Novo Nordisk. Sanofi ще придобие акциите на Ablynx на цена 45 евро за брой, което е с 21.2% над цената на затваряне на акциите на фондовата борса на белгийската фирма в петък и с 48% над офертата на Novo Nordisk, която възлизаше на 30.50 евро на акция.

"С Аblynx ние продължаваме да ускоряваме стратегическата трансформация на изследванията си, укрепвайки нашата платформа за проучване на редките кръвни заболявания", заяви генералният директор на Sanofi Оливие Брандикур в съвместното изявление на компаниите.

Придобиванията – новата стратегия за френската компания

По-рано този месец Sanofi купи американския производител на лекарства за хемофилия Bioverativ за 11.6 млрд. долара. Придобиването е най-голямата сделка на Sanofi за последните седем години и цели да създаде основата за навлизането на компанията в производството на лекарства за редки болести.

Sanofi заяви, че Ablynx ще увеличи дългосрочната си стойност за акционерите, а поглъщането се очаква да има неутрално въздействие върху приходите Sanofi през 2018 и 2019 г.

Заради високата цена, на която активите на Ablynx бяха закупени, акциите на френския фармацевтичен гигант спаднаха с 0.3%.

Офертата на Novo Nordisk, представена на 8 януари, включваше първоначална оферта в размер на 28 евро на акция и допълнителни плащания в брой, свързани с успеха на две експериментални лекарства. Най-големият акционер на Ablynx в Белгия заяви, че може да е възприемчив към по-висока оферта, която отразява стойността на тези продукти.

Високите ценови условия бяха компенсирани от облекчението, че Sanofi най-накрая са предприели действия за подобряване на каталога от предлагани лекарства, след като заради това не успя да сключи големи сделки.