Германската Klett вече е основен собственик на издателствата "Анубис" и "Булвест"

Преди пет години българските собственици и чуждата компания размениха миноритарни дялове в местните дружества. Сега българските основатели остават с 21%

Бъдещето на издателите на учебници ще е в дигиталните продукти
Бъдещето на издателите на учебници ще е в дигиталните продукти    ©  Shutterstock
Бъдещето на издателите на учебници ще е в дигиталните продукти
Бъдещето на издателите на учебници ще е в дигиталните продукти    ©  Shutterstock

Германската издателска група Klett ("Клет") придоби мажоритарен дял от 79% в издателска къща "Анубис", издателство "Булвест 2000" и техния ексклузивен дистрибутор "Анубис-Булвест" ООД. Досегашните собственици на българските дружества – Владимир Топенчаров, Николай Табаков и Явор Стефанов, остават миноритарни съдружници с по 7%, става ясно от информация в Търговския регистър.

От 26 януари 2018 г. трите фирми имат нов управител - Владимир Колев, досегашен управител на издателство "Клет България", специализирано в издаване на учебници и учебни помагала по чужди езици и изключителен представител в България на Cambridge University Press, съобщиха от компанията.

След размяна на миноритарни дялове

Сътрудничеството между Klett, която оперира в страната през "Клет България" и "Раабе България", и издателската група "Анубис-Булвест" започна през септември 2013 г. чрез размяна на миноритарни дялове.

Тогава Klett придоби приблизително по 16% в двете български издателства и над 17% в дистрибутора им. И в трите компании цената за миноритарните части бе еднаква – по 337 хил. евро. Приблизително по същото време, вероятно като част от същата сделка, Табаков, Топенчаров и Стефанов получават общо участие от 20% в "Клет България" и "Раабе".

В годините увеличението на участието на германската група в трите български дружества продължава. Последното преди сегашното придобиване беше в началото на 2016 г. след разрешение от Комисията за защита на конкуренцията, когато беше уточнено, че това е част от многостепенна сделка. Сега от всеки от тримата съдружници германската група купува по 13%. Цената не е посочена в търговския регистър.

Сред лидерите

"Анубис" и "Булвест 2000" са сред лидерите на пазара на учебници и учебни помагала. Двете дружества са създадени самостоятелно през 1990 г., а от 2006 г. са с обща собственост. Имат представителства във всички областни градове на страната и осигуряват учебни помагала за всички групи на детските градини, както и учебници по всички основни предмети от 1 до 12 клас. През последните години двете издателства инвестираха в създаването на електронни образователни продукти. След последната сделка с Klett компаниите запазват предмета си на дейност и екипите от служители, които заедно с дистрибутора "Анубис-Булвест" са общо 142, уточниха от дружествата.

Централата на издателската група Klett е в Щутгарт. Групата е с над 120-годишна история. Обединява 67 компании с 33 офиса в 15 страни и в нея работят над 3600 специалисти, които всяка година публикуват над 2000 нови заглавия. Годишният оборот на акционерното дружество надхвърля 530 млн. евро, което го нарежда сред 30-те най-големи издатели в света.

"Щастливи сме, че можем да разширим присъствието си на българския пазар, като увеличаваме участието си във водещата издателска група за учебници "Анубис-Булвест". Бъдещето на образованието е в дигиталните продукти и ние ще работим усилено в тази насока. Досегашните управители на "Анубис-Булвест" остават наши съдружници, партньори и съветници", коментира Филип Хаусман, изпълнителен директор и член на борда на директорите на Klett, цитиран в прессъобщение.

Още от Капитал