Сливанията и придобиванията в света с най-добър старт от 2000 г.

Общата стойност на споразуменията от началото на 2018 г. е 273 млрд. долара

Намаляването на корпоративния данък до 21%, което е част от данъчната реформа на президента Доналд Тръмп, е спомогнало за бума на сделките
Намаляването на корпоративния данък до 21%, което е част от данъчната реформа на президента Доналд Тръмп, е спомогнало за бума на сделките    ©  Reuters
Намаляването на корпоративния данък до 21%, което е част от данъчната реформа на президента Доналд Тръмп, е спомогнало за бума на сделките
Намаляването на корпоративния данък до 21%, което е част от данъчната реформа на президента Доналд Тръмп, е спомогнало за бума на сделките    ©  Reuters
Мащабната данъчна реформа в САЩ е в основата на пика.

През последните дни медийното внимание беше насочено към Световния икономически форум в Давос и редица специалисти разчитаха и коментираха отправените послания на него от различни световни лидери, включително и речта на президента Доналд Тръмп, в която покани бизнеса да инвестира в САЩ. На форума в швейцарския курорт традиционно присъстваха водещи бизнесмени, финансисти и инвеститори, които са участвали в най-големите сделки.

Именно споразуменията за придобивания и сливания в световен мащаб от началото на 2018 г. бележат рекордно високи нива за последните 18 години, показват данни на анализаторската компания Dealogic. Общата им стойност през първия месец на годината е 273 млрд. долара, като причините за бума са няколко – данъчната реформа в САЩ, засилващата се международна икономика и възстановяващите се фондови борси, пише Financial Times.

Сделките през януари

В анализа на Dealogic са включени придобиването на американската Scana от енергийния гигант Dominion за 14.6 млрд. долара, на американския производител на лекарства за хемофилия Bioverativ от френската фармацевтична компания Sanofi за 11.4 млрд. долара и споразумението на Bacardi за купуването на производителя на текила Patron за 5.1 млрд. долара. В изследването не влиза обявената в понеделник втора сделка на Sanofi през януари. Тя се договори да купи белгийската биотехнологична група Ablynx за 4.8 млрд. долара.

Освен това технологичният гигант Facebook обяви, че купува базираната в Бостън компания Confirm.io. Стартъпът разработва програма, която позволява на компаниите да идентифицират автентичността на лични карти, паспорти и шофьорски книжки. Това не е единствената сделка от този месец в технологичния сектор. Дивизията за облачни услуги на Amazon пое контрола над платформата за киберсигурност Sqrrl, която беше част от Агенцията за национална сигурност в САЩ.

Данъчната реформа в САЩ

Пикът на сделките е провокиран от мащабната данъчна реформа в САЩ, която осигурява облекчения на американските компании при печалби от чужбина и намалява корпоративния данък от 35% на 21%, смятат експерти.

Крис Вентреска, съпредседател на дивизията за сливания и придобивания в JPMorgan, коментира, че данъчната реформа осигурява увереност на купувачите да платят сумата на всяка цена, което да доведе до бързото финализиране на сделката. "В противен случай сделките се бавят и преговорите протичат няколко месеца", обяснява Вентреска.

Ситуацията във Великобритания не изглежда по различен начин. Британската инвестиционна компания Melrose отправи оферта за придобиването на производителя на автомобилни и авиационни части GKN за 7.4 млрд. паунда. Oт друга страна, британската Informa се споразумя за конкурента UBM за 4.3 млрд. паунда.

Какво смятат специалистите

Катал Дийсим, директор на дивизията по придобивания и сливания в Европа в Credit Suisse, заяви, че силният старт на 2018 г. не е изненада, тъй като корпорациите са амбицирани да се разрастват. Тя допълни, че принос за процеса има и данъчната реформа в САЩ.

Някои анализатори обаче предупреждават за устойчивостта на активността на сделките през следващите месеци. Те се опасяват, че пикът вероятно ще е временен, тъй като оценките на повечето компании достигат до рекордни стойности, което се разчита негативно от редица играчи от различни сектори.

Скот Баршай, адвокат в Paul Weiss, твърди, че реформата на Тръмп ще забави някои сделки, тъй като има компании, които се опитват да установят въздействието на промените спрямо оценката на други дружества.

Още от Капитал