Месечен бюлетин: Възможности за еврофинансиране за бизнеса
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Месечен бюлетин: Възможности за еврофинансиране за бизнеса

Месечен бюлетин: Възможности за еврофинансиране за бизнеса

"Капитал" събира информация за програмите, по които компании могат да кандидатстват, както и за средствата, които са разпределени към фирми

3143 прочитания

Ако искате да получавате информация за възможностите за европейско финансиране, може да се абонирате за месечния ни е-бюлетин тук.

КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ

Открита процедура

"Техническа помощ за завършване на подготвителните дейности, необходими за стартиране на строителството на междусистемна газова връзка България – Сърбия"

Тип процедура: Директно предоставяне на безвъзмездна помощ на Министерството на енергетиката.

Цел: Извършване на подготвителни дейности за изграждането на интерконектора със Сърбия до получаването на разрешение за строеж.

Срок: Министерството на енергетиката трябва да представи проектно предложение до 20 март 2018 г. Компаниите ще могат да кандидатстват за различни дейности след средата на годината.

Предвидени дейности: Консултантски услуги за проучвания и анализи, включително на разходите и ползите от проекта, археологически проучвания, обезщетения за собствениците на имоти по трасето на газопровода, изработване на работен проект, набавяне на разрешителни документи и т.н.

Общ бюджет: 11.7 млн. лв.

Още по темата тук.

Новини

Започна обществена консултация за еврофондовете след 2020 г.

Европейската комисия започна онлайн обществена консултация като част от процеса на подготовка на предложенията за законодателни пакети от мерки, свързани с подкрепата, предоставяна по линия на Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода след 2020 г. В консултацията могат да участват всички граждани и заинтересовани страни, които се интересуват от политиката на сближаване, включително бенефициери по програмите и фондовете на ЕС, като например национални, регионални и местни органи, междуправителствени и неправителствени организации, академични институции, организации на гражданското общество и предприятия. Предложения могат да се подават до 8 март 2018 г. тук и тук.

ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ

Открити процедури

Финансов инструмент "Микрокредитиране със споделен риск"

Фондът на фондовете сключи първите си споразумения с финансови посредници по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Одобрените финансови посредници са: "СиС кредит" АД и "Микрофонд" АД. Финансирането е под формата на микрокредити.

Финансови показатели:

- Размер на кредитите – от 5000 лв. до 48 895 лв. - Срок на кредита до 10 години

- Възможност за гратисен период по главницата до 2 години.

Какво се финансира:

- Придобиване на материални и нематериални дълготрайни и краткотрайни активи за развитие или разширяване на дейността на предприятието/самонаетото лице или покриване на др. разходи, свързани с основната стопанска дейност - Работен капитал за развитие или разширяване на дейността

- Специфично и професионално обучение на служителите/работниците или предприемача/самонаетото лице.

Възможни кандидати:

- Стартиращи предприятия - Стартиращи предприятия на лица от уязвими групи (безработни повече от 6 месеца, лица с увреждания и младежи до 29 г.)

- Социални предприятия (стартиращи и съществуващи).

Основни предимства на микрокредитите по програма "Човешки ресурси" :

- Конкурентен лихвен процент на микрокредитите към крайните получатели – от 2.9% до 7.2% - Благоприятни условия за покритие с обезпечение
- Осигуряване на възможности за дългосрочно финансиране - до 10 години

- Достъп до финансиране на групи крайни потребители, които досега не са имали такава възможност.

"Продължаваща подкрепа за деинституционализация на децата и младежите"

Цел на процедурата:

- Да се продължи подкрепата на процеса по деинституционализация и осигуряване на качествена алтернативна грижа за децата - Да се подобри ефективността на системата за грижи за уязвими деца и техните семейства

- Да се гарантира правото на децата на семейна среда и достъп до качествена грижа и социални услуги според индивидуалните потребности.

Бюджет: 3 млн. лв.

Конкретен бенефициент: Агенцията за социално подпомагане

Задължителни партньори: Държавната агенция за закрила на детето, Министерството на здравеопазването

Допустими партньори: Общини; Доставчици на социални услуги; Неправителствени организации;

Лечебни заведения

Допустими асоциирани партньори: Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката

Новини

Процедура цели намирането на работа на 9635 продължително безработни лица

Управляващият орган на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" обяви процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Работа". Тя надгражда националната програма "Работа" и цели намирането на работа на 9635 продължително безработни лица в населени места, където безработицата е над средното за страната ниво за последните 12 месеца.

Операция "Работа" ще предостави възможност на общински администрации, общински предприятия и работодатели от реалния сектор да наемат безработни и неактивни лица за срок до 12 месеца на пълно или непълно работно време, които да извършват различни комунално-битови дейности, както и различни видове услуги за населението. Конкретен бенефициент по процедурата е Агенцията по заетостта. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 80 млн. лв.

ЗЕМЕДЕЛИЕ

Новини

Възможност за сключване на договори над бюджета за инвестиции в преработка на селскостопански продукти

Министърът на земеделието, храните и горите издаде заповед за увеличаване на бюджета и сключване на договори над наличния бюджет по подмярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти". Тя се отнася за заявления за подпомагане, постъпили в периода на първия прием по мярката от 30.11.2015 г. до 18.12.2015 г. Заповедта предвижда възможност за договаряне над наличния бюджет от 49.5 млн. евро.

На кандидатите със заявления за подпомагане, получили под 55 точки съгласно критериите за подбор и заявен размер на разходите, надвишаващ левовата равностойност на 2 млн. евро, беше предоставена възможност да подадат предложения за намаляване на размера на допустимите разходи.

Над 1700 пчелари със заявка за участие по националната програма за 2018 г.

Приемът за финансовата 2018 г. по Националната програма по пчеларство приключи с 1742 подадени заявления, съобщиха от фонд "Земеделие".

За дейността "Подпомагане на закупуването на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелния мед" от мярка А "Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари" са подадени 324 заявления. Бюджетът за приема е 359 хил. лв., а стопаните, които отглеждат от 20 до 100 пчелни семейства, могат да получат финансова помощ по мярката за купуването на центрофуги, ножове за разпечатване, матуратори, восъкотопилки, вани за разпечатване. По мярка В "Рационализиране на подвижното пчеларство" са подадени 6 заявления за подпомагане. Мярката предвижда 89.8 хил. лв. за купуването на пчеларски ремаркета, платформи и системи прикачен инвентар. По двете мерки размерът на финансовата помощ е определен в програмата на 50% и не повече от 2500 лв. за цялата дейност.

За финансиране по мярка Б "Борба срещу агресорите и болестите в кошера, особено срещу вароатозата", която е с бюджет в размер на 1.8 млн. лв., кандидатстват 1259 пчелари. В периода за прием подпомагане по мярка Г "Мерки за подпомагане на лабораториите за анализ на пчелните продукти" са заявили 327 земеделски стопани. Разполагаемият ресурс по мярката е 44 892 лева.

По мярка Д "Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в Европейския съюз", която е с бюджет от 2.289 млн. лв., са подадени 1235 заявления. Приемът по мярка Е "Сътрудничество със специализирани органи за осъществяването на практика на приложните изследователски програми в областта на пчеларството и пчелните продукти" продължава до 23 февруари 2018 г.

Националната програма по пчеларство 2017-2019 г. е с общ бюджет от приблизително 14.28 млн. лева, от които 50% са осигурени от ЕС и 50% от националния бюджет. Финансовият ресурс за 2018 г. е 4.758 млн. лв.

Ако искате да получавате информация за възможностите за европейско финансиране, може да се абонирате за месечния ни е-бюлетин тук.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK