Японската Fujifilm поема контрола над Xerox

Технологичната компания купува 50.1% от Xerox за 6.1 млрд. долара

Споразумението предвижда намаляване на разходите
Споразумението предвижда намаляване на разходите    ©  Reuters
Споразумението предвижда намаляване на разходите
Споразумението предвижда намаляване на разходите    ©  Reuters
Дигитализацията има негативен ефект върху компаниите.

Японският технологичен гигант Fujifilm купува мажоритарен дял в американската компания за копирни услуги и производство на принтери Xerox в сделка за 6.1 млрд. долара, съобщава Financial Times. Споразумението предвижда вливането на Xerox в съвместното дружество FujiXerox, което съществува от над 50 години. Към момента японската група притежава 75% от джойт венчъра. По този начин Fujifilm планира да свие разходите си, тъй като потребителският интерес към печатните копирни услуги е намалял през последните години заради засилващата се дигитализация.

Какво предвижда сделката

Двете компании коментираха, че FujiXerox ще откупи обратно дела на Fujifilm за около 6.1 млрд. долара, като ще използва банков заем. Японската група ще използва сумата и по този начин ще се сдобие с мажоритарен дял в Xerox от 50.1%. 2.5 млрд. долара са предвидени за акционерите в Xerox. Двете страни очакват сделката да приключи през лятото. Според изчисленията им ще бъдат спестени 1.7 млрд. долара до 2022 г.

Комбинираното дружество ще запази името си FujiXerox и ще се трансформира в дивизия на Fujifilm. Новата компания ще има две централи – в САЩ и в Япония. Ръководството поема изпълнителният директор на Xerox Джеф Джейкъбсън, докато изпълнителният директор на Fujifilm Шигетака Комори ще стане президент.

Последствия от дигитализацията

Fujifilm и Xerox изпитват трудности и продажбите им са се понижили, тъй като все повече компании се ориентират към дигитални услуги. Японската технологична група отбеляза спад от 29.4% на оперативната печалба в звеното за печатни услуги през третото тримесечие на миналата година. От своя страна Xerox отчете нетна загуба при услугите си от 196 млн. долара през четвъртото тримесечие на 2017 г.

Комори коментира, че решението е взето бързо, но се надява то да донесе успехи. Той допълни, че новата структура ще подобри резултатите и на трите компании. Според Джейкъбсън сделката ще допринесе за увеличение на приходите, а в същото време и акционерите са доволни от нея, защото ще им бъдат разпределени общо 2.5 млрд. долара.

Стратегията за преструктуриране на Fujifilm предвижда и съкращаване на над 10 хил. служители от FujiXerox, което е над 20% от персонала в Източна и Южна Азия, Австралия и Океания. След обявяването на новината акциите спаднаха с 8.3%.

Инвеститорите активисти Карл Айкън и Даруин Дийсин, които съвместно притежават 15% от акциите в Xerox, обединиха усилия преди седмица, за да окажат натиск на мениджмънта на компанията по време на преговорите. Те твърдят, че целта им е да повлияят на Xerox да се договорят с Fujifilm за по-добри условия.