Alibaba увеличава приходите си с 56%

Интернет компанията купува 33% от дъщерната си група за финансови услуги Ant Financial

Пазарната оценка на компанията вече е 523 млрд. долара.
Пазарната оценка на компанията вече е 523 млрд. долара.    ©  Reuters
Пазарната оценка на компанията вече е 523 млрд. долара.
Пазарната оценка на компанията вече е 523 млрд. долара.    ©  Reuters
Alibaba купува част от Ant Financial срещу права върху интелектуална собственост.

Най-голямата компания за онлайн търговия в Китай Alibaba бележи ръст на приходите от 56% през четвъртото тримесечие на 2017 г., съобщава Reuters. По този начин технологичният гигант надминава очакванията на анализаторите и опровергава всички опасения за забавяне на растежа.

Резултатите

Приходите на китайската група през тримесечието са 83 млрд. юана (13.19 млрд. долара), докато през същия период на предходната година са били 53.2 млрд. юана. Очаванията на анализаторите бяха за постъпления от 79.8 млрд. юана. Освен това интернет компанията обяви, че купува 33% от дъщерната си група за финансови услуги Ant Financial. Споразумението предвижда Alibaba да предостави на Ant Financial права върху определена интелектуална собственост, която притежава, в замяна на дела.

Ant Financial е най-скъпата компания за финансови технологични услуги и управлява най-голямата мобилна и онлайн платформа за разплащания Alipay.

В основата на сериозния ръст на приходите са предлаганите от тях специални предложения и промоции, обясняват от Alibaba. На специалнa рапродажба с промоционални оферти на китайския празник Singles’ Day, който се провежда на 11 ноември, приходите от продажби достигнаха рекордните 25.4 млрд. долара.

Стратегията на Alibaba

Решението на Alibaba за сделката с Ant Financial е провокирано от засилващата се конкуренция в бранша, смятат експерти. Според тях именно ритейл бизнесът на компанията ще бъде изправен пред предизвикателства през 2018 г. Един от преките конкуренти на Alibaba – китайската компания Tencent, придоби активи на редица чуждестранни компании от различни сектори през 2017 г., сред които са технологичната група Snap и производителят на електрически коли Tesla. Преди дни най-голямата технологична компания в Азия обяви началото на партньорство с датския производител на играчки Lego.

Поради това Alibaba се насочва към инвестиции в нови области като облачни компютърни системи, разплащания и нови ритейл услуги, за да поддържа настоящите нива на растеж. Стойността на акциите на технологичния гигант се удвои през изминалата година и той се превърна в една от най-скъпите компании в света с пазарна оценка от 523 млрд. долара.

Бизнесът за облачни услуги на китайската група вече има над 1 млн. потребители в световен мащаб. Поради това компанията отвори преди дни две нови централи – в Малайзия и Индия. Компанията насочва постепенно фокуса си към облачните услуги и търговията на дребно на място, тъй като се опасява, че тези дивизии ще се превърнат в основен източник на приходи заради насищането на онлайн пазара с много играчи.

Още от Капитал