Сръбският регулатор не разреши на Елвин Гури да купи банка в страната

Предприемачът бе избран за купувач от Telenor през есента. Двете страни обявиха, че ще работят, за да приключат сделката

Най-големият и успешен проект на Гури беше създаването на компанията за бързи кредити JetFinance. Сега управлява фонда за дялови инвестиции Empower Capital
Най-големият и успешен проект на Гури беше създаването на компанията за бързи кредити JetFinance. Сега управлява фонда за дялови инвестиции Empower Capital    ©  Цветелина Белутова
Най-големият и успешен проект на Гури беше създаването на компанията за бързи кредити JetFinance. Сега управлява фонда за дялови инвестиции Empower Capital
Най-големият и успешен проект на Гури беше създаването на компанията за бързи кредити JetFinance. Сега управлява фонда за дялови инвестиции Empower Capital    ©  Цветелина Белутова

Банковият регулатор в Сърбия спря сделката за една от най-малките финансови институции в страната - Telenor Вanka. Продажбата бе договорена през есента на миналата година, когато собственикът й - едноименният норвежки телеком, обяви, че е постигнал споразумение с фонда River Styxx Capital на българския предприемач от албански произход Елвин Гури за влизане в стратегическо партньорство. Целта му е да доведе до развиване на банката като нишов играч на пазара на мобилното и онлайн банкирането.

Близо половин година по-късно бюрократите в Белград отказват да одобрят избрания от Telenor купувач, като не дават предварително одобрение за сделката. Мотивите не са публични, но в сръбския "Вечернье новости" е цитирана позиция на Националната банка на Сърбия (НБС), според която "българският инвестиционен фонд не отговаря на необходимите изисквания от наредбите на нашата страна". По неофициална информация на "Капитал" интерес към банката проявява сръбски кандидат, което може да е спомогнало за негативния отговор.

В официално съобщение след новината от Telenor и River Styxx Capital заявиха, че запазват партньорството си и ще работят за приключване на сделката.

Не просто сделка, а проект със заряд

Предварителният договор между Telenor и River Styxx Capital предвижда прехвърляне на мажоритарен пакет от 85% от банката на фонда, като телекомът запазва останалите 15% от бизнеса. От формата на сделката става ясно, че по този начин се завързва стратегическо партньорство между страните. При него предприемачът Елвин Гури получава възможност да повтори успехите си от други проекти във финансовия сектор, а за Telenor остава да обезпечи технически растежа в нишовия сегмент на мобилното банкиране и онлайн кредитирането, където надпреварата между банките и Fintech компаниите през последните години е ожесточена.

За институция, която е сред най-малките на сръбския пазар и от основаването й през 2014 година досега не е излизала никога на печалба, това отваря шанс за придвижване на по-предни позиции. Telenor Banka има над 350 хил. клиенти, което се постига за година.

По данни на Народната банка на Сърбия към третото тримесечие на 2017 г. Telenor Banka е 24-ата по големина на активите сред 30 кредитни институции на местния пазар, като пазарният й дял е 0.8%.

В Сърбия кредити могат да дават само банки, но не и специализирани нефинансови институции като в България. Така банката може да приложи българския опит в комбинация с новите мобилни технологии.

Българският кандидат

Елвин Гури има доказан опит във финансовия сектор. Той създава една от първите компании за бързи кредити в България - JetFinance, развива я до голям кредитор и точно преди финансовата криза дружеството привлече вниманието на френския гигант BNP Paribas, който я купи през 2007 г.

След Американския университет в Благоевград Гури прави магистратура в Университета в Оксфорд. Кариерата му е преминала през международни институции като PriceWaterhouse и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). През последните 15 години е инвеститор в иновативни и бързорастящи компании. Empower Capital, на която е изпълнителен директор в момента, оперира фонд с 21 милиона евро, предоставени от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по инициативата JEREMIE, с мандат да осигурява достъп до дялово финансиране на български компании в етап на растеж.

Какво следва

След отказа на сръбския регулатор да одобри партньорството на Telenor с българския предприемач за норвежката компания остава да търси други варианти за банката. Проблемът е, че създадените по този начин от местния регулатор спънки допълнително биха повлияли върху решението на компанията да запази някакво присъствие в региона. Преди няколко седмици стана ясно, че тя търси изход не само от банковия си бизнес в Сърбия, но и от телекомуникационния, при това от всички държави на Балканите.

"Ще продължим да обсъждаме с официалните правителствени институции в Сърбия и местния регулатор и ще търсим правилното решение. Ние сме уверени в по-нататъшния успех на нашето партньорство, което ще донесе нови ползи както на клиентите на Telenor Вanka, така и на сръбския пазар", коментира отказа в прессъобщение Елвин Гури, главен изпълнителен директор на River Styxx Capital.

"Telenor продължава да бъде уверена, че опитът и финансовите постижения на партньора, както и неговата репутация, ще бъдат ценен актив в бизнеса на бъдещата банка. В бъдеще ще подкрепим всяка следваща стъпка, която ще допринесе за положителното приключване на този процес", добавя Ингеборг Офтсхус, изпълнителен директор на Telenor Serbia и председател на съвета на директорите на Telenor Вanka.

С това страните показват, че има варианти за преодоляване на първоначалния отказ на регулатора и пристъпване към изпълнение на сделката по предварителния план. Детайлите не са ясни - дали през оспорване на решението или например комбинация и с друг инвеститор, но желанието на продавач и купувач изглежда ясно - финал на сделката.

Още от Капитал