EVN ще инвестира 90 млн. лв. в Югоизточна България до есента
27 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

EVN ще инвестира 90 млн. лв. в Югоизточна България до есента

EVN ще инвестира 90 млн. лв. в Югоизточна България до есента

Те ще са насочени към подобряване на инфраструктурата и нови услуги

5741 прочитания

© Надежда Чипева


Електроразпределителното дружество EVN ще инвестира 90 млн. лв. в инфраструктура и услуги до септември на територията на обслужваните от дружеството региони. Общите инвестиции на EVN в България от 2005 г. до момента възлизат на 1.6 млрд. лева, само в регион Стара Загора те са почти 139 млн. лв. Те са били насочени към развитие на мрежата, намаляване на авариите и технологичните разходи, съобщи Костадин Величков, изпълнителен директор на съвета на директорите на "Електроразпределение Юг" (новото име от лятото на миналата година) на дружеството.

Обновената мрежа в Югоизточна България възлиза на 20 270 км, а изградените нови трафопостове и възлови станции са 2594. От EVN отчитат намаление на технологичните си разходи през 2017 г. с 9% и 40% по-малко аварии от стъпването си на българския пазар. Щетите от открадната електроенергия през миналата година са 1.6 млн. лв. за Югоизточна България. В област Стара Загора дружеството регистрира 23.5% по-малко кражби. EVN е изградило и обслужва и 5 подстанции - 2 в Пловдив, 2 по Черноморието и една в Родопите.

"Идеята е да осъществяваме необходимите мощности там, където има инвеститорски интерес за развитие", казва Величков. Така например в Стара Загора изграждат кабелни мрежи и системни връзки между подстанции с идеята да се подсигурят необходимите мощности в развитието на икономическите зони. В района на икономическата зона около бившето АТЗ дружеството има заявено искане за осигуряване на няколко мегавата допълнителна мощност от "Панхим" и останалите по-малки предприятия. Затова започва полагането на голям електропреносен кабел, с помощта на който ще се осигури близо 12 киловата допълнителна мощност.

В област Стара Загора дружеството е инвестирало 5.86 млн. лв. в разпределителната мрежа. Средствата са изразходвани за изграждане на дистанционно отчитане на битови електромери, развитие на мрежата и повишаване сигурността на захранване, създадени са 13.5 км нови електропроводи средно и ниско напрежение, както и 11 нови трафопоста. В регион Стара Загора инвестициите на EVN от 2005 г. до края на миналата година възлизат на 138.8 млн. лв.

В регион Бургас през 2017 г. са инвестирани 22 млн. лв. в разпределителната мрежа. Общите инвестиции в региона от 2005 до днес възлизат на 368.7 млн. лв. Изградени са 3440 км нови електропроводи и 893 нови трафопоста. За да овладее високите товари южно от Слънчев бряг, дружеството е изградило временна мобилна подстанция, която осигурява допълнително от 12 до 16 мегавата за района между Несебър и Ахелой.

Планирано е изграждане на нова стационарна подстанция, която да осигури допълнителни мощности. През изминалия летен сезон подстанция Слънчев бряг е била натоварена максимално. "През това лято постигнахме със 7% по-голямо натоварване от обичайното в Слънчев бряг, което е рекорд от началото на оперирането ни българското Черноморие", посочиха от ръководството на EVN. В района на Созопол товарите са скочили с 10% през летния период. Затова от дружеството планират изграждане на допълнителна връзка между подстанциите Приморско - Созопол.


1 коментар
  • 1
    cosmo avatar :-|
    cosmo

    ЕВН са едни от последните международни компании, които въпреки всичко продължават инвестират в клетата ни територия. дано съм неуснователно песимист и боковци & сие не ги прогонят и тях ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK