Проект за частни метеорологични станции спечели 20 хил. лв. награда от център "Ринкър"

Екипът планира да прави и индивидуални синоптични прогнози, както и да продава станции

Екипът на meteo.rocks: (отляво надясно) Стоян Георгиев завършва метеорология и геология във Виена, Симеон Найденов приключва с обучението си по програмиране и софтуерно инженерство също във Виена, а Димитър Митев е дипломиран лекар.
Екипът на meteo.rocks: (отляво надясно) Стоян Георгиев завършва метеорология и геология във Виена, Симеон Найденов приключва с обучението си по програмиране и софтуерно инженерство също във Виена, а Димитър Митев е дипломиран лекар.    ©  Юлия Лазарова
Екипът на meteo.rocks: (отляво надясно) Стоян Георгиев завършва метеорология и геология във Виена, Симеон Найденов приключва с обучението си по програмиране и софтуерно инженерство също във Виена, а Димитър Митев е дипломиран лекар.
Екипът на meteo.rocks: (отляво надясно) Стоян Георгиев завършва метеорология и геология във Виена, Симеон Найденов приключва с обучението си по програмиране и софтуерно инженерство също във Виена, а Димитър Митев е дипломиран лекар.    ©  Юлия Лазарова

Екологичната обсерватория на връх Мусала е една от най-модерните на Балканския полуостров. В нея има оборудване за милиони, с което се събират множество данни, свързани с различни параметри на атмосферата. "А бай Георги е метеоролог в местността Овнарско в Рила и работи с аналогово оборудване на 40 години, температурата се мери с живачен термометър, а валежите - в кофи. Данните се записват в тетрадка и се съобщават по телефона в София. Метеорологията в България, както и много други неща в държавата ни, е пример за големи контрасти", разказват Стоян Георгиев, Симеон Найденов и Димитър Митев.

С проекта си за изграждане на частна мрежа от автономни метеорологични станции тримата спечелиха 20 000 лева награда от център "Ринкър" за предприемачество и обучения към фондация Bcause, подкрепящ стартиращи традиционни и социални бизнес начинания.

Ще вали ли

Идеята за проекта се заражда в средата на 2017 г., а същинската работа по него започва в началото на септември. Първоначално влагат около 2000 лева лични средства и в свободното си време изработват метеостанция, монтирана в района на гара Лакатник, данните от която са общодостъпни в реално време на специално създадения сайт meteo.rocks.

Тримата са приятели отдавна, средната им възраст е 27 години. Стоян Георгиев завършва метеорология и геология във Виена, Симеон Найденов приключва с обучението си по програмиране и софтуерно инженерство също във Виена, а Димитър Митев вече е дипломиран лекар. Казват, че интересът им към метеорологията е породен от любовта им към планините и катеренето и от първоначално егоистичното им желание да знаят ще вали ли там, където възнамеряват да щурмуват поредната скала.

С 3D принтер

Процесът по производството на метеостанциите отнема няколко дни и включва сглобяване на електрическите компоненти и програмирането им, изработка на специалните части с 3D принтер, сглобяване на отделните модули, последващ качествен контрол, обясняват създателите.

"Искаме да изградим най-голямата частна мрежа в страната от автономни метеостанции. Информацията ще е актуална, общодостъпна, безплатна и така всеки ще може да вземе по-добри решения за предстоящи пътувания, посещения на планината или за други дейности, зависими от външните условия", казва Димитър Митев.

"Гъстата мрежа от станции може да реши основния проблем в метеорологията – малкият брой изходни данни за моментните условия води до многократно растяща грешка в резултатите от прогнозите. Нашите метеостанции могат да замерват голям брой показатели на околната среда – температура, влага, запрашеност, почвена влажност, скорост на вятъра, слънчева радиация и други. Благодарение на измерванията, с които ще разполагаме, ще можем да предложим не само общи, но и индивидуални синоптични прогнози, както и предупреждения за екстремни метеорологични явления", обобщава Стоян Георгиев.

Кой се интересува от синоптични прогнози

Екипът има амбицията да отговори на нуждите от точни синоптични прогнози както на любители, така и на професионалисти, работещи в екстремни условия. Както и да продава станции.

Според предварителното пазарно проучване, което тримата са направили, възможни клиенти са земеделски производители, застрахователни компании, собственици на фотоволтаични и ветропаркове, ски курорти, туристи, катерачи, парапланеристи, скиори. "Надяваме се и държавните органи да проявяват интерес към нашите услуги. Можем да бъдем полезни в области като поддръжка на пътища, енергетика, кризи и аварии", коментира Симеон Найденов.

400 лв. за базов модел

Съдружниците, които вече са регистрирали фирмата "Метеосторм", планират цена от 400 лв. за базовия модел станция, наречен MeteoNinja One. Той съдържа основен набор сензори за измерване на температура, налягане и влажност на въздуха, захранва се на ток и предава данните безжично. По този начин работи станцията на гара Лакатник.

Следващият модел - MeteoNinja Black, ще е по-скъп – 1200 лв., защото ще съдържа основния набор сензори плюс анемометър (за измерване силата на вятъра) и камера, ще предава данните чрез GPRS и ще се захранва с батерии и слънчев панел.

"Предлагаме и възможност за подбиране на различните компоненти според нуждите на клиента и степента на автономно функциониране на метеостанцията", уточнява Симеон Найденов.

В България има вносни и местни решения за метеорологично оборудване. Предварителното пазарно проучване детайлизирало възможностите на частните чуждестранни и български конкуренти. "Техните метеостанции или са на висока цена, или са строго профилирани в областта на земеделието. Няма нито една организация, предлагаща синоптични прогнози, още по-малко – инвидидуални прогнози", твърди Димитър Митев.

"Не възприемаме Националния институт по хидрология и метеорология (НИМХ) като конкуренция и търсим начини за съвместна работа като партньори. За нас ще е чест и гордост, ако в института работят с наши станции, които преди това трябва да сертифицираме според изискванията на наръчника на Световната метеорологична организация (WMO Guide)", отбелязва Стоян Георгиев.

Близки и далечни планове

С парите от наградата екипът възнамерява да закупи допълнителни 3D принтери, както и професионална метеостанция за получаване на референтни стойности. Плановете включват до средата на март да изработят първите три метеорологични станции - за хижа "Камен дел" на Витоша, за хижа "Вихрен" в Пирин и за хижа "Мальовица" в Рила. С поставянето им ще се заеме Боян Георгиев от huts.bg, който доброволно и безвъзмездно вече е оборудвал трите хижи с антени за свързаност с интернет и с уебкамери и продължава да търси дарители, за да прави същото и за други хижи в страната.

"До февруари следващата година трябва да сме произвели, продали и монтирали поне 30 метеостанции. Предстои ни да популяризираме уебсайта meteo.rocks, да разработим мобилно приложение, както и да потърсим професионален дизайнер, за да подобри външния вид на изделията", изброяват създателите.

Амбициите на екипа включват също разработване на радиосонди и методи за автоматичното им пускане. "Радиосондите са метеостанции, закачени за балон с хелий или водород, които се използват за вертикален профил на атмосферата. Те се пускат ежедневно от метеорологичните организации и никога не биват намерени. Ние целим разработването на радиосонди, които се пускат сами, без човешка намеса, и при възможност изпращат координатите на мястото, където са паднали, за да бъдат намерени и използвани отново", обяснява Стоян Георгиев. В плановете на тримата приятели влиза и разработването на станция, отчитаща състоянието на снежната покривка, което дава възможност за предвиждане на опасността от лавини.

"Това, което ни спира, не е липсата на средства, а времето. Трябва да минат четири сезона, през които сме тествали метеостанциите, за да сме наясно как се държат в различни климатични условия. От тяхната издържливост зависи и точността на прогнозите", казва Димитър Митев.

Засега съдружниците не се издържат от този бизнес и вършат всичко в свободното си време. "Не обичаме думата стартъп, защото тя най-често се свързва с идеята да направиш нещо интересно, да го продадеш и да спечелиш много пари. Целта ни не е да станем следващия фейсбук. Искаме да направим нещо полезно, а ако спечелим от това и пари, ще е супер", обобщава Симеон Найденов.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще