Air France-KLM увеличава броя на местата въпреки конкуренцията от нискотарифни компании

Френският превозвач планира да свие още разходите си

Компанията се развива интензивно след като излезе на печалба през 2017г.
Компанията се развива интензивно след като излезе на печалба през 2017г.    ©  Reuters
Компанията се развива интензивно след като излезе на печалба през 2017г.
Компанията се развива интензивно след като излезе на печалба през 2017г.    ©  Reuters

Air France-KLM ще увеличи пътническия си капацитет въпреки несигурната пазарна атмосфера и засилващата се конкуренция от страна на нискотарифни авиокомпании, съобщава Bloomberg. Базираният в Париж превозвач ще увеличи местата в самолетите си с до 4% тази година, въпреки че годишните разходи за гориво на компанията се очаква да се увеличат с прогнозните 150 млн. евро. След обявяването на новината в петък акциите на компанията поевтиняха с 6.4%.

"Тъй като навлизаме в 2018 г. в условия на покачващи се цени на петрола и още по-интензивна конкуренция от страна на нискотарифните превозвачи, ще продължим офанзивата", заяви Жан-Марк Янаилак, главният изпълнителен директор на френската компания. Компанията в момента е в процес на обсъждане на стратегически партньорство, които биха затвърдили позициите на превозвача в полетите на дълги разстояния. Въпреки това от компанията отхвърлиха възможността за инвестиране във финансово нестабилния италиански превозвач Alitalia.

Компанията също така планира да свие разходите с 1.5% през тази година, след като миналата те не бяха понижени. Оперативната й печалба през 2017 г. е нараснала с 42% до 1.49 млрд. евро, докато очакванията на анализаторите бяха за 1.52 млрд.

Свирепа конкуренция

Air France заложи на по-агресивна маркетингова стратегия, след като прекъсна цикъла на загуби и трудови спорове през 2017 г., допринасяйки за годишен ръст от 160% на акциите на компанията. Въпреки това перспективите за компанията изглеждат все по-трудни, докато нискотарифните авиокомпании навлизат на все повече пазари и летят до все повече дестинации. Предизвикателство за Air France е навлизането на Ryanair на френския пазар, като ирландската компания в момента се опитва да открие първите си френски бази. Освен това нискоразходни компании като Norwegian Air открито изразяват намеренията си да навлязат в полетите на дълги разстояния, в частност трансатлантическите маршрути.

Планираният ръст в пътническия капацитет на компанията следва по-скромното увеличение от 2.6% през 2017 г., в основата на което стоеше ръст на резервациите, които са измерител за търсенето на полети и единични приходи, които определят тарифите. Увеличаването на местата ще включва и междуконтинентални превози, където за момента Air France-KLM очаква сериозна конкуренция от Level - нискотарифното подразделение на British Airways, което се подготвя за предлагането на полети от Париж до Ню Йорк на цени от 129 евро. Това преструктуриране на бранша отразява желанието на потребителите да пътуват при по-ниски цени на полетите, дори това да означава да намалят багажа си или да доплатят допълнително за него.

Въпреки това от Air France все още нямат намерение да обособяват своя собствено звено за нискотарифни полети на дълги разстояния, заяви Фредерик Гагей, главният финансов директор на компанията, в интервю за Bloomberg TV.