Кои са Гинка и Славчо Върбакови и какъв е бизнесът на "Инерком"

"ЧЕЗ България" е бизнес за милиарди, затова интересът към сделката е огромен

Кои са Гинка и Славчо Върбакови и какъв е бизнесът на "Инерком"

Основният актив на купувачите на българския бизнес на CEZ са четири соларни парка, построени с пари на словашкия металургичен магнат Зденек Земек

Ивайло Станчев, Николай Стоянов
112065 прочитания

"ЧЕЗ България" е бизнес за милиарди, затова интересът към сделката е огромен

© Юлия Лазарова


Избраният купувач на българския бизнес на CEZ e слабо познат в България (или беше, до днес). Семейство от Пазарджик, базирано през последните години в София, с бизнес с оборот от около 50 млн. лв., е на прага да купи бизнес за почти 2 млрд. лв. Основният актив на собствениците на "Инерком" са четири соларни парка, построени с пари от чешкия металургичен магнат Зденек Земек. Той е и най-солидното име, с което се свързва групата, чийто бизнес е концентриран в Пазарджишко.

От града е родом и собственикът на групата - 42-годишната Гинка Върбакова, както и съпругът й Славчо. Той е в основата на семейния бизнес, макар пряко вече да не излиза като име в мениджмънт и съдружия, като вероятното обяснение е фалирала фирма, в която е участвал.

Снимки на Върбакови няма в публичното пространство, а новините за тях и компаниите им са по-скоро изключение. Преди да станат кандидат за най-големия енергиен актив в страната.

Началото

Първият фамилен бизнес е търговията, разказва източник, близък до семейството. След това, по време на строителния бум от 2003 г., Върбакови започват да инвестират в строителни проекти и изграждат няколко жилищни и офис сгради в Пазарджик. Към 2008 г., когато се приемат целите за дял на енергията от възобновяеми енергийни източници и държавата предлага гарантирано изкупуване на произведения от такива централи ток на висока цена, те се насочват към фотоволтаиците. Първоначално нито една българска банка не им отпуска необходимото финансиране за изграждане на соларен парк, поради което Върбакови представят инвестиционния си проект пред чуждестранни кредитни институции и получават подкрепа от словашкия бизнесмен и чешка банка.

Така се стига до изграждане на проект "Елшица", който се състои от две фотоволтаични централи с обща инсталирана мощност 2.45 MW. Теренът, върху който са соларите, е с обща площ 60 хил. кв. метра. Тези фотоволтаични централи са собственост на "Риал Стейтс", в което Гинка Върбакова е била управител до края на 2016 г.

На ВЕИ вълната

Централите са присъединени към електроразпределителната мрежа на "ЕВН България EР". Едноличен собственик на дружеството пък е "Солар грийн енерджи", чийто представител е Върбакова. "Риал Стейтс" има сключени дългосрочни договори за изкупуване на енергията с "ЕВН България ЕС".

Семейство Върбакови изгражда и проект "Хаджийски ливади", който обединява четири фотоволтаични централи с обща площ 400 хил. кв.м. Те са собственост на различни дружества - "Улер 2009" (с обща инсталирана мощност 4.703 MW), "Диана Хънт" (с 4.736 MW), "Евро бетон" (4.780 MW) и "Еко-Строй Инженеринг" (4.680 MW). Всички те са присъединени към електроразпределителната мрежа на "ЕВН България EР".

Още през 2010 г. "Риал Стейтс" получава и лиценз за производство на енергия на базата на идеен проект за изграждане на мащабен фотоволтаичен парк в местност Сакарджа край с. Априлци. Но след промените в Закона за енергетиката от 2015 г. се отказва от този проект, за което свидетелства заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране от 28 декември 2015 г. Решението на регулатора за прекратяването на този лиценз е от 11 май 2016 г.

От източници, близки до "Инерком", "Капитал" научи, че интересът на семейство Върбакови към възобновяемите енергийни източници не е приключил и те обмислят нови проекти за соларни централи. Такива биха могли да бъдат реализират значително по-лесно, ако се ползват възможностите на дружествата на ЧЕЗ, които "Инерком" купува.

Връзката "Земек"

Най-явната връзка на семейство Върбакови с по-едър капитал, който би могъл да финансира сделката за активите на CEZ, е тази с чешкия металургичен магнат Зденек Земек, чийто основен бизнес е в Чехия.

Взаимоотношенията им започват още през 2012 г., като реално "Хаджийски ливади" е изградено с негова помощ и финансиране (малко над 22 млн. евро). Моделът се повтаря практически огледално и при четирите компании - "Диана хънт", "Улер 2009", "Евро бетон" и "Еко строй инженеринг", като разлика има само в имената на чешките компании и представителите им.

Всички те допреди това практически нямат дейност, като в началото на 2012 г. фирми свързани със Земек, придобиват по 76% дял във всяка от тях по номинал за по 3800 лв. Конкретно в "Диана хънт", където делът е купен от чешката Promabyt, като управители влизат самият Земек и двамата му синове Александър и Зденек-младши. Веднага след сделката три фирми, контролирани от Земек (Z group, Zelezarny Vesely и HESCO), отпускат заеми на българските компании, срещу които са вписани като заложени кредитори. И четирите договора са огледални, като българските дружества получават по 5.65 млн. евро за изграждане на фотоволтаична централа с 5MW мощност.

Няколко месеца по-късно, през август 2012 г., и четирите заема са рефинансирани от словашката Postova banka. "Диана хънт", "Улер 2009", "Евро бетон" и "Еко строй инженеринг" получават всяко по 7.5 млн. евро заем. След това компаниите на Земек са отписани като заложени кредитори, но той остава мажоритарен собственик. Това се променя чак в средата на 2015 г., когато дяловете от по 76% са върнати на "Солар грийн енерджи". Любопитно е, че според публикуваните в Търговския регистър договори това става отново по номинал - за по 3800 лв., въпреки че вече дружествата имат изградени централи. След излизането на Земек заемите са рефинансирани в ОББ, която и досега е основен кредитор на дружествата под шапката на "Солар грийн енерджи".

Консолидираните активи на компанията с четирите централи са близо 74 млн. лв. Приходите за 2016 г. са 11 млн. лв., а печалбата - 1.8 млн. лв. Активите на самото "Инерком" са 17.5 млн. лв., като за 2016 г. отчита 7.7 млн. лв. приходи и 3.2 млн. лв. печалба.

Втората поява на чешкия партньор

Името Земек отново се появява около "Инерком" през миналото лято. За кратко контролиран от него фонд придоби 50% от "Инерком груп" и бяха назначени негови представители, което наподобява предишните операции и говори за евентуален нов съвместен проект. Няколко месеца по-късно обаче дяловете са върнати обратно на семейство Върбакови, а покупката на активите на ЧЕЗ става през друга компанията от групата - "Инерком България".

Интересно е, че паралелно с развръзката около семейство Върбакови в София около семейство Земек в Чехия има друго развитие. След дългогодишна съдебна сага двамата синове на магната са осъдени на по 6 години и 9 месеца затвор. Присъдите са свързани с техни инвестиции във фотоволтаични паркове в Чехия. Делото, което е широко отразявано в местни медии, е по обвинения, че през 2010 г. две техни централи са незаконно присъединени към местната енергийна система и са сключени договори да се изкупува по-скъп ток за това, като за това обвиняем е бил и бивш шеф на чешкия енергиен регулатор. В деня преди сделката за CEZ има публикувано интервю със Земек, в което той заявява, че двамата му синове са невинни и ще продължи да се бори за правосъдие пред Върховния съд, а ако трябва, и в европейски съдилища.

Дори вече Земек да няма нещо общо с "Инерком" обаче, в България трудно може някой да повярва, че бизнес с оборот от около 50 млн. лв. може да купи бизнес за почти 2 млрд. лв. Затова подозренията са, че зад "Инерком" стои друг скрит интерес. Напоследък най-често споменаваното име е Христо Ковачки, но доказателства в тази посока липсват.

Други интереси

От преди почти половин година "Инерком" ЕООД има договор за саниране на блок в Пазарджик за 1.6 млн. лв. В пазарджишки сайтове има информация, че общинските паркинги се държат от компания на Върбакови. В "Капитал" през 2000 г. е цитиран списък на компании, които са разследвани за фиктивен трафик към т.нар. импулсни телефони, в който фигурира ЕТ "Славчо Върбаков" - Пазарджик.

Избраният купувач на българския бизнес на CEZ e слабо познат в България (или беше, до днес). Семейство от Пазарджик, базирано през последните години в София, с бизнес с оборот от около 50 млн. лв., е на прага да купи бизнес за почти 2 млрд. лв. Основният актив на собствениците на "Инерком" са четири соларни парка, построени с пари от чешкия металургичен магнат Зденек Земек. Той е и най-солидното име, с което се свързва групата, чийто бизнес е концентриран в Пазарджишко.

От града е родом и собственикът на групата - 42-годишната Гинка Върбакова, както и съпругът й Славчо. Той е в основата на семейния бизнес, макар пряко вече да не излиза като име в мениджмънт и съдружия, като вероятното обяснение е фалирала фирма, в която е участвал.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


31 коментара
 • 1
  aussie avatar :-|
  aussie

  Със сигурност са получили одобрение от енергийната мафия.

 • 2
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  Нещо съм изпуснал: какво казва "ц" ? Той естествено знае кои дават парите и зацо, ДАНС това и е работата. И регулатора трябва да си даде разрешението, нали става дума за сделка от голям обществен интерес? Да не би твърдението да е, че държавата се управлява от Каймановите острови? Бойко, дай обяснения ?

 • 3
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  Продават се 4 дружества за 4х3800 или под 20 хиляди, а те имали активи за 72милиона.....
  Това най-меко казано е пране на пари, но всеки си мълчи и апетитът идва с яденето. Сега се атакува актив с оборот от 1.5 милиарда при уставен капитал - тоест отговорност от 50 хиляди. Да не говорим какво черно счетоводство се представя пред банката за да кредитира официално с 320 милиона. Но иначе НАП праща заплашителни писма на леля Пенка с каса над 100 хиляди лева. Ало НАП колко е касата на тази фирма или в банката финансираща проекта са някакви луди.

 • 4
  nbu27553263 avatar :-|
  щайн

  Отговорът на въпросите е в Чехия. Върбакови са некакъв дребен детайл

 • 5
  tanas2 avatar :-|
  Танас

  Мене ми се чини, че ЧЕЗ правят тази врътка за да не ги рекетират ГЕРБаджийските милиционери. Прехвърлят Държавният си бизнес в Чешки часни ръце а нашите са му доверена фирма.Писнало им е да ги скубят. То ще се разбере скоро след като сделката е станала в Чехия по техните закони е прехвърлена собствеността. В ЕС сме бизнесът няма пречки от къде ще се намира.

 • 6
  antipa avatar :-?
  D-r D

  Пазарджишката фирма видимо е параван не на Пеевски, Ковачки или друг местен играч, а на чешки олигарси. Герб е на път да остави стратегически бизнес на поредния обикнат Георгиус Георгиу ли?
  И после - сделката има два плана:
  1. Търговски: една фирма продава бизнеса си и тя си избира на кого за колко да продава;
  2. Стратегически: какво е отношението на държавата към сделката и може ли да й влияе?
  Държавате не може да попречи на ЧЕЗ да продава на Върбалака, но ако прецени, че пазарджиклии нямат капитал, кадри, умения и пр. и не им даде лиценз. Какво става? Да търся ли генератори?

 • 7
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  Капитал, и вие ли!? Въпроса е #кой е Пеевски и защо цялата държава му лиже насрания задник???

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  И още нещо по темата, което вади нови и нови въпроси, стига човек да помисли малко.

  Стартирането на процедурата по продажбата на поделенията на ЧЕЗ България е спряна/забавена временно докато българският министър председател Борисов се срещне с чешкия си колега Бабиш. Тази среща е станала преди 3 седмици в началото на месеца. Г-н Борисов се прави, че не си спомня на тази среща да са обсъждали темата. (Плува ли корабче?) След нея, обаче, Надзорният съвет на държавната ЧЕЗ подновява процедурата и избира за купувач на българския си бизнес никому неизвестна пазарджишка фирмичка с 20-тина служители, регистрирана през септември 2016 г с уставен капитал от 50 хил. лв... Става въпрос за продажбата на стратегически бизнес за 2 млрд. лв !!!
  Вероятно ще се намери банка, която да финансира сделката, защото макар и неголяма, печалбата в този бизнес е гарантирана. Не мисля, че финансирането е проблемът.

  Проблемът е, че посочването на Върбаковата фирмичка е или поискано от българската страна, или чешката страна дава мило и драго да се махне от България час по-скоро. Кое от двете е вярно? И което и да е - защо?
  Оставката на министър Теменужка Петкова е примамка като тия, които изстрелват военните самолети, за да отклонят изстреляните по тях ракети. Оставката цели да отклони вниманието. Петкова бе използвана като бушон, за да прекъсне веригата, която води нагоре.
  Г-н Борисов оглушително мълчи. След трите въпроса на президента към него, които не получиха отговор, аферата ЧЕЗ задава пореден въпрос към Борисов

  Той докога ще го играе Луи XVI?

 • 9
  stoiank avatar :-P
  stoiank


  До коментар [#8] от "
  D-r D
  ":
  Сумата е доста голяма, а и това е пенсионен фонд така че се минава през одит. 100% зад сделката стои гарант, защото фондът може да се прости с парите ако се докаже пране на пари и т.н. По-скоро след време ще се купи фирмата, която е собственик на Инерком и няма да е необходимо прелицензиране и т.н., защото ще се завърти шапката. Явно отнякъде се наливат страшно много пари без ясен произход, защото като гледам параметрите на офертата не им е проблем да са с уставен капитал дори 50 милиона, фирмата е регистрирана за сделката. Не случайно е собственост на друга фирма, а не на някакво лице за да може после супер лесно да се прехвърли на ошфорка, ако дори и в момента не е така регистрирана. Просто са сигурни, че ДАНС ще им разреши и не им пука.

 • 10
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#9] от "
  stoiank
  ":

  Именно. Борисов дължи отговори, защото да се направи описаната от вас врътка с електрооператора на половин България си и престъпление.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

My Motto се завръща

My Motto се завръща