С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
25 фев 2018, 13:30, 6602 прочитания

Gloria Jean's Coffees стъпи в България

Веригата планира за 5 години да открие 25 обекта в седем страни от региона

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Световната верига кафетерии Gloria Jean's Coffees (GJC) планира за 5 години да открие 25 обекта в седем страни от региона. Седем от заведенията ще са в България, а останалите - в Сърбия, Черна гора, Македония, Словения, Хърватия и Грузия. Това съобщиха за "Капитал" от Islander Investors – компанията, която притежава франчайз правата за веригата и която разработва маркетинговата стратегия за страната.

Първото заведение е факт


Първото заведение Gloria Jean's Coffees в България беше открито през октомври миналата година в столичния Paradise center. Експертите на бранда контролират целия процес на приготвяне на кафето – от производството на зърната във водещи плантации до обучения и тренинги на баристите в кафетериите в цял свят.

"Кафе-културата и кафе-навиците на българския народ са на високо равнище. Има много силни местни марки кафе. Основната ни цел е да предоставим на потребителите тук първокласно кафе изживяване", коментираха от Islander Investors. И уточниха, че най-предпочитаният продукт в заведенията на веригата е еспресо, което дължи вкуса си на "специално селектираните висококачествени кафени зърна, от които се приготвя".

От САЩ през Австралия



Gloria Jean's Coffees са основани от Глория Джийн Кветко и съпруга й през 1979 г. в Чикаго. В началото това са малки магазинчета за кафе и подаръци, а днес веригата има обекти в над 110 места на територията на САЩ.

През 1995 г. австралийският бизнесмен и експерт по кафето Наби Салех заедно със своя партньор Питър Ирвайн купуват мастер франчайз правата върху Gloria Jean’s Coffees за Австралия, която става най-бързо развиващият се пазар на веригата.

По-късно Наби Салех и Питър Ирвайн придобиват и правата за производство, и международното име на Gloria Jean’s Coffees. Обектите на веригата продължават да работят в САЩ, като остават автономни в рамките на страната. През 2009 г. австралийските предприемачи купуват местните права в САЩ и стават собственици на марката в целия свят.

През 2014 г. GJC е придобита от Retail Food Group (RFG) - най-голямата франчайз компания в хранителната индустрия в Австралия. Днес обектите на Gloria Jean’s Coffees са над 900 в повече от 55 страни в света, където обслужват над 35 млн. посетители всяка година.

Глобален и местен пазар

По данни на Islander Investors глобалният пазар на кафе е оценяван на 8.8 млрд. долара. В България пазарът на дребно на кафе за 2017 г. се оценява на 209.3 млн. лв. и има ръст от 7.1% в сравнение с предходната година. Продадените количества са 10.37 млн. кг, което е с 2.9% повече в сравнение с 2016 г., съобщи в средата на февруари Паола Аутиеро, маркетинг директор за Източна Европа на Lavazza.

Кафе консумират над 95% от пълнолетните българи, като годишното потребление е 3.3 кг на човек от населението. Само 4% от пиещите напитката я предпочитат единствено вкъщи, а 2% - единствено навън, останалите 94% консумират кафе и в дома, и в офиса, и в заведения, като среднодневният прием е по 2.2 чаши.

Най-предпочитани в България са еспресо или късо черно кафе, следвани от дълго черно и кафе с мляко. На четвърто и пето място по предпочитания са разтворимото кафе и капучиното. Най-масово се консумира кафе в офиса, посочи още Паола Аутиеро.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


  • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
  • Джои Прайс, Jumpstart
  • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Седмични новини за енергетика Седмични новини за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни новини от последните седем дни

18 окт 2019, 599 прочитания

Новите инженери на "Бош" 1 Новите инженери на "Бош"

Германската група направи инженеринг център в София, който разработва технологии за автомобилната индустрия

18 окт 2019, 1468 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Китайската Geely вече притежава близо 10% от Daimler

Собственикът на Volvo ще се опита да изгради алианс за разработване на автономни коли

Още от Капитал
Земеделецът, който не оре

Александър Китев си поставя за цел да образова земеделците за ползите от нулева обработка на почвата с "Агримат БГ"

Истерията за Стратегия за детето: С нами и Бог, и руската пропаганда

Интересите на ултраконсервативни "християнски" организации, руски хибридчици, "патриоти" и политически опортюнисти са прикрити зад огромния шум в социалните мрежи

Да сготвиш Боби Михайлов

Как расистките изстъпления на агитките, които властта използва за собствена употреба, свалиха президента на БФС и отекнаха по света

Турската офанзива в Сирия: Раздвижване на смъртоносните пясъци

Военната операция на Анкара повишава риска от нова вълна бежанци и терористични атаки в Европа

Шведска маса в гората

Три места в Швеция, където отглеждат и събират храната си сами по устойчивата формула "от земята в чинията"

Книга: Олга Токарчук - "Бегуни"

Една от ключовите книги на полската писателка, която получи Нобелова награда за литература

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10