Как наложените от САЩ мита върху стоманата могат да се отразят на финансовите пазари

Притесненията са за поевтиняване на долара и изострени търговски отношения с редица държави

Доналд Тръмп подписа документите за налагане на вносни мита върху стомана и алуминий пред служители от индустрията в страната
Доналд Тръмп подписа документите за налагане на вносни мита върху стомана и алуминий пред служители от индустрията в страната    ©  Reuters
Доналд Тръмп подписа документите за налагане на вносни мита върху стомана и алуминий пред служители от индустрията в страната
Доналд Тръмп подписа документите за налагане на вносни мита върху стомана и алуминий пред служители от индустрията в страната    ©  Reuters
Вече няколко страни обявиха готовност за налагане на реципрочни мерки в отговор на стратегията на САЩ.

Американският президент Доналд Тръмп подписа два документа, с които се въвеждат 25% мито върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминий. Плановете на Тръмп създадоха напрежение на пазарите през последната седмица, след като изявлението му отключи страхове за предстояща търговска война в световен мащаб, пише Reuters.

Отпор и одобрение

Тръмп въведе митата, въпреки че срещна отпор и от представители на Републиканската партия, както и от няколко страни, които изразиха готовност за налагане на реципрочни мита. Те засега няма да важат за Мексико и Канада, тъй като в момента трите страни преговарят за възстановяването на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) от 1994 г. Впоследствие министърът на финансите в Канада Уилиям Морну определи решението на Тръмп като "демонстрация за утвърждаване на добрите им отношения". И добави, че през последната седмица е разговарял три пъти с министъра на финансите в САЩ Стивън Мнучин, като двете страни са показали способност за съвместна търговска дейност. "Има разбирателство, че сме част от интегрирана Северна Америка", отбеляза той.

От своя страна инвеститорите изпитват притеснения относно потенциалния международен търговски конфликт, който може да бъде предизвикан от подобни мерки. Дейвид Коток, президент и главен директор по инвестициите в Cumberland Advisors, коментира, че никой не би спечелил от търговска война при наложени квоти, митни такси и ограничения. Коток определи като добри новини изключването на Мексико и Канада от документите за митни такси.

Притеснения за акциите

Основните опасения на инвеститорите са, че нарастването на търговското напрежение между няколко държави би довело до намаляване на очаквания растеж на фондовия пазар. Майкъл О’Рурк, пазарен анализатор в JonesTrading, смята, че такъв тип политика е грешна от гледната точка на пазарно ориентиран глобалист.

Наложените мита върху алуминий и стомана ще намалят вноса в САЩ, твърдят експерти. Планът вече е оказал въздействие в няколко индустрии. Стойността на акциите на няколко компании от автомобилния сектор се е понижила заради потенциалния риск за увеличение на разходите.

Риск за долара

Валутният пазар винаги е изпитвал проблеми при държавна намеса или протекционистка политика от страна на правителството в САЩ, като това е довеждало до намаляването стойността на долара.

Наложените мита от президента Джордж Буш през 2002 г. и тези от Бил Клинтън през 1995 г. са сред факторите, които са допринесли за поевтиняването на долара с 15%, показват данни на TD Securities. Най-големият риск за долара би се появил при отказ на големи компании да търгуват със САЩ или отлив на инвестиции. Ако страховете за търговска война се увеличат значително, това би надвишило краткосрочните предимства на долара, които би имал спрямо развиващите се пазари, обясняват анализатори.

Доларът понижи стойността си през миналата седмица и достигна до най-ниските нива за последните две години спрямо японската йена, след като Тръмп обяви официално плана си за митата. Впоследствие доларът поскъпна с 0.5% спрямо повечето валути, тъй като големите страхове на търговците не бяха оправдани.

Освен на долара и златото новите мита биха оказали влияние и на икономиката на САЩ, но трудно биха могли да се предвидят конкретните последствия засега. Митническите тарифи биха довели и до ръст на инфлацията над целта от 2%, като това би увеличило допълнително лихвите от Федералния резерв и би оказало негативен ефект върху облигациите. Според анализаторите вероятността за подобен сценарий е слаба.

Инвеститорите се опасяват за ситуация, при която доходността на облигациите ще се покачва и понижава спрямо цената на фондовите борси.

Потенциален сценарий

Наложените мита биха могли да нарушат търговските отношения между САЩ и Китай, а Вашингтон има огромен търговски дефицит с Пекин и се стреми да го намали.

Освен това от Великобритания вече изразиха недоволството си от приетите мерки. "Подобни мита ще имат негативно и необратимо въздействие върху стоманената индустрия в Обединеното кралство", коментира Гарет Стейс, директор на лоби групата UK Steel. През изминалата година страната е изнесла 350 хил. тона стомана в САЩ, което е 7% от общия експорт на британския сектор.