🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Huawei - невидимата причина за блокирането на сделката между Qualcomm и Broadcom

Китайската компания не участваше в подготвяното придобиване, но то можеше да се окаже голяма победа именно за нея

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да блокира сделката по закупуването на Qualcomm от сингапурската Broadcom изглежда безпрецедентно. Администрацията обясни решението си чрез националната сигурност и факта, че Qualcomm е прекалено важна за американския технологичен сектор. В сянка от сделката обаче остава може би най-голямата причина тя да не се случи: китайският гигант Huawei, пише Bloomberg.

Huawei, известна на потребителите най-вече със смартфоните си, където вече е на трето място по пазарен дял след Apple и Samsung. Най-голямото звено на бизнеса на Huawei обаче е производството на телекомуникационно оборудване. Тръмп, който взе решението си по препоръка на комитета по външни инвестиции, е взел предвид и факта, че продажбата на Qualcomm на която и да било неамериканска фирма би довело до пълна доминация на Huawei в редица технологични подсектори.

Най-важните хора в сделката, без да са в сделката

На практика Huawei няма никакво участие в сделката. Предвид все по-голямото влияние на китайската компания в някои технологични отрасли обаче тя се превръща във фактор в много потенциални сделки, в които няма директна роля. През 2017 г. компанията отбеляза приходи от 95 млрд. долара – два пъти повече, отколкото Broadcom и Qualcomm взети заедно. Притесненията на комитета по външни инвестиции е, че при закупуване на Qualcomm, Broadcom ще намали бюджета за разработки и по този начин ще се създаде удобна среда за Huawei. Другите конкуренти на китайците – Nokia и Ericsson, в момента изпитват проблеми заради слабите разходи на най-големите световни телекоми.

Huawei също така използва продукти на Broadcom в своето мрежово оборудване, за да управлява преноса на данни между свързани компютри. Qualcomm също има бизнес с Huawei. Двете компании обявиха през февруари, че работят по по-бързото развитие на 5G услуги. В един от разглежданите от комисията сценарии, телекомите може да са на практика задължени да се обърнат към Huawei или други китайски компании. Американското правителство очаквано не е съгласно с подобно развитие.

Твърдата позиция срещу Китай

Администрацията на Тръмп продължава да има силна позиция срещу евентуалните намеси от страна на китайски компании в американската икономика. От Белия дом и американски технологични гиганти нерядко се чува мнението, че Huawei работи основно за интересите на китайското правителство, като продава все повече оборудване на важни телекоми в Европа, Африка и Близкия изток.

През 2012 г. Huawei беше посочена като потенциална заплаха за националната сигурност на САЩ от друг правителствен комитет. Тогава стана дума за връзките между Huawei и комунистическата партия в страната, след като бяха направени няколко интервюта от страна на американските власти, включително и с Рен Зенгфей, основателя на Huawei. Тогава правителственият комитет стигна до заключението, че от Huawei не могат да обяснят достатъчно точно каква е връзката между държавата и компанията. От Huawei отричат връзките си с правителството и до ден-днешен не е ясно каква точно подкрепа получава компанията от Пекин.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар