Продажбите на бира леко намаляват през 2017 г.
36 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Продажбите на бира леко намаляват през 2017 г.

Продажбите на бира леко намаляват през 2017 г.

Членовете на Съюза на пивоварите държат 98-99% от производството на бира

Мара Георгиева
7935 прочитания

© Анелия Николова


В България през миналата година са били продадени общо 5.470 млн. хектолитра бира. Според регистрите на Агенция "Митници" с производство на бира са занимават 23 дружества – микро-, малки, средни и големи. Това съобщи за "Капитал" Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите.

През 2017 г. членовете на браншовата организация - Болярка - ВТ", "Бритос", "Загорка", "Каменица", "Карлсберг България", "Ломско пиво", които са най-големите пивоварни компании в страната, са реализирали общо 5.130 млн. хектолитра бира. Това е с 50 820 хектолитра по-малко в сравнение с 2016 г. Трябва да се има предвид, че достигнатият през 2016 г. обем на производството на бира е бил най-високият от 2008 г. насам.

Членовете на съюза държат 98-99% от производството на бира в България. В Съюза на пивоварите все още нямат данни за стойността на бирения пазар през миналата година, който през 2016 г. достигна 500 млн. лв.

Внос, износ - надолу

"Износът на бира е символичен, той е предназначен най-вече за съседни държави и за страни, в които има по-голяма българска диаспора. През 2017 г. зад граница са заминали общо 130 хил. хектолитра пиво, което е 20 хил. хектолитра по-малко в сравнение с 2016 г.", обяви още Ивана Радомирова.

За поредна година намаляват и внесените количества бира (от EС и трети държави), които за 2017 г. са 499 хил. хектолитра. "Това е с 5.5% по-малко в сравнение с 2016 г. Обяснението за тази тенденция е в насищането с вносни предложения, доставяни директно от търговските вериги, и в засилващото се доверие на потребителите към местните производители и марки и към тяхната политика на прозрачност", коментира Ивана Радомирова.

Над 41 млн. лв. инвестиции

През 2017 членовете на Съюза на пивоварите в България са инвестирали общо 41.1 млн. лв. в обновяване на производствената база, автоматизиране на бутилиращи линии, модернизация и изграждане на цехове за съхранение на суровини, логистични центрове и инсталации за биоанаеробно пречистване на отпадните води.

От началото на приватизацията на пивоварната промишленост в страната през 1994 г. до днес в сектора са инвестирани над 1.24 млрд. лв., съобщават от браншовата организация.

По данни на Агенция "Митници" постъпленията от акциз за бира през 2017 г. са 79.376 млн. лв., от които приносът на членовете на Съюза на пивоварите е 95%.

Все по-малко в РЕТ бутилки

Намалява делът на продажбите на бира в РЕТ (пластмасови) бутилки, който през 2017 г. достига 56%. Делът на стъклените опаковки е 23%, на кеновете – 15%, а на кеговете – 6%.

През миналата година пивоварните компании са разширили асортиментната си листа с 14 нови марки бира, показват обобщените данни на Съюза на пивоварите.

Потреблението на човек от населението в страната е 74 литра годишно, което е над средното за Европа. "По основните показатели за растеж на категорията като производство, реализация, консумация на бира са постигнати едни от най-високите нива от 30 години насам. Това дава индикации, че пазарът все повече се насища и прогнозите за 2018 г. трябва да са умерени", коментира Ивана Радомирова.

Социална отговорност

И през 2018 г. Съюзът на пивоварите в България ще продължи да развива информационната си кампания за качествата на бирата, като част от общоевропейската комуникационна програма Positive Story of Beer.

Под мотото "Бирата на фокус" браншовата организация планира да организира редица събития, чиято цел е да се разширят познанията на любителите на напитката за технологията на производство и спецификите на категорията.

През тази година започва работа Националната бирена академия, подкрепена и от общоевропейския образователен портал BrewUP. Целта й е да предложи база данни за предприемчиви хора, които искат да произвеждат пиво в малки семейни пивоварни, уточниха от Съюза на пивоварите.

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK