КЗК глоби пет фирми за кисело мляко за непозволени опаковки

Компаниите са инициатори за промяна на БДС за киселото мляко в частта за опаковките

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби пет млекопреработвателни фирми за нелоялна конкуренция: "Обединена млечна компания" ЕАД (74 186 лв.), "Ел Би Булгарикум" ЕАД (18 213 лв.),"Комплектстрой" ЕООД (11 800 лв.), "Димитър Маджаров – 2" ЕООД (38 915 лв.) и "Полидей – 2" ООД ( 16 305 лв.). Санкцията е 0.1 % от размера на нетните приходи от продажби на съответното дружество за 2016 г.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
31 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ngk41556743 avatar :-|
  ngk41556743
  • - 8
  • + 6

  Какво ни занимавате със становища на нарушителите? Има ли нарушение на стандарта - има. Има ли нелоялна конкуренция - има. Има ли излъгани потребители, които очакват продукт по стандарт да отговаря на него - има. Ами глобявай. Вредно било, полезно било, безопасно било и пр. е без никакво значение в случая. Срамното е че и държавна компания е сред нарушителите, вместо да е за пример.

  Нередност?
 • 2
  vmware avatar :-|
  vmware
  • - 1
  • + 2

  интересното е дали наистина опаковките предлагани от глобените производители са по-добри (т.е. по-малко вредни за здравето) както те твърдят. бих очаквал от Капитал този допълнителен анализ.

  това би определило доколко глобата е справедлива, и дали не се налага промяна на този стандарт, например.

  Нередност?
 • 3
  pqj09379934 avatar :-|
  pqj09379934
  • - 5
  • + 5

  Закона и стандарта си е закон и стандарт- не е лукум всеки да го разтяга щото така му било изгодно. Очакваме и съдът да потвърди очевидното нарушение на закона и стандарта.
  Големия проблем в България е именно в законовата база-калпави закони и читави такива ,които всеки гледа да не ги спазва. В случая поне с храната на хората не си играйте!

  Нередност?
 • 4
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин
  • - 4
  • + 4

  В крайна сметка вината е на овцете, които купуват като видят "БДС" сякаш БДС е някаква божествена истина, към която трябва да се стремим.

  А в действителност държавата в много случаи греши и то брутално.

  На държавата не следва да се има никакво доверие и трябва да се разглежда като виновна и грешаща по презумпция, до доказване на противното.

  Нередност?
 • 5
  hrg avatar :-|
  hrg
  • - 3
  • + 6

  Към vmware - Полипропиленът е съставен само от въглерод и водород, докато полистирена съдържа бензолни ядра в макролмолекулата си, за които е доказано че са кацерогенни. В процеса на производство на опаковките настъпват процеси на частична деструкция - по-силно изразени при полистирена, поради по-ниската температура на топене., като от полипропилена се отделят газообразни продукти(пропиленът е газ) а от полистирена - газообразни и течни (стирена е течност и то масленоразтворима) А сега сами си направете извода коя опаковка е по-добра. Освен това в никакъв скучай НЕ трябва да се твърди, че само в опаковки от полистирен протича правилана ферментация. НЕ ИСКАМ да поглъщам с киселото мляко и стиренови молекули!!!
  Към ngk41556743 - Трябва ли да сме на нивото от 70-те години на миналия век (1972г за първи път са въведени полистиренови опаковки за кисело мляко) след като вече се използват опаковки от биополимери?

  Нередност?
 • 6
  wannaplayxyz avatar :-P
  wannaplayxyz
  • - 2
  • + 2

  БДС трябва да гарантира изходните продукти, качеството на процеса и крайния продукт. Той не би трябвало да е разширен до елементи които нямат връзка с продукта, доколкото не му влияят. В момента БДС за киселото мляко включва елементи които нямат отношение към суровини, технологичен процес и готов продукт. Все едно БДС да включва изискване киселото мляко да се прави само от руси хора със сини очи, на ръст между 165 и 175 см, които са родени през зимата. И ако вместо сини очи някой от работниците има зелени, то БДС стандарта е нарушен. С глобата му и прочие.

  Защо е така -не знам, но по метода на аналогията за това как се случват нещата в България- най-вероятно някой има интереси и оказва натиск БДС да не включва полипропилен.

  Нередност?
 • 7
  ngk41556743 avatar :-|
  ngk41556743
  • + 3

  До коментар [#5] от "hrg":

  Не разбирам какво ми пишеш, ясно съм обяснил, че нема никакво значение коя от двете опаковки е по-вредна, по-модерна и пр., става въпрос за нарушение на стандарт. Той следва да се спазва като искаш да продаваш по БДС. Когато и ако стандартът се промени - сменявай опаковките колкото искаш, но такива своеволия са недопустими в една европейска държава и никакви обяснения не могат да ги оправдаят. Дори малко са ги глобили, требва и други институции да се намесят, а не само КЗК, защото тука не става въпрос само за нелоялна конкуренция.
  И нали не се надяват некой да поверва, че са се загрижили за потребителите? Правят тия нарушения единствено от финансова изгода разбира се, така че фирменият ПР и изместването на проблема към вредите от опаковките буди единствено смех у потребителите. Просто да си платят глобите, да изтеглят партидите с нарушения от пазара, да се извинят публично на потребители и конкуренти и да започнат да използват опаковки по стандарт. Не са фирмите, които да определят своеволно какво е полезно и какво вредно, това требва да го решат институциите, БАН, СЗО и пр. Мен ако питаш, киселото млеко требва да се продава в стъклени буркани - това ще опази здравето на потребителите, както и природата.

  Нередност?
 • 8
  e_mil avatar :-|
  tamada
  • - 3

  [quote#7:"ngk41556743"]Не са фирмите, които да определят своеволно какво е полезно и какво вредно, това требва да го решат институциите, БАН, СЗО и пр.[/quote]

  СЗО отдавна се е произнесла и препоръчва полипропилена като безопасен. А БДС одобрява полипропиленовите тръби във водопроводите за питейна вода.
  И очевидно въпросните фирми не определят самоволно - вземи прочети края на статията! Там пише едни неща за акредитирани лаборатории и за Агенцията по безопасност на храните.

  Нередност?
 • 10
  e_mil avatar :-P
  tamada
  • - 2

  [quote#9:"ngk41556743"]"СЗО ли определя стандарта по БДС за киселото млеко? Казвам, че мнението и на СЗО следва да се вземе под внимание..."[/quote]
  Никъде не съм твърдял, че СЗО определя БДС. Ти каза, че СЗО трябва да се реши кое е вредно. И аз отговорих, че СЗО отдавна го е решила.


  [quote#7:"ngk41556743"]изместването на проблема към вредите от опаковките[/quote]
  Проблемът не се измества, защото в сигнала до БАБХ се говори за промяна на качествата на млякото. Щом в сигнала се ползва като аргумент, защо фирмите също да не го използват?

  [quote#9:"ngk41556743"]Но нема да са фирмите тези, които ще вземат крайното решение, защото е важен не техния интерес, а интересът на потребителите.[/quote]
  Е, нали каза, че го правят от финансова изгода? То си е така - полипропиленът в момента е по-евтин, значи цената на крайния продукт е в интерес на потребителите. Като ги принуждаваш да ползват по-скъпа опаковка, мръсните капиталисти ще вдигнат цените.
  Млеката в керамични и стъклени опаковки са единици на пазара. Повечето са в полистирен. Значи, като ползват една и съща пластмаса, възниква опасност от картелни цени на материала, а значи и конкуренцията се нарушава. Което пак е в ущърб на потребителите. :)

  Абе, има дебили сред коментиращите, но очевидно не съм сред тях. :)

  [quote#9:"ngk41556743"]други институции следва да проучат въпроса независимо от фирмите... Ние потребителите знаем много добре, че монетата винаги има две страни и корпорациите лесно могат да извъртят тестовете както им е удобно. [/quote]
  Пак си противоречиш. Ами те другите институции са го проучили - една от лабораториите правили изпитания е референтната на БАБХ. И миналата година БАБХ ПРЕДЛОЖИ ПРОМЯНА НА БДС по отношение на опаковките.
  Коментираш проблема без въобще да си наясно със ситуацията.

  А за извъртането на тестовете... Че ние знаем същото и за държавните институции, и примери за това излизат всяка седмица по медиите. Не само за тестове, а дори и за съдебни решения, които институции отказват да изпълнят в очевадни противоречия с интересите на потребителите или данъкоплатците.
  Щом по твоите думи лабораторията на БАБХ може да даде различни резултати при различен поръчител, значи и на БАБХ не може да се има доверие като институция.

  [quote#9:"ngk41556743"]Въпросът с вредата от материалите е най-малкото спорен...[/quote]
  Напротив. Нали искаше да се спазват законите? Е, по сегашните закони и наредби въпросът не е спорен, защото на пазара има млечни продукти с полипропиленови опаковки.

  Когато коментираш дадена статия, трябва по-внимателно да четеш и повечко да мислиш преди да се изцепваш публично.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал