Българският бизнес на VIG е сред най-добре представящите се в групата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Българският бизнес на VIG е сред най-добре представящите се в групата

Reuters

Българският бизнес на VIG е сред най-добре представящите се в групата

Премийният приход на австрийския концерн нараства с близо 4% до 9.4 млрд. евро през 2017 г.

Гергана Михайлова
4610 прочитания

Reuters

© Reuters


Австрийската група Vienna Insurance Group, която в България е собственик на застрахователя "Булстрад" и на най-големия пенсионен фонд "Доверие", потвърди предварителните данни за близо 4% ръст на премийния приход за 2017 година до 9.4 млрд. евро. Печалбата преди данъци е с 36 млн. евро по-голяма до 443 млн. евро, или 8.8% нарастване спрямо предходната 2016 г.

Моторът е на изток

Страните от Централна и Източна Европа, в които групата има представителства, допринасят с 55% за премийния приход на групата и за 57% от печалбата. "Ние бяхме първите, които се насочихме на Изток, заради високия потенциал, който видяхме на тези пазари. В момента бизнес цикълът в тази страни е във възход и ние прибираме печалбата от нашата дългосрочна стратегия", заяви Елизабет Щадлер, главен изпълнителен директор, която обяви, че добрите резултати ще позволят на VIG да увеличи размера на дивидента за акционерите от 80 на 90 евроцента на акция. На пресконференция за обявяване на неокончателните годишни резултати пред инвеститорите ръководството на VIG посочи, че ръстът на премийния приход се дължи не само на еднократни ефекти, но и на стабилно нарастване в почти всички направления от застрахователния й бизнес.

Най-значимо подобрение през 2017 година групата има в Словакия - 10.6%, Унгария (10%) и България, където данните са за растеж на премийния приход с 9.8% от 137 млн. евро до 150 млн. евро. По видове застрахователни продукти най-голям дял от приходите идва от имущественото застраховане (28.1%), следвано от животозастраховането срещу текуща премия (27.4%) и автомобилното застраховане "Гражданска отговорност" (14.9%). Според данните с 12% се увеличава премийният приход от моторни застраховки, с 9% расте приходът от здравни продукти.

Здравното застраховане е и една от сферите, в които групата вижда най-голям потенциал за растеж, като българският пазар е във фокуса на усилията наред с Полша, Румъния, Турция и Унгария. Страните от региона остават стратегически за групата заради високата рентабилност, която носят. Според данните новият бизнес в Централна и Източна Европа носи маржин от 7.5% при 2.4% маржин от пазара в Австрия и Германия. Целта на групата е да задържа позицията си с 18% пазарен дял в региона.

Преизпълнение на плана

Според главния изпълнителен директор на VIG Елизабет Щадлер с настоящия темп на нарастване на бизнеса австрийският концерн ще е преизпълнил целите си от плана "Agenda 2020 година" още през 2018 година. Това означава, че през тази година премийният приход се очаква да достигне 9.5 млрд., а печалбата да е в рейнджа 450 - 470 млн. евро. Прогнозата за 2020 година е над 10 млрд. евро приходи и над 500 млн. евро брутна печалба. Очакването е изградено на база прогноза за ръст на икономиките в региона с 3% годишно, както и продължаващо увеличение на доходите на населението.

През настоящата година VIG ще продължи с работата си по оптимизиране на бизнес модела, като едновременно с това ще разработва нови търговски възможности и изпълнява програмата си за дигитализация на услугите и продуктите. Сферите, в които групата иска да се развива, са банковото застраховане и здравното застраховане. Сред примерите за нововъведения в групата е програмата за намаляване на неоснователните разходи за щети в чужбина. През миналата година е бил създаден специален екип, който има за задача да идентифицира потенциала за икономии при щети с автомобили извън страната. Според него потенциалът е за икономии от около 10 млн. евро на година на базата на пилотно прилагане на системата в Полша и Литва.

Друг пример за иновации са проектите в областта на асистанс услугите. През миналата година България е поела този процес за клиентите в Македония, а в Румъния е сформирано специално асистанс дружество. По отношение на интереса към сливания и придобивания от страна на групата от ръководството на VIG посочиха като потенциални за подобни сделки пазарите в Хърватия, Сърбия, Унгария и Полша, където дружествата им имат под 10% пазарен дял при цел за минимум 10%.

Австрийската група Vienna Insurance Group, която в България е собственик на застрахователя "Булстрад" и на най-големия пенсионен фонд "Доверие", потвърди предварителните данни за близо 4% ръст на премийния приход за 2017 година до 9.4 млрд. евро. Печалбата преди данъци е с 36 млн. евро по-голяма до 443 млн. евро, или 8.8% нарастване спрямо предходната 2016 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK