С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
22 мар 2018, 15:33, 5870 прочитания

"Кауфланд" ще популяризира традиционни български храни

Инициативата е съвместна със сдружение "Традиционни сурово сушени месни продукти"

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Kaufland България" и сдружение "Традиционни сурово сушени месни продукти" започват съвместна кампания за популяризиране на храни с традиционно специфичен характер. До 15 април българските месни деликатеси, вписани в европейските регистри, ще бъдат част от промоционалните брошури на веригата. Предстоят и дегустации в три обекта на "Кауфланд" в София, Пловдив и Варна. Кампанията е подкрепена от Министерството на земеделието, храните и горите.

Вече защитени


В Европейския регистър на храните с традиционно-специфичен характер са вписани пет български продукта: "Филе Елена", "Луканка Панагюрска", "Роле Трапезица", "Пастърма говежда", "Кайсерован врат Тракия". България има и два продукта, регистрирани в Брюксел като защитено географско указание - "Горнооряховски суджук" и "Българско розово масло".

"В процес на регистрация в Брюксел е "Странджански манов мед", който кандидатства за защитено наименование за произход. В национална процедура за регистрация са документите на "Месо от Източнобалканска свиня", посочи Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите.

"Подготвяме документацията за кандидатстване на "Суджук търновски" за защита като храна с традиционно-специфичен характер, но още сме в начален етап", уточни за "Капитал" Димитър Маджаров, председател на сдружение "Традиционни сурово сушени месни продукти". По думите му продажбите на деликатесите, които вече се получили защита в Брюксел, растат заради безспорните им качества, а и защото са гарантирани и популяризирани от сдружението.



"За първи път съвместно с "Кауфланд България" направихме износ на защитените месни български продукти, които се продаваха по време на изложението "Зелена седмица" през януари тази година в 10 магазина на веригата в Берлин", посочи още Димитър Маджаров. И уточни, че предстоят разговори с компанията за бъдещи задгранични продажби.

Продължаваща подкрепа

Пред юни миналата година от "Кауфланд България" обявиха, че ще инвестират 250 хил. лв. през 2018 г. в подкрепа на 15 български фермери, за да бъдат сертифицирани по стандарта GlobalG.A.Р. (Good Agricultural Practice) - независима световна система за добри земеделски практики. Инициативата е част от съвместна програма със Световната банка. През 2016 г. веригата финансира сертифицирането на 11 български производителя на пресни плодове и зеленчуци. "Кауфланд България" избира фермите, които подкрепя, на базата на дългогодишни контакти, желание от страна на земеделските стопани и възможности за развитие, уточниха тогава от веригата. Компанията подпомага производителите в целия процес по придобиване на стандарта и осигурява пазар за продуктите им.

Българските традиции в производството на месни деликатеси бяха представени и в магазини на "Билла България". В края на 2016 г. веригата организира пътуващо изложение в избрани магазини в София, Пловдив и Бургас отново съвместно със сдружението "Традиционни сурово сушени месни продукти".

Схеми за качество

Европейските схеми за качество са три: защитено наименование за произход (всички процеси – производство, преработка, опаковане - се случват в един и същ регион); защитено географско указание (eдин от процесите се извършва в посочения регион); храна с традиционно-специфичен характер (защита на рецепта и производство от поне 30 години, свързана е с традиция, а не с географски регион). Всички те са механизми за защита на специфични за всеки регион или държава продукти, носят добавена стойност за производителите и за региона. Вписването в регистрите е средство за достъп до пазара, осигурява допълнителна заетост на хората и води до опазване на традициите и биоразнообразието.

Производството на храни с традиционно-специфичен характер се подчинява на строго определени правила. Първото от тях гласи, че могат да бъдат произвеждани само от фирми, които членуват в специално създадено сдружение. Второто изискване е стриктно спазване на рецептурата, технологията и условията за производство, описани в съответната документация, с която се иска защита в Брюксел.

Членството в сдружение дава възможност за вътрешен контрол над производителите. Основният контрол обаче е възложен на външни сертифициращи организации, които се одобряват от министъра на земеделието и храните. Веднъж годишно те проверяват дали производителите спазват правилата и описаните характеристики, които определят традиционно-специфичния характер на съответната храна. Проверките се заплащат от производителите, които подлежат на контрол, и от Българската агенция по безопасност на храните.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Биодит" взе първия ваучер за листване на борсата "Биодит" взе първия ваучер за листване на борсата

Дружеството ще опита да набере 2.4 млн. лв. от инвеститорите, ако КФН одобри проспекта му

22 апр 2019, 1004 прочитания

Лекторите на годишната аутсорсинг конференция: Мартин Везовски Лекторите на годишната аутсорсинг конференция: Мартин Везовски

Главен дезайнер и футурист в екипа за технологични и иновационни стратегии на SAP

22 апр 2019, 716 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

Работници по поръчка

Професионалните колежи в САЩ осигуряват на бизнеса точно кадрите, които му трябват, максимално бързо

Намалява броят на българските студенти в САЩ

През миналата учебна година в американски университети са учили 826 души от страната

Стажове, стипендии, конкурси (25 февруари – 3 март)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Близо 140 проекта ще получат субсидии за иновации

Компаниите ще си поделят 65 млн. лв. по оперативна програма "Конкурентоспособност"

Ковачки се сбогува с Общинска банка

Фирмите на енергийния магнат оттеглиха исковете си срещу решението на БНБ от 2011 г., с което им беше отнет контрола

Как Facebook ни управлява

Алгоритмите в интернет отговарят за това какво виждат и дори говорят милиарди души в целия свят

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

1968 по Уорхол

Warhol 1968 в Moderna Museet връща атмосферата и духа на първата самостоятелна изложба на американския артист в Европа

След Хавел и потоп

Чешкият журналист Даниел Кайзер за кнгите си "Дисидент" и "Президент" и състоянието на журналистиката в Централна и Източна Европа