"Kaufland България" и сдружение "Традиционни сурово сушени месни продукти" започват съвместна кампания за популяризиране на храни с традиционно специфичен характер. До 15 април българските месни деликатеси, вписани в европейските регистри, ще бъдат част от промоционалните брошури на веригата. Предстоят и дегустации в три обекта на "Кауфланд" в София, Пловдив и Варна. Кампанията е подкрепена от Министерството на земеделието, храните и горите.
Вече защитени
В Европейския регистър на храните с традиционно-специфичен характер са вписани пет български продукта: "Филе Елена", "Луканка Панагюрска", "Роле Трапезица", "Пастърма говежда", "Кайсерован врат Тракия". България има и два продукта, регистрирани в Брюксел като защитено географско указание - "Горнооряховски суджук" и "Българско розово масло".
"В процес на регистрация в Брюксел е "Странджански манов мед", който кандидатства за защитено наименование за произход. В национална процедура за регистрация са документите на "Месо от Източнобалканска свиня", посочи Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите.
"Подготвяме документацията за кандидатстване на "Суджук търновски" за защита като храна с традиционно-специфичен характер, но още сме в начален етап", уточни за "Капитал" Димитър Маджаров, председател на сдружение "Традиционни сурово сушени месни продукти". По думите му продажбите на деликатесите, които вече се получили защита в Брюксел, растат заради безспорните им качества, а и защото са гарантирани и популяризирани от сдружението.
"За първи път съвместно с "Кауфланд България" направихме износ на защитените месни български продукти, които се продаваха по време на изложението "Зелена седмица" през януари тази година в 10 магазина на веригата в Берлин", посочи още Димитър Маджаров. И уточни, че предстоят разговори с компанията за бъдещи задгранични продажби.
Продължаваща подкрепа
Пред юни миналата година от "Кауфланд България" обявиха, че ще инвестират 250 хил. лв. през 2018 г. в подкрепа на 15 български фермери, за да бъдат сертифицирани по стандарта GlobalG.A.Р. (Good Agricultural Practice) - независима световна система за добри земеделски практики. Инициативата е част от съвместна програма със Световната банка. През 2016 г. веригата финансира сертифицирането на 11 български производителя на пресни плодове и зеленчуци. "Кауфланд България" избира фермите, които подкрепя, на базата на дългогодишни контакти, желание от страна на земеделските стопани и възможности за развитие, уточниха тогава от веригата. Компанията подпомага производителите в целия процес по придобиване на стандарта и осигурява пазар за продуктите им.
Българските традиции в производството на месни деликатеси бяха представени и в магазини на "Билла България". В края на 2016 г. веригата организира пътуващо изложение в избрани магазини в София, Пловдив и Бургас отново съвместно със сдружението "Традиционни сурово сушени месни продукти".
Схеми за качество
Европейските схеми за качество са три: защитено наименование за произход (всички процеси – производство, преработка, опаковане - се случват в един и същ регион); защитено географско указание (eдин от процесите се извършва в посочения регион); храна с традиционно-специфичен характер (защита на рецепта и производство от поне 30 години, свързана е с традиция, а не с географски регион). Всички те са механизми за защита на специфични за всеки регион или държава продукти, носят добавена стойност за производителите и за региона. Вписването в регистрите е средство за достъп до пазара, осигурява допълнителна заетост на хората и води до опазване на традициите и биоразнообразието.
Производството на храни с традиционно-специфичен характер се подчинява на строго определени правила. Първото от тях гласи, че могат да бъдат произвеждани само от фирми, които членуват в специално създадено сдружение. Второто изискване е стриктно спазване на рецептурата, технологията и условията за производство, описани в съответната документация, с която се иска защита в Брюксел.
Членството в сдружение дава възможност за вътрешен контрол над производителите. Основният контрол обаче е възложен на външни сертифициращи организации, които се одобряват от министъра на земеделието и храните. Веднъж годишно те проверяват дали производителите спазват правилата и описаните характеристики, които определят традиционно-специфичния характер на съответната храна. Проверките се заплащат от производителите, които подлежат на контрол, и от Българската агенция по безопасност на храните.
"Kaufland България" и сдружение "Традиционни сурово сушени месни продукти" започват съвместна кампания за популяризиране на храни с традиционно специфичен характер. До 15 април българските месни деликатеси, вписани в европейските регистри, ще бъдат част от промоционалните брошури на веригата. Предстоят и дегустации в три обекта на "Кауфланд" в София, Пловдив и Варна. Кампанията е подкрепена от Министерството на земеделието, храните и горите.
10 коментара
За известно време избягвайте да купувате продуктите на Мaджаров, не знам защо но са влошили ужасно качеството на продуктите си
След подаден сигнат в БАБХ срещу ужасно негодните продукти на Маждаров инспекцията влезе в фабриката и намери потресаващу условия: плъхове и мишки живеят с продуктите, които се изпозлват за направата на луканки и клобаси.
Като вече бивш служител на Маджаров искам да кажа: избягвайте дори да пипате продуктите им. Колегите ни често страдаха от инфекции на годните дихателни пътища от миризната и ужасното качество на продуктите– изпозлвахме химия от посладители и сол за да прикрият ужасната миризма.
С полеви тест в магазин метро доказахме,, че луканката на маджаров не отговаря дори за стандартите на котешка храна.
След подаден сигнат в БАБХ срещу ужасно негодните продукти на Маждаров инспекцията влезе в фабриката и намери потресаващу условия: плъхове и мишки живеят с продуктите, които се изпозлват за направата на луканки и клобаси.
Димитър Маджаров и Станислава Маджарова наскоро влязоха в полезрението и с навлизането си на ливанския пазар. След запитване в посолството на Ливан обаче се оказа, че те използват хранителните си продукти като параван за пране на пари. Към момента прокуратурата в Бейрут разследва 7 души за пране на пари и двама от тях са именно Маджаров и дъщеря му.
Продуктите на Маджаров не за първи път биват обект на наказателна отговорност. Преди години хората често намираха какви ли не предмети в месата си.
В мигове на пандемия това е особено опасно. Лошата храна, в случая дори негодна за консумация, отслабва имунната система и това прави организма лесно податлив на коронавируса или на други заболявания. Може да се стигне дори до рак.
Хора според вас нормално ли e Димитър Маджаров да си прави буквално каквото пожелае с продуктите и те да продължават да са на пазара? До кога ще продължава така ? Ясно е, че вече качество е неприемливо, но стоката си се продава и хората се тъпчат с боклуци.
Съгласен съм с вас. По възможност изобщо не консумирайте техните продукти. Изключително ниско качество...