Бъдещето, което "Булгартабак" не получи

Стратегическите инвестиции в региона, свързани с концептуална промяна на цигарената индустрия, заобикалят България

Едно от халетата на бившата цигарена фабрика "Папастратос" на Philip Morris в Гърция, трансформирана за производство на новите бездимни изделия
Едно от халетата на бившата цигарена фабрика "Папастратос" на Philip Morris в Гърция, трансформирана за производство на новите бездимни изделия    ©  Philip Morris International
Едно от халетата на бившата цигарена фабрика "Папастратос" на Philip Morris в Гърция, трансформирана за производство на новите бездимни изделия
Едно от халетата на бившата цигарена фабрика "Папастратос" на Philip Morris в Гърция, трансформирана за производство на новите бездимни изделия    ©  Philip Morris International

"Добре дошли в бъдещето" - под това мото концернът Philip Morris International (PMI) промотира иновативния си и алтертативен на традиционното пушене продукт с марката IQOS. В сряда компанията обяви ритуално "последната цигара" от фабриката си "Папастратос" край Атина и пълната трансформация на производството в Гърция към бездимни тютюневи стикове. В създаденото за тях електронно устройство те се затоплят до 350 градуса, при които никотинът се освобождава без съществено голяма част от вредните вещества, поемани от пушачите при горенето на обикновена цигара.

Дали това е бъдещето на подложената на силен натиск в последните години цигарена индустрия, времето ще покаже, но и другите големи играчи на глобалния пазар се насочват натам. British American Tobacco (BAT) също пусна пилотно в няколко държави бездимния си продукт под марката glo, а Japan Tobacco разширява производствения капацитет за изделието си от същия клас Ploom Tech.

При едно друго, при това било съвсем възможно развитие и българският "Булгартабак холдинг" можеше да е част от това бъдеще. Но към днешна дата съдбата му изглежда трагично различна от тази на други производители в региона.

Изпращане в миналото

В многогодишната сага на приватизацията на цигарения холдинг споменатите по-горе, както и други стратегически инвеститори в бранша неизменно заявяваха интереса си, но българските правителства недвусмислено им показваха, че не са желани. Един единствен опит за стратегическа приватизация беше стигнал най-далеч през 2004 г. - с подготвената сделка с BAT, но ДПС взе всички политически мерки да я провали, включително с гласуване в парламента.

През 2011 г., когато първото правителство на ГЕРБ отново обяви процедура за продажба на "Булгартабак", тогава все още едно от големите предприятия в страната, отново инвеститори като Philip Morris, British American Tobacco и Japan Tobacco показаха интерес. Но още от обявените непазарни условия за приватизацията се разбра, че фаворитът е друг. И холдингът отиде при BT invest, създадено на VTB Capital (част от групата на руската банка ВТБ), един от акционерите във фалиралата по-късно КТБ. После "Булгартабак" премина в ръцете на офшорки, за които всички освен премиерът Борисов, прокуратурата и КЗК знаят, че са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

"На всяка цена ще гарантираме бъдещето на фабриките в София и Благоевград" каза през 2011 г. тогавашният шеф на Агенцията по приватизация, а сега министър на икономиката Емил Караниколов. След като няколко пъти собствениците си разпределиха дивиденти от дейността му бизнесът на "Булгартабак" започна да запада и холдингът да губи пазари. През 2016 г. фабриката в София беше затворена, през 2017-а цигарените марки бяха продадени на British American Tobacco, през тази година затвори врати и придобитата фабрика в Босна. Заводът в Плевен е оставен с дузина служители, а от този в Благоевград над половината вече са напуснали.

Това е фактическият резултат от непрозрачната продажба "Булгартабак холдинг", която премиерът Борисов определи като "възможно най-добрата сделка". Няма данни прокуратурата, която реши да оспорва продажбата на енергоразпределителните дружества през борсата, да проявява интерес към нея. А като част от антиутопията, в която се превърна съдбата на холдинга, в края на миналата година служители на Пеевски протестираха пред редакцията на "Капитал" с вувузели - с обяснението, че са от фабриката в Благоевград и искат да защитят работните си места, застрашени от публикации във вестника.

Тютюнът среща технологиите

Докато в България брояхме корупционните скандали около "Булгартабак", големите инвеститори купиха други фабрики в региона и ги включиха в развитието на индустрията. За нея, изглежда, все по-малко ще се говори като за цигарена. Бездимните изделия, както производителите държат да ги наричат, са като от сферата на стартъпите - в случая тютюнът среща технологиите, за да може двестагодишният цигарен бизнес да оцелее и да се впише в глобалната политика за ограничаване и премахване на вредите от пушенето.

Моторът на тази трансформация е Philip Morris International - с отскоро произвежданите бездимни тютюневи стикове за IQOS, а съседните Гърция и Румъния ще са важна част от нея. През изминалата година концернът вложи 300 млн. евро в придобитата от него фабрика "Папастратос" до Атина, планираната инвестиция в преустройството на румънската му фабрика е още по-голяма - близо 500 млн. евро до 2020 г. Допълнително компанията ще вложи 820 млн. евро в изграждането и разширяването и на заводите си си в Германия и Италия.

При откриването на обновената "Папастратос" в сряда, на което присъстваха над 600 представители на правителството, бизнеса и партньорите на PMI, от компанията посочиха, че новото производство отваря допълнителни 400 работни места във фабриката към досегашните 800. За Румъния се очакват около 300 нови към съществуващите 600. На въпрос на "Капитал" в какъв момент България би влязла отново в инвестиционния интерес на Philip Morris генералният мениджър на компанията за Югоизточна Европа Христос Харпантидис каза: "В момента нямам отговор на този въпрос. Съсредоточили сме усилията си в пълната замяна на всяка цигара, която сега продаваме, с бездимен продукт. Изпълнението на тази визия започва тук, от Гърция, желанието ни е да заемем позиции за бъдещето и кой знае...".

В Гърция компанията сложи край на цигареното си производство и изцяло ще произвежда само бездимните изделия за IQOS. (Производството на затоплящото ги електронно устройство е в Малайзия.) "Папастратос" е най-старата и най-голяма вече бивша цигарена фабрика в региона и след трансформацията ще произвежда 20 млрд. тютюневи стика годишно, които ще се изнасят в над 32 страни.

Потребление и регулации

Philip Morris лансират новия си продукт, включвайки различните национални пазари постепенно. България е 32-ата държава, в която той се продава от около четири месеца. Заради тази динамика още е рано да се говори за реален пазарен дял спрямо традиционните цигари, но представа за приемането му от потребителите дават данните за глобалното производство досега - ако през 2016 г. са произведени общо над 7 млрд. тютюневи стика, през 2017 г. вече са над 36 млрд., или пет пъти повече. Подобна е и статистиката за броя на хората в света, които от цигари са преминали на IQOS и които вече са около 5 млн. души.

Според последните официалните данни на Световната здравна организация около 1.2 млрд. души в света са пушачи. РМI е вложила солидните 5 млрд. долара в разработката на алтернативния си продукт, включително за седем стъпкова научно-изследователска програма по модела на фармацевтичните компании. Резултатите от проведените през първата година осем клинични проучвания в Европа, Япония и САЩ за въздействието на затоплените тютюневи стикове върху здравето на пушачи, които са преминали към употреба на алтернативния продукт, се очаква да излязат в близките месеци. Заедно с резултатите и от други прочувания те ще бъдат представени пред Американската агенция по храни и лекарства (FDA), която също в скоро време трябва да отговори дали ще разреши продажбата на тютюневите стикове в САЩ, където ще са под името "Алтриа". За целта компанията е предоставила на агенцията научно досие с 2 млн. страници документация - знак, че според властите иновацията е важна за 40-те милиона американци, които пушат.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  aussie avatar :-|
  aussie

  На България тези работни места не и трябват. Имаме си достатъчно. Истината е че ДПС са си го заплюли този холдинг от зората на демокрацията и си го прилапаха накрая с помощта на ГЕРБ. За съжаление понеже са некадърни като мениджъри ще го източат и разпродадат на дребно което си е жива загуба за икономиката на България. Добре че свършиха тези държавни холдинги вече та и прокуратурата да види бял свят че и те се измъчиха да преследват престъпници от приватизацията :)

 • 2
  sneakybastard avatar :-P
  sneakybastard

  Кефи ме колко пари изливат Филип Морис в медиите в България... Няма сайт, няма списание, няма вестник, в който в последните 4 месеца да не е имало поне една (а някъде и повече) ПЛАТЕНА статия за айкос... Но поне им се получава...

 • kdo52372883

  Не би и могло да бъде другояче. Навсякъде, където стъпи миризливият цървул на Сокола, или се изсули #Туловището - там вече трева не никне. Такива като тях знаят само да съсипват, източват и бастисват.

  Какви работни места, какви пет лева. Султанът и #Свин си имат Главен (Прокурор) и друг Главен (Вожд) в малкия джоб. Пет пари не дават те нито за работниците, нито за нищо друг и никого другиго освен за собственото си охранване и затлъстяване. Така е било. Така е. И така ще бъде и пребъде. Докато в България живеят зомбита, които отново и отново избират Младите, Успелите и прочее за депутати. Докато избраните от тях след това избират тия, които назначават Младите и Успелите за следователи. За шефове на ДАНС. За пожизнени мандарини. И прочее, и прочее...

  Да пребъдат и благоденстват Гърция и Румъния. Те са го заслужили. А ние сме заслужили - и си избираме - единствено и само Тикви, Прасета, Обединени Идиоти и най-вече стабилност. Затова и това получаваме. И ще продължаваме да получаваме. Сега и вовеки веков, амин. Хайде сега цъкнете Канал 3, наредете една салатка с ракийка, след това си пуснете Биг Брадър и псувайте, как в другите държави хората си живеели добре - пък ний, видите ли, най-заслужилите, най-неоправданите и прочее най-, не живеем. И после се чудете защо.

 • 4
  katia_1 avatar :-|
  Rational

  [quote#2:"sneakybastard"]Кефи ме колко пари изливат Филип Морис в медиите в България... Няма сайт, няма списание, няма вестник, в който в последните 4 месеца да не е имало поне една (а някъде и повече) ПЛАТЕНА статия за айкос... Но поне им се получава... [/quote]

  Освен това се говори колко по-безвредно били новите цигари. Нека да е така, но да бъде научно доказано от независимо изследване, а не финансирано от производителят. Между другото много успешно със заплахи и репресии затвориха устите на трима швейцарски учени, които твърдят, че чрез нагряването се отделя по-голямо количество на други изключително вредно вещества.

 • 5
  nik666 avatar :-|
  Strygalldwir

  [quote#4:"Катя Георгиева"] Между другото много успешно със заплахи и репресии затвориха устите на трима швейцарски учени, които твърдят, че чрез нагряването се отделя по-голямо количество на други изключително вредно вещества.[/quote]
  Дайте да ги видим тези изследвания, защо ги криете?

 • 6
  clint_eastwood avatar :-|
  clint_eastwood

  До коментар [#3] от "kdo52372883":

  ++++++

 • 7
  kamendc avatar :-|
  Камен

  Какви работни места - аз на снимката работници не виждам. Виждам напълно автоматизирани машини, които сами произвеждат цигари - пардон, бездимни изделия.
  300-те души вероятно са заети в маркетинга на новите продукти, вкл. в промотирането им из медиите. Е, има и някой друг инженер, който поддържа машините да работят нон-стоп. "Работници" няма, то самата дума се превръща в отживелица.
  Така че дали Филип Морис, дали Дидо Пеевски ще държи тютюневия бизнес, обикновените хорица файда нямат от това. Все пак по-добре да е Филип Морис, поне е публична компания, всеки може да си купи от акциите им. Не са мръднали последната една година, но поне плащат 4-5% дивидент редовно.

 • 8
  smallbrain avatar :-|
  smallbrain

  Съгласен съм напълно със статията, макар и малко подразнен че половината материал е реклама на новият продукт на Филип Морис. Все пак, светлинни години по-добре от малоумната пропаганда на прасешките медии.

 • 9
  zamen avatar :-(
  Чарли Мишкин

  Хубава "работа", ама свинска.
  И доги се облажи. Всичко разпродадоха и работниците аут, ама рИвът, че някой друг им виновен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал