GlaxoSmithKline придобива пълeн контрол над производителя на Panadol

Сделката с Novartis се оценява на близо 13 млрд. долара

Moментът е подходящ за Novartis да продаде неосновен актив на атрактивна цена
Moментът е подходящ за Novartis да продаде неосновен актив на атрактивна цена    ©  Reuters
Moментът е подходящ за Novartis да продаде неосновен актив на атрактивна цена
Moментът е подходящ за Novartis да продаде неосновен актив на атрактивна цена    ©  Reuters

Фармацевтичната компания GlaxoSmithKline обяви във вторник, че ще закупи 36.5-процентния дял на Novartis от съвместния им бизнес с продукти за грижа за здравето и ще започне стратегически преглед на някои от другите си бизнеси, съобщава Reuters. GSK Quotes by TradingViewПричините

Миналата седмица GSK се отказа от намеренията си за придобиване на бизнеса с продукти за грижа за здравето на Pfizer заради притесненията на инвеститорите. Сделката щеше да бъде на стойност 20 млрд. долара.

Вместо това британската компания ще придобие пълен контрол върху съвместното предприятие с Novartis, създадено през 2015 г., чиито продукти включват пастата за зъби Sensodyne, таблетките против главоболие Panadol и гела за мускулни болки Voltaren.

"Предложената сделка е насочена към един от ключовите ни приоритети за разпределяне на капитала и ще позволи на акционерите на GSK да получат пълната стойност на един от водещите световни бизнеси за продукти за грижа за здравето", казва в изявление главният изпълнителен директор Ема Уамслий. Сделката ще подобри печалбата и паричните потоци, спомагайки за ускоряване на усилията за подобряване на ефективността, каза тя.

"Най-важното е, че това премахва несигурността и ни позволява да планираме използването на нашия капитал за други приоритети, особено фармацевтичната научноизследователска и развойна дейност.

Какво следва

Сделката ще бъде приключена през второто тримесечие при получаване на необходимите регулаторни одобрения. GSK също така заяви, че ще започне стратегически преглед на продуктите на Horlicks и други хранителни добавки. Прегледът ще включва оценка на участието му в индийското дъщерно дружество GlaxoSmithKline Consumer Healthcare.

"Въпреки че нашето съвместно предприятие с продукти за грижа за здравето с GSK напредва добре, моментът е подходящ за Novartis да продаде неосновен актив на атрактивна цена", каза главният изпълнителен директор на Novartis Васант Нарашиман.

Novartis ще използва средствата за разширяване на бизнеса както органично, така и чрез нови придобивания, съобщи базираната в Базел компания. След обявяването на новината акциите на Novartis поскъпнаха с 1.6%, а на GSK – с 2.04%.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще