Програмистите сменят работата си през по-малко от две години

Данните от Sloth.Works показват, че за заетите в IT сектора най-важно е да използват нови технологии

Използването на стари технологии или микромениджмънт във фирмите може да откаже голяма част от кандидатите
Използването на стари технологии или микромениджмънт във фирмите може да откаже голяма част от кандидатите
Използването на стари технологии или микромениджмънт във фирмите може да откаже голяма част от кандидатите    ©  Анелия Николова
Използването на стари технологии или микромениджмънт във фирмите може да откаже голяма част от кандидатите    ©  Анелия Николова

Програмистите в България сменят работодателя си през по-малко от две години. Това показват данните от платформата Sloth.Works, която среща IT компании със специалисти от бранша. Резултатите са получени от автоматичните профили на потенциалните кандидати, които системата създава на база на подадените от тях резюмета, както и от обявите на фирмите клиенти. За четири месеца от старта си платформата вече има 500 профила и 20 компании членове. За програмистите най-важно е в работата си да могат да използват нови технологии и да се развиват, показват още данните.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  dreamer79 avatar :-|
  атанас
  • + 3

  Да, интересна статистика. Средно голям проект се прави 1-2 години поне. При средна смяна на работа на под 2 години и различни фактори като това в коя фаза на проекта влиза човекът накрая излиза според проучването, че повечето по-големи проекти не могат да се изкарат от едни и същи хора от начало до край, а много хора реално нямат опит да са видели проект през целия му жизнен цикъл. Ако сложим и реално нужното за навлизане в нов екип, различни вътрешни изисквания за писане на код и т.н., от поне 6 месеца, то текучеството всъщност се очертава като страшен проблем.

  Нека разгледаме пример:

  - проект започва с 3 човека и е планиран за 12м
  - на 6 месец напуска един
  - 1-2 месеца се търси заместник. Тук често от претоварване може и втори да напусне
  - 2-3 месеца като оптимистична прогноза новият човек навлиза и дърпа време от старите. Приемаме, че не е несполучлив опит и не се връщаме на т.2
  - проектът на 11ти-12ти месец се връща в темпо и вече би отнел не 12, а 15-16 месеца

  Всъщност тази картинка с текучеството на кадри е интересна тема за анализ и събиране на мнения и опит от различни фирми.

  Интересна е и частта с търсене на нови технологии като основен фактор за смяна на работа. Ако проект е почнат преди 2г и в момента се продава, но технологиите му са вече "остарели", как се променя вероятността нови кандидати да харесат позицията? Фирмата трябва да започне пълно пренаписване с нещо модерно днес и пак след 2г да започне цикъла? Реално според проучването за 2г фирмата има голяма вероятност да е загубила хората, които са написали проекта, и трябва да търси нови. А бизнесът накрая всъщност е продажба на готов продукт и трупане на дивиденти от използването му максимално дълго, а не самото писане на код.

  Нередност?
 • 2
  gvu1448216442480887 avatar :-|
  Stan
  • + 3

  Много добър коментар Наско, личи си, че имаш опит с проблемите в програмирането.
  Решението е едно и то не се отнася само за ИТ сектора: хора, пазете си служителите!!! Да изпуснеш служител заради това, че са му предложили повече пари, трабва да си голям глу*ак. Особено ако става въпрос за голяма межд.компания с възможности.
  Да, пари. В проучването не е спомената основната причина, поради която хората си сменят работата - повече пари! Споменава се само втория важен елемент - лошото отношение на "измислени мениджърчета". Технологиите и съответно развитието са третата по степен причина. Хората естествено, че няма да признаят в СВ-тата си и в регистрацията си, че искат повече пари и това им е основния мотив. В България се гледа все още с лошо око на това - въпреки, че на всички им е ясно - нещо като публична тайна.
  Обопщено: една стабилна фирма трябва да си пази персонала, да подържа добри заплати и соц.добавки, да толерира позитивното отношение мениджър-служител на всички нива, да е в крак с времето като офис,технлогии и т.н и няма да има никакви проблеми с персонала.Никой не е казал, че е лесно.

  Нередност?
Нов коментар