"Корадо - България" ще раздава 6-месечни дивиденти

Компанията започва реновация на закупените миналата година стара сграда и терен

През последните години "Корадо - България" инвестира 10 млн. лв. в нови линии за панелни и тръбни радиатори
През последните години "Корадо - България" инвестира 10 млн. лв. в нови линии за панелни и тръбни радиатори
През последните години "Корадо - България" инвестира 10 млн. лв. в нови линии за панелни и тръбни радиатори
През последните години "Корадо - България" инвестира 10 млн. лв. в нови линии за панелни и тръбни радиатори

Производителят на стоманени радиатори "Корадо - България" планира да раздава дивиденти два пъти годишно. Решение за това се очаква да бъде взето на общото събрание на 23 май, а предложението е на мажоритарния собственик - чешката Korado Group. Акционерите ще гласуват също за разпределяне на 72% от печалбата на дружеството за 2017 г. като дивидент, което прави по 0.26 лв. на акция.

През тази година в завода в Стражица ще започне реновацията на стара сграда и терен, които дружеството закупи миналата година.

Още тази година

На общото събрание акционерите ще гласуват предложение за изменение на устава, което ще позволи дивидентите да се изплащат на 6 месеца. "Това е 100% наша цел. То е важно не само за инвеститорите, но и за компанията", каза главният изпълнителен директор на Korado Group, която държи 83.67% от капитала на българското дружество, Войчех Чамек на годишната среща с инвеститори и медии. По думите му изплащането на междинен дивидент ще започне още от тази година. "Не е разумно печалбата да се разпределя веднъж годишно, щом промените в местното законодателство позволяват това да става по-често", каза той и добави, че на равнище група Korado изплаща дивиденти на тримесечна база.

На общото събрание ще бъде гласувано и разпределение на печалбата за миналата година, когато "Корадо - България" отчете най-високия финансов резултат в историята си от 4.7 млн. лв. според одитирания отчет. Предвижда се от общата сума сред акционерите да бъдат разпределени 3.4 млн. лв. Приходите на дружеството се увеличиха с 30% до 32.6 млн. лв. "За трета поредна година достигнахме най-високи резултати в историята на компанията", посочи изпълнителният директор на българското дружество Иржи Ржезничек.

По думите на Чамек резултатите на "Корадо - България" като цяло за миналата година са надхвърлили очакванията, въпреки поскъпването на стоманата, което се е отразило на печалбата на групата. Според него подготвяните тарифи върху вноса на стомана в САЩ ще подложат бранша на допълнителен натиск, но и ще дадат големи шансове на тези, които успеят да оцелеят. "Определено вярваме в нашата дългосрочна жизнеспособност", коментира той.

Една от основните задачи, които компанията си поставя за тази или следващата година, е присъединяването към Sofix. "Това е амбициозна цел, но работим върху някои проекти, които биха могли да ускорят процеса", каза Чамек. "Корадо - България" е една от шестте акции, които се търгуват на премиум сегмента на Българската фондова борса.

Германският клиент

Korado е пред подписване на голяма сделка с клиент в Германия, за който продукцията ще се прави основно в българското предприятие, стана ясно по време на срещата. Очаква се договорът да бъде финализиран до месец-два. Това, което е известно за момента, е, че германският партньор е настоящ клиент на завода на групата в Чешка Требова и изкупува около 15% от целия обем произведени радиатори през последните две години. "Тъй като досега са много доволни - от качество, доставки, логистика, ние сме в готовност да подпишем много по-голяма сделка за панелни стоманени радиатори, при което основната тежест за производството ще легне върху "Корадо - България", каза Алес Зоухар, директор маркетинг и продажби в групата.

През тази година компанията си е поставила за цел да увеличи продажбите на българския пазар, който като цяло остава малък (3%) и дори отчете спад от 2% през 2017 г. В същото време от дружеството отчитат ръст от 30% в Румъния, който е и най-бързо растящият пазар. Заради стагнацията на пазара на стоманени радиатори от компанията целят да запазят продажбите си в основните страни (Румъния, Франция, Унгария, Украйна и Босна и Херцеговина).

Инвестиции

През тази година ще започне обновяването на старата сграда и парцел от 30 дка в близост до производствената площадка в Стражица, които "Корадо - България" купи миналата година. Засега няма окончателно решение дали новата площадка ще бъде използвана за реорганизация на съществуващото производство или на нея ще бъде разположен планирания от няколко години бояджийски цех, който също е сред евентуалните проекти за 2018 г. В момента радиаторите от Стражица се превозват за боядисване в Чехия, което донякъде ограничава производството. По думите на Ржезничек сега заводът работи на 80% от капацитета си. Една от възможностите, които компанията обмисля, е внедряване на нова бояджийска технология, която оптимизира процеса на нанасяне на боята. "Глупаво е да си даваш парите за парен локомотив, ако можеш да си купиш електрически", коментира Чамек. Все още обаче предстоят оценки на себестойността и техническите параметри.

В последните няколко години компанията направи няколко важни инвестиции в завода в Стражица. През 2014 г. беше пусната нова линия за панелни радиатори на стойност 6 млн. лв., а две години по-късно заработи и линия за тръбни радиатори в размер на 4 млн. лв. През 2017 г. компанията инвестира 640 хил. лв. в саниране на всички производствени сгради. Заедно с новозакупените сграда и земя общата инвестиция достига 11 млн. лв.