С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 апр 2018, 17:06, 8021 прочитания

"Активни потребители": В много от козунаците няма мляко и яйца

Проучването е върху 16 марки, които се произвеждат в индустриални количества

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Индустриално произведените козунаци изобилстват от Е-номера и заместители. В тях липсват синтетични багрила, но на практика те драматично се отдалечават от оригиналните традиционни продукти. Качеството на храните като цяло се влошава и това е задълбочаваща се тенденция. Това са обобщените изводи от проучване на "Активни потребители" върху състава на 16 марки индустриално произведени козунаци.

Продуктите са закупени през март т.г. от търговски вериги и от Женския пазар в София. Неправителствената организация е анализирала информацията в съдържанието на етикетите, т.е. данни, които са предоставени от производителите и търговците. Отделно от това от "Активни потребители" са направили лабораторно тестване за съдържание на жълти синтетични багрила.


Със заместители и Е-та

От 16 марки козунаци при една ("Козунак със стафиди", произведено за "Кауфланд България" ЕООД) напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите, показва проучването. Това е нарушение на националното и европейското законодателство, припомнят от организацията.

Както е известно, традиционната рецепта за козунак изисква брашно, яйца, краве мляко, слънчогледово олио и мая. Изследването показва, че в 11 от 16 марки липсва краве мляко. "Шампион по пестеливост" е "Гранд Козунак" на "Гранд Комерс 2009" ООД – Горна Оряховица - според проучването на "Активни потребители" в него отсъстват и мляко, и яйца.



Липсата на класически съставки води до добавяне на индустриално произведени суровини. При всяка от изследваните 16 марки се съдържат между една и три нетрадиционни съставки: сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Това означава, че се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими, заключават от "Активни потребители".

В индустриалните рецепти се съдържат и множество технологични добавки - емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и др. Усреднено във всяка търговска марка се съдържат шест добавени Е-номера, отчита проучването.

Изследване на "Активни потребители" отпреди шест години установи влагане на жълта синтетична боя татразин (Е102) в две от седем изпитвани тогава марки. Същият тест е направен и сега. Резултатът показва отсъствие на татразин, но, за да боядисат козунаците, при 10 от 16 марки е вложен естественият оцветител каротин.

"Активни потребители": В много от козунаците няма мляко и яйца

Преглед на оригинала

["Активни потребители"]
"Активни потребители": В много от козунаците няма мляко и яйца

Преглед на оригинала

["Активни потребители"]
"Активни потребители": В много от козунаците няма мляко и яйца

Преглед на оригинала

["Активни потребители"]
"Активни потребители": В много от козунаците няма мляко и яйца

Преглед на оригинала

["Активни потребители"]

Тенденция

"Отдалечаването от класическите рецепти се превръща в лавинообразна тенденция", обобщава Богомил Николов, председател на "Активни потребители". И дава примери с вече правени от организацията тестове на майонеза, готови салати, краве масло, кашкавал, сирене и др.

Според него възможните решения за "ограничаване на тази епидемия" са в създаване на знаци за качество или незадължителни стандарти като "Стара планина" за колбасите, "България" за хляба, БДС за кисело мляко, сирене и кашкавал.

Друга възможна мярка е законовата защита на популярни наименования само за храни, които се придържат към традиционни съставки или не използват индустриални заместители. Пример за това е наименованието "Оцет", което може да се използва само при натуралните продукти.

"Подготвяме писмо до министъра на земеделието и храните, в което ще приложим резултатите не само от този тест, но и от по-стари, направени досега от "Активни потребители". Искаме да покажем, че отклонението от традиционните храни не е инцидентно, а масова практика, при която вместо натурални суровини и обичайни съставки се използват евтини заместители. Целта е да предизвикаме държавата да вземе мерки", коментира за "Капитал" Богомил Николов.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

14 ноември 2019
София хотел Балкан

Седма Годишна конференция "Банките и бизнесът"


Какви са плановете за въвеждане на иновации и растеж на водещите банки в България?
Разберете на конференцията на Капитал "Банките и бизнесът". Събитието предоставя възможности на представители на банките и на бизнеса да обсъдят помежду си важни въпроси, да търсят решения и да помагат на пазара да расте.

Водещи теми в програмата:

  • Банковият сектор през 2020
  • Изводите от стрес тестовете
  • Ефектът от запазването на ниските лихви
  • PSD 2 - възможности и рискове
  • Иновации и технологични решения
Седма Годишна конференция "Банките и бизнесът" Запазете билет

Прочетете и това

Екоинспекцията поиска ОВОС от фирми на Ковачки, за да горят RDF в Сливен Екоинспекцията поиска ОВОС от фирми на Ковачки, за да горят RDF в Сливен

Предлаганите инсталации са допълнителни към "Топлофикация", която има разрешение да използва алтернативното гориво

11 ное 2019, 647 прочитания

Приходите от хотелски нощувки през лятото все пак растат 1 Приходите от хотелски нощувки през лятото все пак растат

Увеличението е 4.5% на годишна база и идва основно от българските туристи, показва националната статистика

11 ное 2019, 944 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Facebook спира достъпа до данни на трети страни (обновена)

Засега не е ясно как това ще повлияе на рекламните приходи

Още от Капитал
Внимавай с Aliexpress

Кои са най-честите рискове при покупки от китайската онлайн платформа

Местните избори отвъд резултатите

В София и други градове проличаха възможности за по-широк фронт срещу наложения от ГЕРБ модел на управление

Омраза за двойна употреба

На фона на практиката обвинението срещу природозащитника Тома Белев изпъква като политическо

Мавродиев, който назначи Мавродиев, който вдигна заплатата на Мавродиев

В явен конфликт на интереси директорът на ББР се е избрал да управлява дъщерни дружества и е увеличил възнаграждението си

20 въпроса: Христо Христозов

"Практиката показва, че бързите решения имат висока цена и рядко са устойчиви"

Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10