Американски и канадски банки увеличават финансирането в "мръсните" изкопаеми горива

Китайските и европейските финансови институции бавно се оттеглят от сектора

Миналата година икономическите загуби от природни и причинени от човека бедствия надхвърлиха 300 млрд. долара
Миналата година икономическите загуби от природни и причинени от човека бедствия надхвърлиха 300 млрд. долара    ©  Reuters
Миналата година икономическите загуби от природни и причинени от човека бедствия надхвърлиха 300 млрд. долара
Миналата година икономическите загуби от природни и причинени от човека бедствия надхвърлиха 300 млрд. долара    ©  Reuters

След като светът се бори да спази ангажимента си да спре повишението на глобалната температура, все повече се засилва ролята на финансовия и банковия сектор за смекчаване на негативните ефекти върху климата, съобщава Quartz. Инвестициите в "екстремни" изкопаеми горива обаче са се увеличили в световен мащаб с 11%, достигайки 115 млрд. долара през първата година от мандата на Доналд Тръмп.

Причините

Масовото оттегляне от инвестиции в изкопаеми горива след Парижкото споразумение за климата приключи през миналата година с връщането към така наречените "екстремни" енергийни източници, наричани така заради големия им принос към увеличението на вредните емисии в атмосферата.

Миналата година икономическите загуби от природни и причинени от човека бедствия надхвърлиха 300 млрд. долара. В доклад, озаглавен "Банкиране на изменението на климата", се описват секторите, които имат значителен принос за глобалните въглеродни емисии, включително добивът на петрол от битумни пясъци, което е най-мръсният възможен добив на суров петрол, както и добивът на нефт и въглища в Арктика и в много дълбоки води.

Докладът е изчислил финансирането в енергийния сектор от 36 банки по целия свят, като е установил, че през 2017 г. американските и канадските банки са увеличили инвестициите си в "екстремни" енергийни източници, докато европейските и азиатски инвеститори са намалили общо парите, които са отпуснати на този сектор. Той е подготвен от BankTrack, Indigenous Environmental Network, Rainforest Action Network и Sierra Club.

Кредитирането на компании, добиващи "екстремни" изкопаеми горива, е нараснало в световен мащаб с 11%, достигайки 115 млрд. долара.

Какво показват данните

Американската JP Morgan Chase e увеличила финансирането си за въглищни компании с 21% и на тези за битумни пясъци 4 пъти. Кредитирането с 5.6 млрд. долара на банката в тях е подпомогнало да се реализират близо 47 млрд. долара приходи в индустрията през 2017 г.

Канадските банки Royal Bank of Canada и Toronto Dominion пък са направили вложения на стойност от съответно 13 и 9.1 млрд. долара. Това е ръст от 2.7 млрд. долара за RBC спрямо предходната година.

Инвестициите във въглищния сектор сред 36-те банки бележат ръст от 6% през 2017 г., след от 38% през 2016 г. Големите китайски банки са намалили финансирането за сектора през изминалата година, а в европейските BNP Paribas и ING също са ограничили вложенията си в изкопаеми горива.

Говорителката на неправителствената организация RAN Алисън Кърш обвини банки като JPMorgan Chase във "връщане назад в сляпо следване на техните неправилни политически лидери".

Кели Мартин, която е организационен директор в Sierra Club, каза, че "битумните пясъци и другите проекти за изкопаеми горива застрашават климата, общественото здраве и общностите и докато не спрат да ги подкрепят финансово, големите банки... са съучастници в това разрушение."

Възможно е увеличенията във финансирането и дейностите, достъпни за финансиране, да са стимулирани от покачването на цената на петрола, която, изглежда, се възстановява от резкия спад през 2013 г. и 2014 г. Но идва във време, когато банките повишават осведомеността за техните екологични, социални и управленски инвестиции.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход