Уолстрийт експериментира с инвестиции в марихуана

Американският пазар на марихуана възлиза на 10 млрд. долара

Канабисът е легален едва в девет щата
Канабисът е легален едва в девет щата    ©  Reuters
Канабисът е легален едва в девет щата
Канабисът е легален едва в девет щата    ©  Reuters

Неутолимият апетит за инвестиции на Уолстрийт принуждава инвеститорите да търсят екстравагантни инвестиции, а последната им страст са предприятията за производство на марихуана, съобщава Financial Times.

Бляскаво събиране в Манхатан в понеделник е събрало производители и инвеститори, като е позволило на предприемачите, отглеждащи марихуана за употреба с развлекателна цел, да представят проектите си пред 80 фондови мениджъри и инвеститори, за да привлекат финансиране.

Легална само в 9

Въпреки нарастващия интерес в индустрията отглеждането и употребата на марихуана с развлекателни цели е позволено едва в 9 щата, като Ню Йорк не е сред тях, напомнят от американското министерство на правосъдието. Макар и декриминализирана в 13 щата, употребата и разпространението на марихуана си остават извън закона в по-голямата част от американските щати. Правният статут на марихуаната обаче подлежи на промяна, докато изискванията и санкциите се прилагат все по-рядко, а различни организации настояват марихуаната да бъде легализирана и в останалата част от Съединените щати – събитие, което би задоволило апетита на Уолстрийт за инвестиции.

Само през последната година американският пазар на марихуана с легален статут е нараснал до близо 10 млрд. долара, показват данни на анализаторската компания ArcView Market Research, откъдето очакват тези стойности да се удвоят до 2021 г. Съвсем естествено високата възвращаемост, относително ниската конкуренция във финансирането и потенциалното бъдещо разширение на пазара поставиха марихуаната на дневен ред във списъците на Уолстрийт. Сред заинтересованите на събитието в Aretsky’s Patroon в Манхатън са фонд мениджърите от Blackstone, Goldman Sachs и Harvard Business School.

Възможностите

Инвеститорите наблюдават потенциална възможност и в друго направление – износ на марихуана. Понастоящем в Канада се очаква легализиране на наркотичното растение до края на годината, което би осигурило един огромен пазар за износ, намиращ се в непосредствена близост. От изключително голямо значение остава и предоговарянето на условията по Северноамериканското споразумение за свободна търговия. В най-благоприятния случай, в който легализирането на "тревата" в Канада в действителност бъде осъществено до края на годината, а износът на стоката получи специален търговски статут с тарифни облекчения, предприятията, отглеждащи растението, биха се превърнали в машина за пари.

Производството на марихуана като бизнес обаче все пак си остава противоречиво. През януари министърът на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс отмени норма, въведена от администрацията на президента Обама, според която притежанието няма максимално допустими обеми за притежание на канабис в щатите, където той е легален. В резултат на това губернаторите на щатите обвиниха Сешънс в провеждане на антиканабисна политика, която обаче до момента не е повлияла върху намеренията марихуаната да бъде легализирана в някои щати.

В защита на забраната за употреба на марихуана от консултантската група Smart Approaches изтъкнаха и факта, че легализирането на марихуаната и концентрацията на пазара биха осигурили на компаниите в бранша, влияние равносилно на това, което някога тютюневата индустрия е имала. А това трябва да бъде избегнато, обясняват от анализаторската компания.