S&P 500 отчете най-лошото начало на второто тримесечие от Голямата депресия насам

Причината е търговското напрежение между САЩ и Китай

Червената вълна се наблюдава и на пазарите на валути и фючърси
Червената вълна се наблюдава и на пазарите на валути и фючърси    ©  Reuters
Червената вълна се наблюдава и на пазарите на валути и фючърси
Червената вълна се наблюдава и на пазарите на валути и фючърси    ©  Reuters

Американските борсови индекси отчетоха най-лошия първи ден на второто тримесечие от Голямата депресия насам, съобщава Bloomberg. На 2 април индексът S&P 500 спадна с 2.2%, което е най-големият му спад на тази дата за последните 89 години, или от времето на Голямата депресия.

До голяма степен спадът на индекса се дължи на търговското напрежение между САЩ и Китай, където вече е налице начален етап на търговска война. Вчера от администрацията на президента Доналд Тръмп официално обявиха списък от около 1300 китайски стоки, които ще бъдат облагани с допълнителни мита, което значително ще увеличи цената на внасяните от Китай стоки, като по този начин ще наруши конкурентоспособността им. На свой ред тази сутрин китайското правителство наложи сходни мита върху вноса на американски продукти на стойност над 50 млрд. долара, които включват соя, самолети, автомобили, уиски и химикали.

Търговското напрежение създава предпоставки червената вълна на пазарите да продължи, като вероятно печеливши ще бъдат единствено инвестиционните банки и финансовите посредници, които реализират печалби от високата волатилност и по-големия брой сделки.

В резултат на това индексът S&P 500 приключи деня под 200-дневната крива на средната си стойност, което е един от ключовите технически индикатори. Благодарение на това волатилността на финансовите пазари нарасна.

Оповестяването на търговските мерки от страна на САЩ предизвика разпродажби и на пазарите на валути и фючърси. Фючърсните контракти върху соевите култури паднаха с 3.7%, а доларът и китайският юан поевтиняха срещу другите базови валути.

Още от Капитал