Tesla няма нужда от допълнителен капитал с нарастването на производството на Model 3

Компанията на Илън Мъск си е поставила амбициозни цели за близките месеци

Model 3 е първият достъпен автомобил на компанията
Model 3 е първият достъпен автомобил на компанията    ©  Reuters
Model 3 е първият достъпен автомобил на компанията
Model 3 е първият достъпен автомобил на компанията    ©  Reuters

Tesla разсея съмненията, че ще се нуждае от допълнителен капитал, като заяви, че нарастващото производство на Model 3 е достатъчно да осигури на компанията необходимите й средства, съобщава Reuters. От производителя обявиха, че са произвели 2020 автомобила от Model 3 през последната седмица.

Акциите на компанията поскъпнаха с 6.9% след новината за подобряването на финансовата стабилност на компанията и достигането на самоподдържащи се приходи. В резултат на това намаляха загубите за акционерите на компанията, породени от лошите кредитни оценки и катастрофа, в която автономен автомобил, използващ технология, разработена от компанията, уби човек. Tesla Quotes by TradingView

Амбициозни цели

Съмненията в способността на компанията да достигне положителни резултати обаче остават, след като Tesla отново не успя да достигне целта си от 2500 автомобила седмично. Голямото изпитание за ръководството обаче предстои, след като от Tesla обещаха на инвеститорите производството на компанията да достигне 5000 автомобила Model 3 седмично до началото на юли.

Компанията на Мъск е известна с големите цели, които си поставя, като те обаче често се оказват непосилни за изпълнение. Въпреки това от компанията очакват производството да се засили значително през второто тримесечие, като успеят да достигнат обещания брой от Model 3. Автомобилите от серията 3 са най-достъпните от портфолиото на Tesla и са единствените, които притежават капацитета да превърнат компанията на Мъск в масов производител, конкуриращ се с другите големи производители на електрически автомобили.

Брокерите се съмняват

"Tesla положи добри основи за третото тримесечие, за да има цялостно годишна комбинация от голям обем, добър брутен марж и силен положителен оперативен паричен поток, се обяснява в изявлението на компанията. В резултат на това Tesla не изисква увеличение на капитала или дълга през тази година, извън действащите кредитни линии."

Анализаторите от Jefferies обаче са изчислили, че Tesla ще се нуждае от 2.5 до 3 млрд. долара, за да финансира по-нататъшното масово производство на Model 3, като това мнение се споделя и от няколко други брокери на Уолстрийт, които предвиждат, че компанията ще се нуждае от повече средства тази година, за да финансира широкия спектър от технологични инициативи, които е започнала.