Оценката на Robinhood, в която съосновател е Владимир Тенев, надхвърли 5 млрд. долара

Компанията за борсова търговия без комисиона вече предлага и транзакции с криптовалути

Владимир Тенев (вдясно) основава Robinhood преди пет години със съквартиранта си от "Станфорд" Байджу Бхат
Владимир Тенев (вдясно) основава Robinhood преди пет години със съквартиранта си от "Станфорд" Байджу Бхат    ©  Robinhood
Владимир Тенев (вдясно) основава Robinhood преди пет години със съквартиранта си от "Станфорд" Байджу Бхат
Владимир Тенев (вдясно) основава Robinhood преди пет години със съквартиранта си от "Станфорд" Байджу Бхат    ©  Robinhood

Само за година стартиращата компания с българско участие Robinhood е успяла да увеличи над четири пъти пазарната си оценка до 5.6 млрд. долара, съобщи TechCrunch. При последния рунд на финансиране платформата за търговия с акции е привлякла 350 млн. долара, като основен инвеститор отново е фондът DST Global на руския милиардeр Юрий Милнер. През миналата година той беше водещ и в предишния рунд от 110 млн. долара. Robinhood е основана преди пет години от българина Владимир Тенев и съквартиранта му от "Станфорд" Байджу Бхат.

Причината за резкия скок в оценката е мащабното разширяване на дейността на Robinhood, в което основна част е добавената услуга за търговия с криптовалути. Чрез приложението за iOS и Аndroid компанията дава възможност дори на начинаещи инвеститори да търгуват през смартфона си на борсата и с дребни суми. И то без комисиона. Така през последните години Robinhood успя да смути съня на традиционните брокерски фирми в САЩ като Scottrade и E*Trade. През последните месеци компанията пусна и уеб версия на услугата си, а от декември добави възможност и за търговия с опции. Сега с обявената през януари платформа без такси Robinhood Crypto стартъпът вече конкурира и лидера на криптопазара в момента Coinbase, чиито комисиони варират между 1.5 и 4%. Услугата първоначално е налична в щатите Калифорния, Масачузетс, Мисури и Монтана и предлага търговия без такси с биткойн и етериум. Само в първите пет дни от стартиране на услугата е имало 1 млн. записани потребители. Вместо да иска комисиони за всяка транзакция, Robinhood печели от лихви върху парите в сметките на клиентите си в приложението, както и от абонаментната си услуга Robinhood Gold. За между 6 и 200 долара на месец потребителите могат да взимат заеми между 1000 и 50 000 долара, с които да търгуват.

От Robinhood не разкриват колко Gold абонати имат, но планират да отворят приложението и към други държави, като процесът зависи от регулаторните изисквания във всяка страна. В момента компанията има над 100 служители и в следващите месеци ще премести офиса си от Пало Алто в Менло парк в Силицевата долина.

Как Владимир Тенев създаде компанията си, която преди година за пръв път надхвърли оценката от 1 млрд. долара, виж тук.

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане