Дигитални модели

Кои са новите технологични иновации от тази седмица

Платформа

Как да си направим месо

Според оценки на ООН доставките на храна трябва да нараснат с 50%, за да отговорят на растежа на глобалното население в следващите десетилетия. Американците Джъстин Колбек и Арье Елфенбайн смятат, че имат отговора, с който да решат тази криза. Те основаха стартъпа Wild Type, чиято цел е да разработи платформа и технологии за култивиране на месо в лабораторни условия. Двамата не разкриват подробности около технологията си, която все още е в процес на развитие. Но концепцията е да се размножават основни животински клетки в лабораторията и по този начин ефективно да се култивира месото. Това означава, че месото ще е истинско, а не заместител, използващ растителни клетки. Вместо да започва от нулата за всеки тип протеин, технологията може да се прилага за различни животински видове, използвайки еволюционното наследство, което е общо за всички тях. "Не искаме да изградим инструмент, който да може да се използва само за говеждо или за определен вид пиле или риба", обяснява Колбек пред TechCrunch. Wild Type вече набра финансиране от 3.5 млн. евро в рунд, воден от фонда Spark Capital и с участието на Root Ventures, Mission Bay Capital и бизнес ангели.
Финанси

Робин Худ на търговията с криптовалути

Борсовото приложение Robinhood пуска нова функция за търговия с криптовалути без никакви такси в САЩ. Услугата първоначално е налична в щатите Калифорния, Масачузетс, Мисури и Монтана и предлага търговия без такси с биткойн и етериум. Обявената през януари платформа Robinhood Crypto конкурира лидера на пазара в момента - Coinbase, чиито комисиони варират между 1.5 и 4%. Само в първите пет дни от стартиране на услугата е имало 1 млн. записани потребители. Вместо да иска такси за всяка транзакция, Robinhood печели от лихви върху парите в сметките на клиентите си, както и от абонаментната си услуга Robinhood Gold. За между 6 и 200 долара на месец потребителите могат да взимат заеми между 1000 и 50 000 долара, с които да търгуват. Успехът на платформата привлече ново финансиране от фонда DST Global, след което компанията вече се оценява на 5.6 млрд. долара според източници на TechCrunch. Сред останалите инвеститори в Robinhood са фондовете Google Ventures и Andreessen Horowitz, както и от знаменитости като актьорите Аштън Къчър и Джаред Лето, рапъра Снууп Дог и изпълнителя Джон Леджънд.
Доставки

Стартъп за 9.5 млрд. долара

Alibaba Group Holding получи пълен контрол над стартъпа Ele.me, който се занимава с доставки на храна. Компанията на Джак Ма обяви, че сделката оценява придобитата компания на 9.5 млрд. долара, но не разкри колко е платила за дела. Досега тя държеше 43%. Ele.me, която означава "гладен ли си вече", контролира цяла армия от мотопеди, с които разнася поръчки. Основният й конкурент е Meituan Dianping, в който акционер е големият местен съперник на Alibaba Tencent Holdings Ltd. Пазарът расте с бързи темпове, тъй като все повече местни жители използват смартфоните си за доставка на храна и други услуги. Секторът също е важен за Alibaba и Tencent, тъй като промотира услугите им за плащане. Meituan е по-голяма от Ele.me и се превърна в един от най-големите стартъпи в света. Фирмата иска да излезе на борсата през тази година и очаква пазарна оценка от поне 60 млрд. долара. Alibaba продължава да разширява дейността си в областта на е-търговията в момент на засилваща се конкуренция в целия регион. През миналия месец групата обяви, че ще инвестира 2 млрд. долара в Lazada Group, за да увеличи присъствието си в Югоизточна Азия, където Amazon.com вече започна бизнес в Сингапур.

Още от Капитал