Shell променя инвестиционната си стратегия в прехода от изкопаеми към биогорива

Британско-холандската група заяви, че 80% от текущите й запаси от нефт и газ ще бъдат изчерпани до 2030 г.

Shell определи миналата година амбициите си да намали въглеродния си отпечатък наполовина до 2050 г.
Shell определи миналата година амбициите си да намали въглеродния си отпечатък наполовина до 2050 г.    ©  Reuters
Shell определи миналата година амбициите си да намали въглеродния си отпечатък наполовина до 2050 г.
Shell определи миналата година амбициите си да намали въглеродния си отпечатък наполовина до 2050 г.    ©  Reuters

Тъй като светът започва да се отклонява от изкопаемите горива, Royal Dutch Shell обеща да се придържа към глобалния преход към по-чиста енергия, съобщава Financial Times. Британско-холандската група заяви, че 80% от текущите й запаси от нефт и газ ще бъдат изчерпани до 2030 г., когато се очаква търсенето да бъде по-високо от сегашното.

Плановете

Shell заяви, че е достатъчно гъвкава, за да коригира дългосрочните си инвестиции в съответствие с променящия се енергиен пейзаж. В четвъртък компанията публикува доклад относно стратегията си за адаптиране към енергийна система с по-малко въглеродни емисии.

Главният изпълнителен директора Бен ван Берден каза, че изменението на климата за Shell e "един от най-големите стратегически въпроси", пред който е изправена групата, и обеща да "стои в крак с обществото и нашите клиенти" в усилията за намаляване на въглеродните емисии.

Докладът идва седмица след като Shell беше заплашена от правни действия от екологичната група Friends of the Earth за приноса си за глобалното затопляне и седмици преди годишната среща на акционерите относно ефектите върху климата от използването на изкопаеми горива. Shell се ангажира миналата година да разкрие повече информация за "климатичните рискове" от бизнеса си в отговор на нарастващия контрол от страна на инвеститорите и регулаторите.

Групата заяви подкрепата си за работната група на Съвета за финансова стабилност на Г-20 относно оповестяването на финансова информация във връзка с климата.

Проблемите

Управителят на Bank of England Марк Карни предупреди, че инвеститорите са изправени пред "потенциално огромни" загуби от действия за справяне с изменението на климата. В доклада си Shell призна, че търсенето на петрол вероятно ще достигне своя връх и впоследствие ще намалее, но заяви, че процесът ще отнеме десетилетия.

При най-бързия преход към "нисковъглеродна енергия", считан за правдоподобен от Shell, търсенето на петрол ще нарасне с 1% годишно между 2020 и 2025 г., след което ще намалее с 1% на година до около 2040 г.

В този сценарий повече от половината нови леки автомобили ще бъдат електрически до 2030 г., а до 2050 г. би било невъзможно да се купи двигател с вътрешно горене навсякъде по света.

Според Shell дори и в най-оптимистичната перспектива за електрическите автомобили, глобалното търсене на петрол през 2050 г. все още ще бъде 78 млн. барела на ден - около 85% от днешното производство, и 50-60 млн.барела през 2070 г. Това се дължи на продължаващия ръст на търсенето от развиващия се свят и на трудностите при заместването на петрола при тежкия транспорт, като камиони и самолети, както и при производството на химически продукти.

В стратегията на Shell се казва, че допълнителни инвестиции за проучване и производство ще са необходими през следващите десетилетия, тъй като съществуващите запаси от нефт и газ ще намалеят по-бързо от търсенето. Въпреки това "по-строги критерии за устойчивост" ще бъдат използвани, за да се съсредоточи капиталът върху проекти с по-кратки периоди на възвращаемост.

В същото време Shell ще се ориентира към по-чист енергиен бизнес като възобновяемата енергия и биогоривата. Групата се ангажира да харчи до 2 млрд. долара годишно за "нова енергия" до 2020 г. с перспективата за по-големи суми в бъдеще.

Инвестициите, направени досега, включват участие в американската слънчева компания Silicon Ranch Corporation и придобиването на NewMotion - най-голямата компания за зареждане на батерии на електрически коли в Европа.

Shell определи миналата година амбициите си да намали въглеродния си отпечатък наполовина до 2050 г. Това не успя да задоволи зелените активисти. Те заявиха, че е необходимо по-бързо преминаване от изкопаеми горива, за да се постигне целта на Парижкото споразумение относно изменението на климата да се ограничи покачването на глобалната температура до под 2 градуса над прединдустриалните нива.