"Аглика трейд" разработва нова технология за сухо багрене на тъкани

Проектът е за 1.7 млн. лв., половината от средствата са по програма "Иновации и конкурентоспособност"

"Аглика трейд"
"Аглика трейд"    ©  "Аглика трейд"
"Аглика трейд"
"Аглика трейд"    ©  "Аглика трейд"

Производителят на текстилни изделия "Аглика трейд" ще разработи иновативна технология за сухо багрене на гладки и обемни тъкани. Проектът е за 1.7 млн. лв., като половината от средствата са безвъзмездни по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Подписването на договора предстои, а срокът за изпълнение е 12 месеца.

След научни изследвания и тестове

"Екипът ще направи редица научни изследвания и тестове за създаване на палитра от приложими в производството цветове с необходимата равномерност и устойчивост. Пробите ще се вземат от платове, произведени в промишлени количества", обясни за "Капитал" Елица Петкова, търговски директор на компанията.

По думите й налице е потребност от иновация в производството на постелъчно бельо с възможност за дигитален печат и с особено важната характеристика - намалена свиваемост на плата. "С новата технология имаме огромни шансове да отговорим на това търсене. С нея могат да се гарантират неограничени възможности за реализиране на който и да е дизайнерски десен с фотографско качество на изображението", коментира Елица Петкова.

Компанията е подготвила анализ и списък с клиенти, които са проявили интерес за подготовка на техни колекции по новия метод. Сред тях са и дизайнерски компании като Armani и Desigual, с които "Аглика трейд" има дългогодишно партньорство.

По информация на дружеството технологията ще бъде екологична новост на европейския и световния пазар. Тя ще доведе до икономия на вода, на електрическа енергия и труд. След разработването и внедряването й "Аглика" ще произведе мострени количества продукти, като при изготвянето на дизайна им ще участват и външни консултанти от Италия и Франция. Колекциите ще са в средния ценови клас, уточняват от българската фирма.

С два международни патента

"Аглика трейд" разполага със собствени отдели за развойна и иновационна дейност. Дружеството е притежател на два международни патента за тъкани - за технологията "Дабълфейс" (от англ. double face - двойно лице) и за т.нар. мембранна тъкан, която е с по-голяма еластичност, по-лека от конвенционалните материи и не пропуска въздух и вода.

Хавлията "Дабълфейс" е комбинация от памук и микрофибър и пести не само памук, но и енергия. Освен това обработката е по-кратка, защото платът съхне три пъти по-бързо от традиционните аналози. Предимство е и това, че кърпата с две лица е с висока износоустойчивост, което й осигурява по-дълъг живот.

Плановете

През миналата година "Аглика" е инвестирала 4 млн. лв. Дружеството отчита 18.557 млн. лв. приходи (18.522 млн. за 2016 г.) и 412 хил. лв. печалба (674 хил. лв. за 2016).

"През последните няколко години стартирахме много различни проекти, предимно производствени, свързани с изграждането на сгради, доставка на съоръжения, създаването на кадри и екипи. Всичко това са процеси, които изискват огромен ресурс от време и най-вече енергия. На практика тази инвестиционна активност ни изяде ръста на печалбата, но сме убедени, че усилията си струваха и ще доведат до възходящи финансови показатели през тази и най-вече през 2019 г.", коментира Елица Петкова.

През 2018 г. българското дружество планира да инвестира около 2.5 млн. лв. Предстои финализиране на вече започнати проекти, свързани с тъкани гладки платове за постелъчно бельо, както и развитие на килимарско производство.

"Ще следваме и друг световен моден тренд – търси се ленено постелъчно бельо в максимално натурални, пастелни цветови комбинации. "Аглика" не смята да изостава и ще започне да тъче много скоро лен за своите колекции в новата ни тъкачница, реализирана с помощта на предишен проект по програмата "Иновации и конкурентоспособност", каза Елица Петкова.

На 40 хил. квадратни метра

"Аглика трейд" е създадена през 2008 г., има фабрики във Велико Търново и в Твърдица. На практика става дума за група заводи, разположени на 40 хил. квадратни метра площ, които са взаимно свързани, но с различни индустриални линии и технологии за производство.

По данни на компанията тя разполага с "всички познати технологични възможности за производство на хавлиени изделия": кърпи, халати и др.; постелъчно бельо; одеяла; олекотени завивки и възглавници, протектори. Заетите във фирмата са 379.

"Произвеждаме всеки един от асортиментите от суровините до готовия опакован продукт. Всички те са под знака на еко-текс сертификати, преминават периодично международни социални и етични одити от водещи световни компании. Месечният ни капацитет в момента е 200 тона продукция, но поради липса на квалифицирани кадри все още много от производствата работят на една или максимум на две смени. Очакванията ни са за поне два пъти по-сериозни месечни количества", обобщи Елица Петкова, търговски директор на компанията.

Инвестиции и в чужбина

През 2017 г. "Аглика" купи две производствени бази в Молдова – в градовете Твърдица и Тараклия. В Тараклия фабриката е 1000 кв. м, а в молдовското Твърдица - 4000. В тях се произвежда домашен текстил, суичъри от технически платове. Инвестицията за сградния фонд и оборудването е 250 хил. евро.

"Конфекцията в Тараклия вече работи, пред откриване сме и на първия фирмен магазин там. Имаме потребност в момента от 30 плетачки и тъкачки. Използваме своя собствен ресурс да обучаваме кадрите си: опитните ни тъкачи и плетачи подготвят новоприетите. Необходима е повече от половин година за усвояване на професията "оператор на стан", обясни Елица Петкова.

Българската компания отвори фабрика за дигитално напечатани текстилни изделия и в САЩ - американската Aglika LLC заработи на 1 септември 2014 г. Първоначалната инвестиция е 10 млн. долара. През 2016 г. българското дружество даде под наем машините си на ексклузивни партньори, на които доставя своите дабълфейс кърпи и поларени одеяла за последващ печат по поръчка на водещи американски компании за брандирани продукти.