Гърция поиска от кандидата за газовия оператор DESFA да завиши офертата си
22 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Гърция поиска от кандидата за газовия оператор DESFA да завиши офертата си

Reuters

Гърция поиска от кандидата за газовия оператор DESFA да завиши офертата си

Новото предложение на консорциума, ръководен от италианската Snam, е 535 млн. евро за 66% от акциите.

2977 прочитания

Reuters

© Reuters


Гръцката агенция за приватизация (HRADF) поиска от консорциума между италианския газоразпределителен оператор Snam, испанския Enagas Internacional и Fluxys от Белгия да подобри офертата си за 66% от акциите на газовия оператор DESFA, съобщава Reuters. Подобреното предложение на консорциума е на стойност 535 млн. евро по информация на източници, близки до процедурата, съобщиха гръцките медии.

DESFA, която притежава и управлява газопреносната мрежа и терминал за втечнен природен газ в Атина, се смята за ценен актив, тъй като потреблението на газ в Гърция се повишава и страната се стреми да засили присъствието си на регионалния енергиен пазар. Компанията също така пренася газ от границите си с България и Турция.

Един ценен актив

DESFA беше създадена на 30 март 2007 г. като дъщерна компания на държавната DEPA. Според условията на процедурата за приватизация са предложени 31% от акциите на държавата и 35% от акциите на Hellenic Petroleum (общо 66%). След продажбата останалите 34% ще останат на държавата.

Гърция, която излезе от третото си спасяване през август, има за цел да сключи сделката тази година. Това не е първият опит на Гърция да продаде мажоритарен дял в DESFA. Преговорите за приватизация през 2016 г. почти бяха приключили с aзербайджанската Socar, която предложи 440 млн. евро. Тогава обаче гръцкият парламент не одобри повишение на газовите тарифи с колкото настояваше Socar и сделката пропадна.

Офертите на кандидатите

Миналия месец Атина получи две оферти – от консорциума, воден от Snam и от обединение между италианската Regasificador del Noroeste, румънската Transgaz и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Гръцкият енергиен министър Йоргос Статакис коментира, че кандидатите за покупката на активите на DESFA отговарят на строгите европейски изисквания, а също така предлагат повече средства - офертата на Snam e по-висока от тази, предложена от Socar в предишния търг, и условията са подобрени в полза на държавата. По думите на министъра новият купувач на DESFA ще трябва да реализира и инвестиционния план на компанията в размер от 330 млн. евро. Статакис добави, че председателят на борда на DESFA ще бъде назначен от държавата, която ще има и правото да налага вето върху решения, включително участието на газовия оператор в проекти в страната и чужбина.

Допълнителен стимул за новите собственици на DESFA е постигнатото споразумение за сътрудничество с Трансадриатическия газопровод (TAP). Благодарение на него компанията ще увеличи приходите си от нерегулирания газов пазар и ще може да създаде още работни места, коментира AnaMpa.

По-нататъшното завишаване на офертата ще бъде оценено от борда на директорите на HRADF и другия акционер Hellenic Petroleum, коментира агенцията за приватизация. Решение се очаква до петък.

И петролни продажби

Очаква се продажбата на 66% от акциите на DESFA да проправи пътя за уреждане и на друга важна продажба в Гърция - на половината от акциите на Hellenic Petroleum, която е обвързана с крайната цена на газовия оператор.

Гръцката държава и Paneuropean Oil & Industrial Holdings (POIH) ще се разделят с комбиниран дял от 50.1% в Hellenic Petroleum, най-голямата петролна компания в южната ни съседка.

Решението е взето на събрание на акционерите на енергийната компания и предвижда 20% от минималните за продажбата 50.1% да бъдат от активите на суверенния фонд на Гърция, докато останалите 30.1% да са от собствеността на POIH. Продажбата на мажоритарния дял в Hellenic Petroleum е една от най-големите продажби от страна на държавата след първия от трите спасителни заема, който Гърция взе в началото на 2010 г. от ЕС и Международния валутен фонд.

Hellenic Petroleum разполага с три рафинерии в Гърция – в Аспропиргос, Елевсина и Солун. Мрежата и от бензиностанции в юнжата съседка е от 700 обекта. Тя има и мрежа за продажба на дребно от 300 бензиностанции в още 5 държави в региона: България, където развива бизнес през дружеството "Еко България", Сърбия, Черна гора, Македония и Кипър.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK