Morgan Stanley отчита рекордна печалба за първото тримесечие

Финансовите резултати на банката затвърждават цялостно доброто представяне на сектора

Характерно е стабилното представяне на банката в търговията с ДЦК.
Характерно е стабилното представяне на банката в търговията с ДЦК.    ©  Reuters
Характерно е стабилното представяне на банката в търговията с ДЦК.
Характерно е стабилното представяне на банката в търговията с ДЦК.    ©  Reuters

Morgan Stanley отчете добри финансови резултати за първото тримесечие на 2018 г., като затвърди цялостно добро представяне на американския банков сектор за периода, съобщава Financial Times.

До голяма степен доброто представяне на банката се дължи на ръст в приходите от търговия с акции в резултат на високата волатилност на финансовите пазари през първите месеци на годината. Приходите й от търговия с акции са достигнали 2.6 млрд. долара, което представлява ръст от 30% спрямо същия период на предходната година. Стабилното представяне на отделите, опериращи в сферата на търговията с акции, се наблюдава и в останалите водещи американски банки като JPMorgan Chase и Citigroup.

Специфичното за финансовото представяне в случая на Morgan Stanley обаче е рекордно високата възвръщаемост на банката от търговия с държавни ценни книжа - област, която обикновено е сред слабите звена на финансовите резултати на банките. За периода, приходите на Morgan Stanley от търговия с държавни ценни книжа са достигнали 1.9 млрд. долара, което представлява ръст от около 200 млн. долара (11%) на годишна база. За сравнение през последното тримесечие на 2017 г., приходите на отдела са били едва 808 млн. долара или под половината.

Банковото звено, опериращо в сферата "Управление на благосъстоянието", също е реализирало сериозни печалби за периода, като е отчело приходи от 2.5 млрд. долара или с около 14% повече спрямо първото тримесечие на 2017г. MS Quotes by TradingViewФинансовите резултати

Приходите на инвестиционната банка за първото тримесечие са достигнали 11.1 млрд. долара, което представлява ръст от 15% спрямо същия период на предходната година, когато са били 9.7 млрд. долара. Нетната печалба на Morgan Stanley също е нараснала рекордно високо - до 2.7 млрд. долара или с около 42% повече на годишна база. За сравнение анализаторите предвиждаха приходи от 10.4 млрд. долара и нетна печалба от 2.2 млрд. долара. До голяма степен рекордно високата възвръщаемост на банката се дължи на данъчната реформа, проведена от президента Доналд Тръмп, която позволи на банките значително да свият данъчните си разходи.

Изглежда, че Morgan Stanley е големият победител сред американските банки. От финансовата институция показаха, че могат да надминат очакванията на анализаторите, въпреки нестабилната пазарна обстановка през първото тримесечие, белязана от търговско и политическо напрежение, предизвикало първия тримесечен спад на индекса S&P 500 за последните 10 тримесечия.

Още от Капитал