Credit Suisse увеличава печалбата с 57% през тримесечието

От финансовата компания се надяват тенденцията да продължи с бързи темпове през тази година

Изпълнителният директор на компанията Тиджан Тиам е категоричен, че стратегията за преструктуриране ще бъде завършена успешно
Изпълнителният директор на компанията Тиджан Тиам е категоричен, че стратегията за преструктуриране ще бъде завършена успешно    ©  Reuters
Изпълнителният директор на компанията Тиджан Тиам е категоричен, че стратегията за преструктуриране ще бъде завършена успешно
Изпълнителният директор на компанията Тиджан Тиам е категоричен, че стратегията за преструктуриране ще бъде завършена успешно    ©  Reuters
Въпреки подобрените резултати компанията остава зад основния си конкурент - UBS.

Втората по големина банка в Швейцария Credit Suisse увеличава печалбата си с 57% до 1.1 млрд. швейцарски франка през първото тримесечие на 2018 г. От финансовата компания коментират, че тенденцията ще продължи през тази година, като ръстът се дължи предимно на дивизиите в Швейцария, Австралия и Океания, пише Financial Times.

Ефектът от плана за преструктуриране

Към момента Credit Suisse изпълнява финалната фаза от 3-годишната си стратегия за преструктуриране. Изпълнителният директор на банката Тиджан Тиам коментира, че предвиждат приетият план да бъде завършен през 2018 г. Сред основните цели на стратегията са реформирането на поделението за управление на лично богатство и засилването на позициите на дивизиите за инвестиционно банкиране и търговия.

Резултатите от тримесечието надминават очакванията на анализаторите и са най-добрите под ръководството на Тиам, който заема поста от 2015 г. Амбицията на Тиам е подобрението на финансовите резултати на швейцарската група да продължи, за да завършат успешно плана за преструктуриране. Той определи изминалия период като добро начало.

Тиам обясни, че финансовите операции са генерирали около една пета от общата печалба на групата, докато преди приетата стратегия за преструктуриране през 2015 г. делът е бил 60%.

Въпреки сериозния ръст компанията не успява да задмине основния си конкурент - най-голямата банка в Швейцария UBS, която преди дни представи резултатите си за изминалото тримесечие.

Как специалистите разчитат резултатите

Киян Абухюсеин, анализатор в JPMorgan, коментира, че резултатите са солидни и надминават очакванията. Той прогнозира, че предстоят промени, тъй като към момента инвеститорите анализират внимателно подобрените финансови резултати на бизнеса с управление на лично богатство. Печалбата за изминалото тримесечие на поделенията в Швейцария, Австралия и Океания, както и на международното, бележи ръст от 269 млн. швейцарски франка спрямо същия период от предходната година.

Всички дивизии на Credit Suisse освен тези за инвестиционно банкиране и капиталови пазари отчитат печалба над очакванията на специалистите. Въпреки това Андреас Виндити, анализатор във Vontobel, отправи предупреждение към банката. Според него прогнозите са били занижени значително, тъй като финансовата компания работи трета поредна година на загуба.

Печалбата на поделенията за инвестиционно банкиране и капиталови пазари се е понижила от 149 млн. швейцарски франка през първото тримесечие на 2017 г. до 59 млн. швейцарски франка. Приходите са намалели с 13% на годишна база, а разходите са нараснали с 4%.

Според ръководството на Credit Suisse приходите са спаднали заради слаба активност на клиентите, което е довело и до спад на постъпленията от консултантски услуги с 21%. От друга страна, разходите са нараснали заради изпълнението на стратегията за преструктуриране, твърдят от банката.

Швейцарската група прогнозира, че ще продължава да се възползва от ръста на световната икономика на развитите и развиващите се пазари, в които оперира. USOI Quotes by TradingView

Още от Капитал