Allianz спира да продава застраховки на въглищни компании

Toзи ход е продължение на политиката за отказ от инвестиции във въглища, обявена през 2015 г.

Allianz спира да продава застраховки на въглищни компании

Компанията ще изгуби 50 млн. евро приходи годишно заради решението, но ще удвои постъпленията от застраховки на проекти за въозбновяема енергия

4919 прочитания

Toзи ход е продължение на политиката за отказ от инвестиции във въглища, обявена през 2015 г.

© Alexandra Winkler


Allianz обеща да спре продажбата на застрaховки на въглищни компании в опит да намали употребата на изкопаеми горива, съобщава Financial Times.

Намеренията

Най-голямата застрахователна компания в Европа обяви в петък, че незабавно ще прекрати отношенията си с въглищни централи и мини и че до 2040 г. ще премахне всички рискове, свързани с въглищата.

Тя също така заяви, че ще спре да инвестира в компании, които не намаляват своите емисии на парникови газове. Този ход, който ще бъде приложен за всички инвестиции на Allianz в размер на 664 млрд. евро, е продължение на политиката на отказ от инвестиции във въглища, обявена през 2015 г.

Главният изпълнителен директор Оливър Бете заяви, че Allianz иска да прекъсне отношения с "най-големия убиец на климата" - въглищната индустрия, и че компанията "започва да приема още по-сериозно глобалното затопляне". Застрахователите са изправени пред нарастващи призиви от групите, загрижени за изменението на климата, да спрат да продават застраховки на въгледобивната промишленост.

Активисткото движение Unfriend Coal оказа влияние върху решението на застрахователната компания чрез остри критики към дейността на Allianz, осигуряваща въглищните мини в Полша. Парижкият градски съвет прие предложение през миналата седмица, в което застрахователните дружества да се ангажират да се противопоставят на замърсяването на въздуха и да оттеглят подкрепата си от проекти и компании в сектора на въглищата, особено в Европейския съюз и по-специално в Полша.

Конкурентите на Allianz, сред които са френската Axa и швейцарската Zurich Insurance Group, имат политики, които правят закупуването на застраховки от компаниите за въглища много по-трудно.

Финансовият ефект

Германският застраховател заяви, че ще губи близо 50 млн. евро годишно приходи, които генерира от застраховането на въглищни електроцентрали и мини, но добави, че ще удвои до 100 млн. евро постъпленията си от застраховането на проекти за възобновяема енергия.

Катарина Латиф, ръководител на отдела за корпоративна отговорност в Allianz, заяви, че бизнесът на компанията по целия свят ще бъде засегнат от решението. "В райони, където имаме големи операции, като например в Австралия, Тайланд, Индонезия или Полша, бизнесът ни със застраховки за злополуки ще е значително засегнат".

Бете също призова за по-интегрирана стратегия на ЕС за справяне с изменението на климата. "Наред със съюза на капиталовите пазари се нуждаем и от енергиен съюз и план за Европа, за да се справим с изменението на климата не по страни, а на европейскo ниво с последователна енергийна стратегия".

Докато китайските и европейските финансови институции бавно се оттеглят от сектора, американските и канадските банки увеличават финансирането в "мръсните" горива.

Allianz обеща да спре продажбата на застрaховки на въглищни компании в опит да намали употребата на изкопаеми горива, съобщава Financial Times.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал