Българска компания разработва интелигентна хладилна витрина

Стойността на проекта на фирма "Братя Чичеклиеви" е 637 хил. лв., от които близо 500 хил. са еврофинансиране

Част от продуктите на дружеството
Част от продуктите на дружеството    ©  "Братя Чичеклиеви"
Част от продуктите на дружеството
Част от продуктите на дружеството    ©  "Братя Чичеклиеви"

Софийската фирма "Братя Чичеклиеви" ще разработи интелигентна хладилна витрина, която е новост и за европейския пазар. Стойността на разработката е почти 637 хил. лв., от които близо 500 хил. са безвъзмездна финансова помощ по програма "Иновации и конкурентоспособност". Това е четвърти проект на дружеството, субсидиран с европейски средства.

С три допълнителни функции

"Иновативната хладилна витрина, която ще разработи нашият екип, ще има три допълнителни функции извън стандартните", коментира за "Капитал" Александър Чичеклиев, управител на компанията.

По думите му в резултат на научноизследователската и развойна дейност ще бъде изработена система, която ще измерва в реално време масата на съхранявания продукт, както и контролер, който обработва тази информация. Това ще позволи на хладилното съоръжение да сигнализира при спадането на количествата до предварително определен минимум. Тази възможност е ценна за компании, които продават насипен сладолед например, обясняват от фирмата.

Освен това интелигентната хладилна витрина ще може да анализира евентуални грешки в работата и да реагира превантивно при възникнал проблем. "Например при установено ниско захранващо напрежение витрината ще спре работа, за да предпази компресора от изгаряне. При възстановяване на стабилно електроподаване нормалната дейност ще продължи. Тази функция е изключително полезна за хладилни съоръжения, които са поставени в отдалечени райони с нестабилно електрозахранване", обясни Александър Чичеклиев.

Друг често срещан проблем при функционирането на хладилните съоръжения е неспособността им за достигане на зададената работна температура и много високата температура на кондензация. "Интелигентната хладилна витрина ще осигурява навременна реакция в такава ситуация, за да се минимизира рискът от превръщането на съхраняваните хранителни продукти в негодни за консумация", обобщи Александър Чичеклиев. И уточни, че всички тези функции са "изцяло иновативни и не са налични в нито една хладилна витрина на европейския пазар".

Старт през 1992 г.

"Братя Чичеклиеви" е фамилна фирма, създадена през 1992 г. Семейството започва с производство на витрини за малки гаражни магазинчета. Днес екипът от 25 заети проектира и произвежда хладилни и топлинни витрини, стелажи, специализирано хладилно оборудване за търговски обекти, барове, сладкарници. Компанията предлага и мебели за дома, обзавежда хотели, хранителни блокове на ресторанти и бензиностанции, медицински заведения.

Сред клиентите на дружеството са "Нестле" (всички витрини за насипен сладолед в страната), сладкарници "Неделя" (включително и обектите в Румъния), бензиностанции "Шел" (където изместили полска фирма), баничарници, вериги пицарии, суши ресторанти. Компанията разработва и продава хладилни съоръжения и в Румъния, Холандия (за цветя), Франция (за вино).

През 2016 г. "Братя Чичеклиеви" отчита 916 хил. лв. приходи и 81 хил. лв. печалба според информацията в Търговския регистър. По данни на фирмата приходите й за 2017 г. надхвърлят 1 млн. лв., а печалбата расте с около 20%.

Още от Капитал