BMW дава криптомонети за снимка на километража

Целта е да се проследи пробегът на лизинговите автомобили

Взаимодействието между автопроизводителите и разработчиците на блокчейн технологии и дигитални валути става все по-осезаемо. След като в началото на месеца BMW, Ford, General Motors и Renaultетири се обединиха в създаването на най-големия консорциум, насочен към прилагането на блокчейн технологиите в автомобилния сектор - инициативата Mobility Open Blockchain Initiative (MOBI), сега баварският концерн обяви нова стъпка в тази посока.

В партньорство с английската DOVU, която предлага блокчейн решения за транспортната индустрия, BMW се надява да получи информация за изминатите километри от автомобилите, които предлага на лизинг. Тези данни обикновено остават скрити за лизингодателите до момента, в който колата не бъде върната. Често обаче се случва превозните средства да са надминали гаранционните лимити за пробега, което впоследствие прави препродажбата им по-трудна или най-малкото по-неизгодна. Точно затова от BMW искат да има своевременна информация кой автомобил колко се кара.

Решението, което DOVU предлага, е изключително просто, но и взаимоизгодно. Офертата е шофьорите да снимат всяка седмица с мобилните си телефони таблото на колата, така че да се вижда пробегът, в замяна на което получават по една дигитална монета DOV. Борсовата цена на тази криптовалута сега е 17.5 цента, но тестовете показват, че "наградата" е достатъчен стимул за усилието.

В същото време благодарение на софтуера си DOVU обработва снимките и систематизира информацията в тях, като я записва в блоковата верига. Така BMW получава сигурна и неподлежаща на манипулации история за пробега на всяка кола.

Още от Капитал