Гневът на Илън Мъск

Заради производствените проблеми в Tesla магнатът все повече изпуска емоциите си, което се отразява и на амбициозните планове за развитие на компанията

"Извинете, следващият, следващият. Скучните, тъповати въпроси не са готини." В повечето случаи думите на изпълнителния директор на Tesla Илън Мъск се цитират навсякъде заради поредното му визионерско пророчество. Но не и тези, изречени в началото на май. Един от най-популярните предприемачи на планетата влезе в новините заради атаката си към анализатори от Уолстрийт по време на традиционния си разговор с тях около финансовите резултати на автокомпанията. Избухването му само увеличава натиска върху Tesla, която продължава всекидневно да губи много пари заради по-бавното производство на първата масова кола на компанията - Model 3, в която се крие ключът към бъдещото налагане на групата като голям автомобилен играч.

Мъск има милиони фенове по света заради предприемаческите си умения и смела визия за бъдещето: от вкарването в мейнстрийма на електромобилите до поевтиняването на космическите полети през една от другите си компании - SpaceX. Но през последните месеци магнатът все повече демонстрира липса на контрол както в нощните си постове в Twitter, така и в яростни комуникации с регулатори, коментира CNBC. Което доведе до нещо немислимо преди - призиви дори за оставката му като изпълнителен директор на Tesla.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал