Amazon влезе в битка със Сиатъл срещу нов данък за подпомагане на бездомни

Компанията на Джеф Безос може да се оттегли от града заради новото облагане

За първата четвърт от 2018 Амазон има регистрирани приходи от 51 млрд. долара, като пазарната им капитализация е 782.61 млрд долара.
За първата четвърт от 2018 Амазон има регистрирани приходи от 51 млрд. долара, като пазарната им капитализация е 782.61 млрд долара.
За първата четвърт от 2018 Амазон има регистрирани приходи от 51 млрд. долара, като пазарната им капитализация е 782.61 млрд долара.    ©  Reuters
За първата четвърт от 2018 Амазон има регистрирани приходи от 51 млрд. долара, като пазарната им капитализация е 782.61 млрд долара.    ©  Reuters

Amazon и градската управа на Сиатъл влязоха в директен сблъсък, след като през тази седмица беше въведен нов данък за компании с над 20 млн. долара годишни приходи. Средствата от него трябва да отидат за подпомагане на бездомни хора, а целта е по този начин да се съберат 50 млн. долара годишно.

Всяка компания, която отговаря на условията, ще трябва да плаща 275 долара на работник годишно, като първоначалното предложение е било за 540 долара. Данъкът ще се събира до 2023 г., когато отново ще се обсъди от градския съвет на Сиатъл, пише Guardian.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  the_3rd_wave avatar :-|
  Третата Вълна
  • - 1
  • + 4

  Ако общият брой на работещите в Амазон, Фейсбук, Гугъл и други (всякакви че дори и високо-технологични) компании с над $20 милиона приходи по Сиатъл е например 100 хиляди души и от всяка компания приберат 500 долара на глава нает, то сметката от $50 милиона на година излиза по-лесно :-) Щом проектът е отхлабил искането и сега се планува да прибират $275 "на глава" на година, то трябват 182K глави за да се направи приход от $50 милиона на година!?! E толкова много глави, работещи за такъв калибър компании с поне $20 милиона приходи, регистрирани в Сиатъл няма. А че Безос е най-богатия е и най-скръндза май от всичките всички знаят. На неговите хай-тек рабоници за да им подсугири работни места им е наковал едни бюра от талашит и дървени греди за крака: e хубаво че поне дърводелците са добавили и няколко полирани (тоест по-скъпи) поцинковани планки за да подсилят сглобката и да не се клатят и откачат краката от талашита. Който е ходил по Амазонските офиси знае.
  Та според мен ако за 50 хиляди души в Сиатъл, Амазон плати $500 на калпак на година, бълха го е ухапала с тези 25 милиона долара.

  Според мен има поне няколко проблема с бездомните по Сиатълско

  1) БЕЗДОМНИ: Местни и приходящи.

  Някои са местни бедни или са били местни "средна класа" останали безимотни особено след развихрилата се финансова-икономическа криза от 2008. Има и бездомни, които идват от други места на този и от други щати за да са бездомни в този щат. Все пак щата Вашингтон вече отдавна е сред щатите, легализирали продажбата на марихуна и производни опиати. Допълнително, Сиатъл и Кинг Коунти са със статут на "град светилище" ‘sanctuary city’. Има сблъсък от администрацията на DJ Trump и опити за спиране финансирането на програми с федерални пари .... защото нелегалните имигранти намират лесна защита по Сиатълско. Дори някои от нелегалните да са бездомни, те не са преследвани тук.

  2) ИМОТЕН БАЛОН

  Последни публикувани статистики от агенциите за недвижими имоти с разбивки на брой активни обяви, сделки с недвижими имоти в процес, и приключили сделски за областта Кинг (където и е Сиатъл):
  http://www.northwestmls.com/library/content/statistics/KCBreakouts.pdf
  Медианна цена на сключени сделки за еднофамилно жилище през април 2018 е $820K за Сиатъл и съответно $943K за района на изток от езерото по събърбиите.

  Освен богатите местни, които искат да имат, идват и много чужденици които купуват "в брой" - особено азиатци и най-вече китайци за които цените във канадският Ванкувър на север им се виждат скъпи, но в Сиатълско им е по-евтино да вложат пари. За недвижимите имоти тук се плаща от около 1% върху данъчната оценка, която понякога може да надскочи пазарната оценка!!!

  3) ОБЕДНЯВАНЕ: Нисък, драматично изоставащ ръст на доходите за мнозинството от местните трудово-наети жители спрямо доходите на наетите във високотехнологичните гиганти като Amazon и други изброени (или не) в статията.

  Минималната почасова ставка за щата Вашингтон в момента е:
  * $11.50 (ще бъде $12.00 за 2019, и $13.50 за 2020) ( https://www.lni.wa.gov/WorkplaceRights/Wages/Minimum )
  * най-високата в целите САЩ! За справка, на федерално ниво минималната почасова ставка все още е $7.25 от 2009 насам ( https://www.dol.gov/general/topic/wages/minimumwage )

  Данните за доходите на държавните служители са официални (от чистачката в държавното училище до представителите в местния парламент).
  Ето публикувани данни за 2016 включително за всички държавни служители на щата Вашингтон: http://fiscal.wa.gov/Salaries
  Ееее не всеки може да бъде треньор на спортен отбор в университета и да взима заплата от около 3 милиона на година :-)

  Започвайки с данъчната 2017 година "U.S. Securities and Exchange Commission" ( https://www.sec.gov ) изисква всички публично-търгувани компании да обявявят и медианната работна заплата на наетите работници и да обявяват сумата за възнаграждение на CEO на компанията. Това може да е интересно на някои: "Big Question Under CEO Pay Ratio Rule: Who Is Your Median Employee?" Mar 28, 2018 / by Mike Glover : https://www.bna.com/big-question-ceo-b57982090362

  Ето и първата обобщена статистика за медианните доходите на отличниците : ( https://www.recode.net/2018/4/30/17301264/how-much-twitter-google-amazon-highest-paying-salary-tech )
  #1 Facebook .................: $240K
  #2 Alphabet (Google) ....: $197K
  #3 Netflix .....................: $183K
  #4 Twitter.....................: $162K
  .....
  #18 TESLA.....................: $55K
  .....
  #21 AMAZON .................: $28K
  .....

  Данните са за корпорация и ги няма с разбивки по територии и райони. И не всички компании, които трябва да публикуват тази справка в САЩ са го публикували за по-горната класация от 2017, защото за някои компании финансовата година не приключва с календарната данъчна година на 31-ви декември. Тоест от догодина списъкът ще е пълен. Та ако в глобален мащаб Амазон плаща $28K медианна заплата на година, то за Сиатълските служители на копманията медианната заплата може да е дори $200K.

  Е очевидно дори и за Сиатълско, не всяко домакинство прави $250K годишен доход за да може да си позволи да си закупи жилище на изплащане от $750K (по едно неписано правило че 'може да си позволиш' да закупиш жилище на изплащане, което да е около три-пъти твоя доход)

  4) ЛИПСВА ЩАТСКО ПОДОХОДНО ОБЛАГАНЕ. Щатът Вашингтон е един от малкото на брой щати, където не се плаща подоходен щатски данък. И щатът, и общините и градът се опитват да наваксат с облагане на работодателя за "глава нает работник".

  За живеещите и работещите в щат Вашингтон е задължително да плащат федерален подоходен данък, но щатски подоходен данък няма. Голяма щаст от данъците на недвижимите имоти отиват за покриване и на социални програми. Ето една разбивка за King County за преразпределянето на данък НИ за 2018: https://kingcounty.gov/depts/assessor/2018Taxes.aspx
  почти ТРИ МИЛИАРДА и ДВЕСТА МИЛИОНА ДОЛАРА НА ГОДИНА преразпределяне на данък сгради за училищата в King County! Това е област с малко под 2 милиона жители.

  Проблем е че освен с общата инфлация, цената на наемане на жилище или пък на покупка на жилище в тази част на щата Вашингтон (и най-вече в Сиатълско) сериозно изпреварват доходите на хората които не са наети във високотехнологичните компании. А колкото са по-скъпи имотите - толкова по-високи НИ данъци за финансиране на другите неща

  Така предложеният данък "на глава", за работник нает в компания която прави определен приход и е регистрирана на определена територия от щата (Сиатъл) е опит да се приберат данъци от работодателя с определена цел: подсигуряване на подслон и социални грижи за бедните и за бездомните.

  А може би трябва просто да се въведе подоходен щатски данък за целият щат?

  Нередност?
 • 2
  the_3rd_wave avatar :-|
  Третата Вълна
  • + 1

  За евтините бюра, които продължават да се коват от талашит, стари врати и греди.... такива са бюрата върху които продължават да работят хай-тек специалистите в гиганта Амазон.

  Едно старо интервю с Безос от 1999 и неговото сковано бюро
  https://www.youtube.com/watch?v=fjjUOemW-_Q

  И по-ново видео от 2018-та: https://youtu.be/Bj9PRMHKDqk от следващият пост:

  "How a door became a desk, and a symbol of Amazon
  Today, Amazon offices around the world are filled with door desks, based on Bezos’ early design." by Neal Karlinsky, Jordan Stead on January 17, 2018

  https://blog.aboutamazon.com/working-at-amazon/how-a-door-became-a-desk-and-a-symbol-of-amazon

  Нередност?
 • 3
  rudeboy avatar :-?
  Antonio
  • + 1

  Пълна Бойковщина!
  На фирмите които обръщат почти всичко спечелено в нови разработки и проекти, с които ангажират и бизнеса извън своята сфера, трябва да им намаляват данъците, а не да ги задължават да хранят и хипарите.
  После като си преместят управлението, общините ревът, че няма пари.
  Безос така или иначе ще ги вкарва тези пари в града, но защо трябва да е по тоя начин. Нищо чудно и Тръмп да има нещо общо, след като не е тайна, че не изпитва симпатии към Безос и впряга държавната администрация, за да го хване в нарушение.
  Amazon започнаха да работят и по космически програми и като цяло да се развиват в много нетипични области. Плюс е, иновативният подход във всичко с което се захванат.
  Няма да е странно, ако Безос реши да изгради някое свръхмодерно градче за служителите си, но дали ще е в/до или далече от Сиатъл?!
  Румъния направо си реши проблема с безработицата, с новооткрития технологичен център за 650 хил. работници.
  Катилите които управляват България, вместо да търсят такива инвеститори които ще ни подпомогнат и технологичното развитие, възползвайки се и от факта, че сме на кръстопът на три континента, мислят само как да се подмазват на Русия и как да откраднат повече, ако може и без да правят нищо. Не просто сме последни в Европа по всичко, но дори не се и движим докато останалите държави напредват с развитието на всички сфери. Голям зор да сме с Русия! Кроманьонци, но с Русия!
  Не ми пука за руската газ и петрол, да ги спират ако искат! Ще седим без ток на огньове, но поне ще имаме шанс да се развиваме и всичко ще си зависи от нас! Какъв е смисъла на живота, ако единственото предизвикателство пред всеки от нас е да оцелее от руския ботуш и алчните им руски протежета?!?

  Нередност?
 • 4
  onc00353227 avatar :-|
  emarelibertas
  • + 3

  Какво общо да има Тръмп? Сиатъл с управлява от т.нар. "първа лесбийка кмет" която е от партията на демократите. Сената на Уашингтън е с мнозинство на демократите отново. Тоя закон не е на федерално, а на щатско ниво.
  Амазон се развиват динамично и прогресивно. Не мисля, че на хората им пука толкова много дали работят на талашитени бюра или на такива от орехово дърво. Това е решение на мениджмънта на компанията и касае нейните работници. Дали е скръндза или не - всеки решава. Който не му изнася не работи там. Останалите нямаме право на глас.

  Нередност?
 • 5
  kamendc avatar :-|
  Камен
  • + 2

  Някои градове в САЩ по трудния начин видяха, че колкото повече подпомагаш бездомниците, толкова повече броят им расте.
  Като се чуе, че някъде дават жилища, помощи, купони за храна, а някъде и пари на ръка всеки месец (https://www.quora.com/Do-homeless-people-in-San-Francisco-really-get-a-400-handout-every-month) и изведнъж вземат да се стичат от всички други щати бездомници натам.

  Нередност?
 • 6
  the_3rd_wave avatar :-|
  Третата Вълна

  До [#4] Плюс и от мен! Скръдза е, ама е голям :-)

  + най-вече заради това:
  [quote#4:"emarelibertas"]Останалите нямаме право на глас. [/quote]

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал