Lloyds продава ирландския си ипотечен бизнес на Barclays за 4 млрд. паунда

Британската банка ще се съсредоточи върху местния пазар заради заплахата от нова конкуренция

Lloyds излиза от ирландския пазар и ще се фокусира върху британския заради новата конкуренция.<br />
Lloyds излиза от ирландския пазар и ще се фокусира върху британския заради новата конкуренция.<br />    ©  Reuters
Lloyds излиза от ирландския пазар и ще се фокусира върху британския заради новата конкуренция.<br />
Lloyds излиза от ирландския пазар и ще се фокусира върху британския заради новата конкуренция.<br />    ©  Reuters

Lloyds Banking Group продаде ипотечния си бизнес в Ирландия на Barclays за около 4 млрд. паунда, като това е част от плана за съсредоточаване върху британския пазар.

Сделката е последното стъпка от страна на Lloyds, за да завърши оттеглянето си от ирландския пазар, след като приключи бизнеса си с банкиране на дребно в страната през 2010 г. Банката остава само с около 4 млрд. паунда допълнителни ирландски ипотеки, които ще управлява, докато срокът им изтече, пише Financial Times.

Новата конкуренция

Lloyds ще може да се съсредоточи върху нарастващата заплаха на доминантното си положение на британския пазар от новите конкуренти, които намаляват цените, за да спечелят бизнес. Заплахатa идва не само от средноголемите Virgin Money и Metro Bank, но и от HSBC, която трябва да увеличи пазарния си дял, за да постигне целите на новото си британско банково звено.

Новите правила за разделянето на вътрешните спестовни и депозитни звена на британските банки от по-рисковите международни инвестиционни единици са една от причините за новите възможности за конкурентите на домашна почва.

Акциите на Lloyds са паднали със 7.6% през първата година, в която държавата няма собственост след спасяването й със средства на данъкоплатците през 2008 г. Компанията е най-лошо представящата се сред четирите най-големи британски банки, като книжата на RBS и HSBC са нараснали с 10% за същия период.

Мениджър на хедж фонд в САЩ смята, че заради новата конкуренция на ипотечния пазар Lloyds ще загуби най-много, тъй като има най-голям дял от пазара. Той самият е заел къса позиция, което означава, че ще спечели, ако акциите на банката се понижат.

Активите

От активите, продадени в петък, ипотеки на цена от 300 млн. паунда губят от стойността си, което означава, че заемополучателите имат затруднения с плащанията. Самите активи са генерирали загуба от около 40 млн. паунда миналата година, съобщава Lloyds в изявление.

Според анализатори се очаква Barclays да секюритизира ипотеките и да ги продаде на един или повече инвеститори. Миналия месец банката участва в подобна сделка, водейки група от инвеститори, които закупиха ипотеки от британското правителство на стойност 5.3 млрд. паунда.

Още от Капитал