Български инженери предлагат индустриален робот за 10 000 евро

"Анимото" е от ново поколение колаборативни роботи, проектирани за работа в партньорство с оператор

Български инженери предлагат индустриален робот за 10 000 евро

Според създателите - Георги Георгиев и Георги Арабаджиев, "Анимото" е подходящ за много сектори

Мара Георгиева
16165 прочитания

"Анимото" е от ново поколение колаборативни роботи, проектирани за работа в партньорство с оператор

© Иван Чохаджиев


Липсата на работна ръка, нейната ефективност и компетентност са проблем за не един сектор в страната. Инженерите Георги Георгиев и Георги Арабаджиев от София създават робота "Анимото" с амбицията да помогнат на фирмите да решат този проблем.

Коботи и предимства

"Анимото" е от ново поколение колаборативни роботи, проектирани за работа в партньорство с оператор. Наричат ги още "коботи", но в България това понятие все още не е популярно", обясни за "Капитал" Георги Георгиев.

Става въпрос за антропоморфни (подобни на човешките) роботизирани "ръце", които имат възможност да изпълняват съвместни дейности с работещ до тях човек, без да го наранят, тъй като са снабдени със сензорни системи за защита. Коботите са подходящи дори за сложни операции, които не подлежат на пълна автоматизация, и могат да изпълняват рисковани за оператор задачи като работа с остри, горещи или опасни детайли например. Роботизираните "ръце" биват лесно програмируеми за разлика от стандартните индустриални роботи, които изискват специализирани технически познания и умения за управление. Заради малкото си тегло коботите могат да се пренасят лесно, да се монтират хоризонтално, вертикално или таванно, да се настроят бързо към изцяло нова задача, обяснява Георги Георгиев.

Той е докторант инженер в катедра "Автоматизация на дискретното производство" в Техническия университет в София, автор на изобретения и с опит в управлението на редица компании. Съдружникът му и съавтор - Георги Арабаджиев, е софтуерен инженер с иновативни разработки и също има опит от реалния бизнес.

"Душа" в "движение"

Работата по създаването на "Анимото" продължила две години, финансирането на разработката е с лични средства. Името на робота идва от латинското anima – "душа", и motus – "движение".

Резултатът от усилията на Георгиев и Арабаджиев е антропоморфна колаборативна "ръка" с 6 степени на свобода, която може да оперира с 5-килограмови тежести и да покрива оперативна площ с диаметър 1.6 метра. "Управлението е лесно, без програмиране, освен това роботът има програма за обучение и самообучение, която му позволява да се учи от собствения си опит посредством невронни мрежи", твърди Георги Георгиев.

По думите му "Анимото" може да намери приложение във всички индустрии, където има нужда от заместване или оптимизиране на повторяеми действия на оператора, но е особено подходящ за дейности, свързани с преместване, сглобяване и монтаж, механична обработка, опаковане. С търговската реализация на продукта е ангажирана новорегистрираната фирма "Гига аутомата".

Интелектуалната собственост върху "Анимото" е защитена с общо шест патента и полезни модела. Производството на "ръката" ще се извършва в производствената база на компанията в с. Горна Малина. "До края на годината фирмата може да произвежда 100 роботизирани "ръце" на месец, а целта е през следващата година да достигнем 1000 месечно. Ще постигнем това, като въведем "Анимото" в производството, т.е. когато роботи ще произвеждат роботи", обясни Георги Георгиев.

Срещу 10 000 евро

Цената на "Анимото" ще е 10 000 евро. Срещу нея клиентът ще получи завършено решение - антропоморфна "ръка", необходимата периферия (окомплектовка) и функционален софтуер с графично управление, уточни Георгиев.

"Постигаме тази цена, която е в пъти по-ниска от съществуващите аналози заради вложените в "Анимото" иновации. Освен това всички технологии и компоненти за робота се произвеждат в производственото ни предприятие, а не се внасят", обясни той. По думите му към продукта вече има интерес от фирми в Швейцария, Швеция, САЩ и Германия.

Липсата на работна ръка, нейната ефективност и компетентност са проблем за не един сектор в страната. Инженерите Георги Георгиев и Георги Арабаджиев от София създават робота "Анимото" с амбицията да помогнат на фирмите да решат този проблем.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  istinetz avatar :-?
  istinetz

  Много впечатляващо. Само че продажба на 100-1000 ръце на месец никак, ама никак не е тривиална задача. Още повече че нямат и сайт още ?!

  Патенти също е супер яко, но не става ясно дали имат работещ прототип.
  Също не пише дали имат нужните инвестиции, за да започнат производство.

 • 2
  hifi_hifi avatar :-|
  hifi_hifi

  Ами, успех пичове, но ще ви е доста трудно. Тези роботи не са новост и от 4-5 години една датска фирма продава такива много успешно, Industrial Robots. Има много клипчета в мрежата... мисля, че ги продават за 15-20К, но вече са се наложили на пазара и софтуера е много лесен...
  Ще следя развитието

 • 3
  nhj1548150557314993 avatar :-|
  ВЛАСТ.БГ ЕООД

  Сменете си името.

  Ползвам Анимото за създаване на видео реклами и клипове:

  https://animoto.com/


 • 4
  hifi_hifi avatar :-|
  hifi_hifi

  объркал съм леко фирмата...Universal Robots

 • 5
  kdc58564521 avatar :-|
  kdc58564521

  Само не става ясно защо е с японско име. Сложете му българско, за вас може да звучи "селско" поради комплекси, но за чужденците ще звучи като "анимото".

 • 6
  simon40 avatar :-|
  simon40

  До коментар [#5] от "kdc58564521":

  Ако беше прочел статията нямаше да питаш. Като завършва на "мото" реши че е японско ли? Като "Насакото Яката" :)

 • 7
  simon40 avatar :-|
  simon40

  До коментар [#2] от "ywk50370410":

  И гиганта в тази област ABB имат такива неща. Няма да е лесно но има ниша. Търсенето тепърва ще расте.

 • 8
  kdc58564521 avatar :-|
  kdc58564521

  До коментар [#6] от "simon40":

  Никъде не съм казал че са взели на некой японец името за да е японско в такъв смисъл, подразбира се че са сътворили комбинация от думи, така че какво пише в статията не е много важно. Но накрая се е получило типично японско име и по-точно фамилия. От маркетингова и всекаква друга гледна точка то е японско, другото е разтегане на локуми и дървена философия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал