КЗК: Антон Щерев и Атанас Петров могат да държат контрола във "Винпром Пещера"

Дружеството на двамата основатели "Биопродукти - България" ще увеличи капитала на алкохолния производител с 23 млн. лв. и така ще придобие пряк едноличен контрол

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сделката, с която основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров ще покажат по-директно собствеността си в завода за алкохол. Това ще стане с увеличаване на капитала на компанията "ВП брандс интернешънъл", както е името на "Винпром Пещера" от средата на 2016 г. досега. То ще бъде изцяло записано от дружеството на двамата "Биопродукти – България", което по този начин ще придобие пряк едноличен контрол над алкохолната фабрика.

От есента на миналата година "Биопродукти – България" притежава 36% от акциите на вече преименуваната на "ВП брандс интернешънъл" компания. Преди това пакетът се държеше първо от британска, а после от кипърска офшорка. Останалите 64% бяха поделени поравно между "Глобъл маркет" и "Сириус инвест", чиято собственост от своя страна също опира до кипърски дружества. Макар години наред да не се виждаше кой е собственик, в алкохолния и земеделския сектор Щерев и Петров бяха сочени като притежатели на групата.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се