General Electric слива транспортния си бизнес с Wabtec

Сделката за 11 млрд. долара е част от планираното преструтуриране на американската компания

Очаква се продажбите да подпомогнат компанията с 5 до 10 млрд. долара за годината
Очаква се продажбите да подпомогнат компанията с 5 до 10 млрд. долара за годината    ©  Reuters
Очаква се продажбите да подпомогнат компанията с 5 до 10 млрд. долара за годината
Очаква се продажбите да подпомогнат компанията с 5 до 10 млрд. долара за годината    ©  Reuters

General Electric слива транспортния си бизнес с производителя на пътнически и товарни локомотиви Wabtec в сделка за 11.1 млрд. долара. Тя е част от планираните продажби на активи от американската индустриална група на техническия производител, пише Financial Times.

За сделката

GE ще държи 50.1% от акциите на обединеното дружество, като се очаква сделката да бъде приключена в началото на 2019 г. Производителят на локомотиви е поел финансови задължения в размер на 2.9 млрд. долара, които се очаква да финансира чрез дългосрочен дълг. Wabtec заяви, че е "ангажирана да поддържа профил на кредитен рейтинг от инвестиционен клас". GE изчисли, че сделката ще осигури данъчно облекчение от 1.1 млрд. долара за новата компания, като то е включено в стойността на сделката.

Финансовото положение на General Electric

Миналата година компанията претърпя срив. Целта ѝ сега е да балансира, като опрости структурата на дейността си. Изпълнителният директор на индустриалната група Джон Фланъри заяви на годишната среща на акционерите, че компанията е напълно наясно за болката, която е причинила на инвеститорите в резултат на лошото си представяне през миналата година.

Акциите на GE загубиха около половината от стойността си през 2017 г. Продажбата на активи осигурява нужните парични средства и облекчава финансовите проблеми на компанията. Стратегията по преструктуриране се изпълнява от Фланъри, който през август беше назначен за главен изпълнителен директор. При назначаването му той обяви, че групата развива прекалено много дейности, и подчерта, че възнамерява да съсредоточи бизнеса само в три основни сектора - авиация, здравеопазване и енергетика.

Продажби

В момента дружеството работи по редица други сделки. Миналия месец GE съобщи, че е продала и бизнеса си за здравни технологии на Veritas Capital за 1.05 млрд. долара. Също така ABB купи индустриални решения за електрическо оборудване срещу 2.6 млрд. долара. Част от плана за продажбата на активи е и освобождаването от поделенията за осветление, от които се интересуват китайски групи, включително MLS и Foshan Electrical and Lighting. Очаква се от продажбата на активи компанията да си осигури между 5 и 10 млрд. долара за годината.

Инвестиции в транспорта

Транспортното подразделение, което осигурява оборудване и за минната промишленост, също претърпя спад на бизнеса. Неговите печалби са намалели с 16% през 2016 г. и с още 34% миналата година. Последното тримесечие обаче показа възход, като печалбата нарасна с 37%, достигайки 130 млн. долара. "Виждаме ръст в железопътния трафик. Това показват и последните обещаващи поръчки за нови и модернизирани локомотиви от международни железопътни линии. Уверени сме в убедителните дългосрочни възможности, които ни очакват", казва Рафаел Сантана, главен изпълнителен директор на GE Transportation. Транспортният бизнес генерира 4.7 млрд. долара приходи на компанията.

Компанията произвежда и дизелови локомотиви, които се оказаха под глобален натиск заради железопътната електрификация. GE не успя да осъществи договор с Индия миналата година за локомотив на стойност 2.6 млрд. долара именно защото новият транспортен министър на страната заяви, че иска железопътната мрежа да бъде изцяло електрифицирана.

Управление на Wabtec

Wabtec, чиято пазарна капитализация възлиза на 9.2 млрд. долара, произвежда оборудване за локомотиви, товарни автомобили и пътни превозни средства. След сделката Рафаел Сантана ще оглави отдела за товарни превози на Wabtec. Председателят на фирмата Албърт Наупавър е назначен за изпълнителен директор на производителя на локомотиви, а изпълнителният директор на компанията Реймънд Бътлър ще остане на позицията си.

Още от Капитал