Deutsche Bank съкращава 7% от персонала, за да свие разходите си

Решението е част от реформите на новия директор Кристиан Зевинг, чийто приоритет е банката да работи на печалба

Изпълнителният директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг е уверен, че преструктурирането ще бъде успешно
Изпълнителният директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг е уверен, че преструктурирането ще бъде успешно    ©  Reuters
Изпълнителният директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг е уверен, че преструктурирането ще бъде успешно
Изпълнителният директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг е уверен, че преструктурирането ще бъде успешно    ©  Reuters
Новият директор Кристиан Зевинг се стреми да намали напрежението сред инвеститорите.

Най-голямата банка в Германия - Deutsche Bank, съкращава 7 хил. служители, за да свие разходите си и да увеличи печалбата. В същото време финансовата институция ще се стреми да задържи международното си присъствие, тъй като целта на новия изпълнителен директор на финансовата компания Кристиан Зевинг e да успокои напрежението сред инвеститорите и да увеличи клиентите, пише Reuters.

Какво предвижда стратегията

"Персоналът ще бъде намален от 97 хил. на 90 хил.", обявиха от ръководството на германската група в официално изявление в края на миналата седмица. От банката коментираха, че взетото решение ще се отрази на продажбата на акции и на дивизията за търговия с облигации, която ще загуби 25% от служителите си. Съкращенията ще засегнат предимно служители от Лондон и Ню Йорк, както и от няколко други града, където банката е изправена пред засилена конкуренция.

Кристиан Зевинг, който беше избран за директор на финансовата институция след рокади на върха, коментира, че Deutsche Bank продължава стратегията си за увеличаване на международното си присъствие, за свиване на глобалното си инвестиционно банкиране и за утвърждаване на фокуса върху вътрешния пазар в Германия, както и в Европа. Според него това е необходимо, тъй като банката работи вече 3 поредни години на загуба.

Deutsche Bank освободи от длъжност около 700 инвестиционни банкери през последните 7 седмици и планира да свие разходите си в поделението за инвестиционно банкиране с 1 млрд. евро до края на 2019 г.

"Стратегията за преструктуриране на компанията е в процес на изпълнение и към момента не сме увеличавали разходите си значително", потвърди Зевинг.

Конкурентен сектор

Той заяви, че утвърждаването на ролята на Deutsche Bank като конкурент на финансовите компании Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley и Bank of America, които засилват влиянието си през последните години, остава на преден план.

Новоизбраният изпълнителен директор определи банката като алтернативата на Европа в международното финансиране и бизнесът с капиталови пазари. Според него ръководството трябва да се съсредоточи върху това, което Deutsche Bank може да изпълнява най-добре.

Изпълнителният директор на най-голямата банка във Франция BNP Paribas – Жан-Лоран Бонафе, отхвърли категорично появилите се слухове, че обмислят сливане с Deutsche Bank, по време на пресконференция на компанията в четвъртък в Париж. "В близкото бъдеще нямаме намерение да управляваме големи операции, тъй като това не е според възможностите ни", каза Бонафе в отговор на въпрос на акционер от BNP Paribas.

Към момента пазарната оценка на френската група е 77 млрд. евро, като по този показател изпреварва Deutsche Bank, чиято пазарна капитализация е 23 млрд. евро.

През последните години Deutsche Bank губи позиции спрямо конкурентите си в инвестиционното банкиране във всички региони, показват данни на Thomson Reuters. В тази категория в Северна и Южна Америка групата заема 10-та позиция, което е спад от 2 места през последните 7 години. В Азия и Океания спадът е от 6-то до 15-то място, а в Европа от второ на трето.

Напрежение сред акционерите

Акционерите в Deutsche Bank настояват за по-бързо преструктуриране заради забавянето на растежа през последните месеци. Клаус Нидинг, акционер във финансовата институция от лоби групата DSW, коментира, че вече е време банката "да си стъпи на краката след 6-годишно преструктуриране".

Президентът на Deutsche Bank Пол Ахлайтнер изрази подкрепата си за смяната на вече бившия директор Джон Краян с Кристиан Зевинг, въпреки че някои от инвеститорите критикуваха решението, което според тях ще забави изпълнението на стратегията за преструктуриране. Тогава Ахлайтнер се аргументира, че американският банкер Джон Тайн ще назначи нова комисия за стратегията.

Грешки при транзакции

В четвъртък говорител на Deutsche Bank обяви, че банката е прехвърлила погрешно 24.6 млрд. долара на финансовата компания Macquarie през 2014 г. Инцидентният трансфер е породен от човешка грешка и не е бил свързан с технология за контрол. Грешката е била поправена броени часове след нейното извършване. Последният известен подобен случай е от март, когато стана ясно, че банката е прехвърлила погрешно 35 млрд. долара в сметката на Deutsche Boerse. DB Quotes by TradingView