Британски ресторанти се включват в борбата срещу изхвърлянето на храна
23 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Британски ресторанти се включват в борбата срещу изхвърлянето на храна

Reuters

Британски ресторанти се включват в борбата срещу изхвърлянето на храна

Появяват се все повече заведения, които превръщат отпадъците в ястия

3067 прочитания

Reuters

© Reuters


Изхвърлянето на храна започва все повече да се възприема като неетично в един свят, в който гладът продължава да е сериозен проблем. Също така това не е и природосъобразно, тъй като енергията и водата, необходими за отглеждане, складиране и транспортиране, са похабени напразно.

Това е и причината Дъглас Макмастър да отвори в Брайтън първия британски ресторант с нулев боклук, разказва Reuters. Заведението е част от тенденцията за появата на все повече места, които се стремят да намалят изхвърлянето на храна на фона на милионите хора, които не се хранят достатъчно. "Възприемаме нулевия боклук като липса на кошче", обяснява Макмастър.

Той зарежда продукти от местни ферми, избягва пакетирането и опитва да сложи всичко в чинията, включително субпродуктите. Остатъците и неядливите части като яйчени черупки и кости се превръщат в компост, който се предава на фермерите.

Социално отговорно потребление

Някои готвачи като Джейми Оливър използват звездния си статут, за да фокусират вниманието върху проблема и да лобират за нови регулации. Други отварят специални ресторанти, които превръщат отпадъците в ястия.

В глобален мащаб една трета от цялата произведена храна се изхвърля всяка година по данни на Организацията за прехрана и земеделие на ООН. Спасяването на частица от това би било достатъчно, за да нахрани тези 815 млн. души, които си лягат гладни всяка нощ, и може да помогне за посрещането на нуждите на нарастващото световно население, което ще достигне 9.8 млрд. до 2050 г.

Много готвачи са обвинявани, че изхвърлят храна в кухните си. Туристическият и ресторантьорският сектор съставляват почти 10% от храната, изхвърляна от магазини и потребители във Великобритания всяка година. Но все повече готвачи се присъединяват към предприемачи и иноватори, работещи за намирането на решение на проблема. Те са подкрепяни от социално отговорни потребители, които поддържат целта на ООН за намаляване наполовина на изхвърляната храна на ниво продажба и консумация до 2030 г.

Ползи за бизнеса

Днес ресторанти, хотели и кетъринг услуги опитват да намалят това, което слагат в кошчето. Според Лиз Гудуин от World Resources Institute много от тях са водени от разбирането, че ограничаването на боклука е добро за бизнеса.

Изследване от 2017 г. показва, че намаляването на изхвърляната храна повишава приходите и понижава разходите. В резултат няколко големи вериги като KFC са се ангажирали с ограничаването на боклука в идващите години. Но Гудуин твърди, че докато бизнесът се заема с проблема, домакинствата изостават от тенденцията, въпреки че произвеждат над 70% от всички отпадъци след прибирането на реколтата. Все пак тя се надява, че готвачите ще дадат положителен пример с действията си.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK