Американските операции на Deutsche Bank попаднаха в списъка с проблемни банки

Това заплашва усилията на новия изпълнителен директор на финансовата компания Кристиан Зевинг да успокои напрежението сред инвеститорите

Новият изпълнителен директор на германската банка Кристиан Зевинг
Новият изпълнителен директор на германската банка Кристиан Зевинг    ©  Reuters
Новият изпълнителен директор на германската банка Кристиан Зевинг
Новият изпълнителен директор на германската банка Кристиан Зевинг    ©  Reuters
42% спад бележат акциите на банката от началото на годината.

Американските операции на най-голямата германска банка Deutsche Bank попаднаха в списъка с банки, които са застрашени от фалит на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите в САЩ (FDIC), съобщава Financial Times. Това заплашва усилията на новия изпълнителен директор на финансовата компания Кристиан Зевинг да успокои напрежението сред инвеститорите и да увеличи клиентите.

Причините

Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) постави Deutsche Bank в списъка с "проблемни банки", след като Федералният резерв реши пред година я описа като "затруднена". Проблемните банки в списъка на FDIC са такива, които имат финансови, управленски или оперативни слабости, които застрашават тяхната финансова стабилност.

В петък рейтинговата агенция Standard&Poor’s понижи кредитния рейтинг на Deutsche Bank от А- до ВВВ+ заради опасения около способността на затруднената банка да преструктурира дейността си. През април S&P постави Deutsche Bank под "наблюдение" с възможност за понижение на рейтинга, заявявайки, че внезапната смяна на главния изпълнителен директор може да удължи преструктурирането на кредитора.

Най-голямата банка в Германия се бори да се възстанови от агресивното международно разширение точно преди световната финансова криза, тъй като комбинацията от по-строги регулации и последиците от скандалите по време на кризата превърнаха основния бизнес в неефективен.

Проблемите

През последните години Deutsche Bank губи позиции спрямо конкурентите си в инвестиционното банкиране във всички региони, показват данни на Thomson Reuters. В тази категория в Северна и Южна Америка групата заема 10-та позиция, което е спад от 2 места през последните 7 години. В Азия и Океания спадът е от 6-то до 15-то място, а в Европа от второ на трето.

Европейската централна банка и германският банков регулатор BaFin, които съвместно контролират заемодателя, се опасяваха, че американският инвестиционен "банков отпечатък" на Deutsche е твърде голям и е потенциален източник на нестабилност.

Индикацията за статута на Deustche в САЩ се появи миналата седмица, когато FDIC разкри, че броят на институциите, включени в списъкa с проблемни банки, е спаднал от 95 на 92 между четвъртото тримесечие на миналата година и първото тримесечие на тази година.

Но съвкупните активи, собственост на проблемните банки, се покачиха през този период от 13.9 млрд. долара на 56.4 млрд. долара, което предполага добавянето на банка с около 42 млрд. долара активи – на каквато сума и възлизат активите на американските операции на германската банка.

"Нашата основна американска банкова компания - Deutsche Bank Trust Company Americas, има много стабилен баланс, както е оповестено в нашите годишни и тримесечни регулаторни документи", заявиха от банката. "Както вече посочихме, ние сме силно фокусирани върху разрешаването на установените недостатъци в американските ни операции".

Акциите на Deutsche Bank, които вече бяха засегнати от управленския хаос и лошите финансови резултати през последните 3 години, спаднаха със 7.15% след новините до 9.16 евро, като това е спад от 42% от началото на годината. DB Quotes by TradingView

Още от Капитал