Петте нюанса на лятото

Какви трендове ще оформят новия сезон

1. През настоящото лято се очаква да бъде постигнат ръст на морския туризъм, но той ще се забави спрямо предходните две години. Според официалната прогноза на туристическото министерство за сезона ще има увеличение от 5% в броя на туристите. За миналото лято Националният статистически институт отчете 7%, а за сезон 2016 - над 10 на сто.
2. По предварителни прогнози на големите туроператори и хотелиери най-много туристи и през тази година ще има от Германия, а държавите от Централна Европа, основно Полша, ще отбележат най-висок ръст. За втора поредна година обаче България ще изгуби туристи от ключовия руски пазар, където предварителните очаквания сочат за спад от около 10%. Увеличение на туристите се очаква още от Великобритания и скандинавските страни, а през тази година хотелиерите твърдят, че има повече заявки за посещения от нетрадиционни за българския морски туризъм държави, като например Турция, Италия и др. Този тип пътувания обикновено са индивидуални или организирани през малки туроператорски фирми.
3. Продължава тенденцията да се увеличава броят на хотелите в морски курорти, които преминават към международни вериги, основно под шапката на големи туроператори. Така през последните 2 години по Черноморието дойдоха веригите Club Calimera на Der touristik, Family Life na TUI, увеличиха се и хотелите, които минават към вериги като Sentido към Thomas Cook. За трета поредна година се наблюдава силна активност в инвестициите в обновяване на хотелските бази, подкрепяна от по-добрите записвания и отпушеното кредитиране за сектора.
4. Цените на част от хотелите са повишени с между 5 и 20% спрямо предходното лятo, при други тарифите се запазват, но са намалени отстъпките по различни оферти като ранни записвания и др. Според индекса за потребителските цени на Националния статистически институт през миналото лято в сектор хотели и ресторанти също е имало увеличение, което общо за цялата страна е било между 1 и 3%.
5. И през тази година продължава тенденцията туристите да правят все по-ранни резервации, включително и от България и източните пазари, които традиционно правят по-късно плановете си за почивка. По данни на туроператори най-търсените хотели са били изцяло резервирани за топ сезона още през месеците март и април, което се случи и през миналата година.